Resor till Chile

Våra resor tar dig till landets centrala delar där vi hittar huvudstaden Santiago, den vackra hamnstaden Valparaiso och bördiga dalgångar med vingårdar. Söderut tar det vackra sjö- och vulkanlandskap vid och vi vandrar i Patagoniens främsta vandringsområde, nationalparken Torres del Paine. Under våra gruppresor lär vi oss också om landets politiska historia.

Chile är världens längsta och smalaste land som sträcker sig 430 mil från norr till söder, och är beläget på Sydamerikas västkust mellan Stilla havet och Anderna. I norr finns världens torraste plats, Atacamaöknen, och i söder Eldslandet.

Chile

 • Storlek:

  756 102 km². Stort land med stora klimatvariationer.
 • Huvudstad:

  Santiago. I storstadsområdet bor 5,5 miljoner.
 • Befolkning:

  19,4 miljoner.
 • Språk:

  Spanska.
 • Tidsskillnad:

  Fyra timmar under svensk vintertid.
 • Visum:

  Krävs inte för svenska medborgare.

Våra resor som besöker Chile

 • Anderna - En drömresa till Sydamerika

  Länder som besöks

  • Argentina, 
  • Bolivia, 
  • Chile, 
  • Peru
  Man blickar ut över Machu Picchu.
  19 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • SvD accent
  Vi följer Anderna från inkarikets Peru med besök i ruinstaden Machu Picchu, vidare till Titicacasjön i Bolivia och Stilla havskusten i Chile. Resan avslutas i vinets och tangons Argentina.
 • Vandra i Patagonien

  Länder som besöks

  • Argentina, 
  • Chile
  15 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Vandringsresor
  Vi vandrar var och en i sin egen takt i två av världens vackraste nationalparker; Torres del Paine och Los Glaciares. Bor gör vi bekvämt på hotell och pensionat. Följ med till världens ände, tur och retur.

Chile

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Klimat
Vid Santiago med omnejd är det sommar mellan slutet av oktober och början av mars med temperaturer runt 20-28 grader. I Patagonien däremot är klimatet högst varierande även om samma period är den bästa att befinna sig där. Räkna med att all slags väderlek kan förekomma på en och samma dag, dvs regn, hagel, blåst, sol och klarblå himmel. 

Tidsskillnad under svensk vintertid
Chile: Minus -4 timmar  

Pass och visum
Visum behövs ej för nordiska medborgare vid vistelse under 3 månader. Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa.

Valuta, växling och priser
Den chilenska valutan heter chilensk peso - CLP. 

Bästa alternativet är att växla till US dollar och växla dessa till lokal valuta på plats. Alternativt ta ut lokal valuta i bankomater som det finns gott om i de större städerna vi besöker. Se till att få små valörer då man inte alltid har växel.

(Det går att växla till chilenska pesos på exempelvis Forex i Sverige men ofta behövs de förbeställas och det brukar inte vara så fördelaktigt rent ekonomiskt i jämförelse med att ta ut på plats).

Kreditkortsbetalningar fungerar på större restauranger, affärer och i storstäder. Tänk på att det tillkommer valutapåslag när du handlar samt en transaktionsavgift på 35 kr om du tar ut pengar på bankomat. VISA och Master Card fungerar utmärkt medan American Express inte är lika accepterat.

Inför er resa kommer ni att få uppdaterad valutakurs. 

El
Chile: 220 volt, 50Hz. Runda tvåplugg såsom i Sverige (ojordade) men ofta runda treplugguttag (jordade), se nedan. De runda tvåpluggen går ibland inte att få in i jacket medan andra gånger går det bra, köp därför en universalplugg eller den specifika för Chile.

Universal adapter rekommenderas och kan köpas på bla Claes Olsson.

Telefoni och internet
Hör med din mobiloperatör vad som gäller för just ditt abonnemang och Chile. Priser kan variera kraftigt men generellt är det mycket billigare att skicka/ta emot sms än att ringa vanliga samtal. Tänk på att det inte finns täckning överallt där vi befinner oss.

Om du inte har med din mobil går det även att ringa från eller till fasta telefoner på hotellen vi bor på.

I stort sätt alla hotell har WiFi men de kan fungera olika bra. Ibland är det gratis men inte alltid. I alla större städer och platser där turister vistas finns internetcaféer där man mot en låg kostnad kan använda internet och vissa hotell har även datorer som deras gäster kan använda. Skype finns ibland installerat men det är inte alltid uppkopplingen är så snabb så uppkopplingen kan vara hackig.

I storstäderna finns det gott om restauranger och kaféer som erbjuder gratis WiFi.


Säkerhet
Vi har historiskt sett haft få fall i Latinamerika där resenärer har blivit av med ägodelar på grund av ficktjuvar och man behöver inte gå runt och vara ängslig för detta under resans gång utan bara följa de råd vi presenterar nedan. Tänk på att det oftast är tillfället som skapas tjuven.

Ha dina värdesaker intill dig och lämna aldrig din väska, kamera mm utan uppsyn. När du vistas på restauranger lämna inte en väska med värdesaker eller dyra kameror på en stol bredvid dig, det är bättre att ha den på golvet, mellan benen.

Förvara större belopp pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte.

På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner i hela världen där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker och gå inte runt med guldkedjor, juveler och dyra klockor. I alla storstäder i världen ska man vara försiktig med sina tillhörigheter och Chile är inte ett undantag. Det är lätt att bli distraherad och detta är en vanlig form av stöld i hela världen. Ha inte heller pengar och dylikt i plånbok i ryggsäck. Det är som sagt bättre att använda ett pengabälte där värdesaker ligger.

Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen och/eller inskannat i din inkorg i mejlen.


Mat och dryck
I de städer och samhällen vi besöker finns ett varierat utbud av restauranger och vi hoppas ni kommer att njuta av maten. I Chile rekommenderar vi att ni prövar fisk och skaldjur. Är du vegetarian finns alternativ, glöm inte att meddela oss om det. Oftast är middagar sena i Chile, såsom i södra Europa. 

För att undvika magsjuka, tänka på att äta ordentligt lagad mat och undvik folktomma turistrestauranger. Man blir väldigt lockad av marknadernas utbud och frukt går förstås bra att äta när man tagit av skalet. Mat som säljs på gatan bör ni som generell regel undvika då det kanske inte har tillagats på ett sätt våra magar klarar av. Var även restriktiv vad gäller sallader, glass, is och vatten i glas. Drick vatten på flaska.

Använd gärna handsprit/våtservetter och tvätta händerna så ni har bra handhygien.

Språk
I Chile talas spanska men det finns även några inhemska språk som tex Rapa Nui på Påskön. Många inom turismnäringen talar engelska men på landsbygden är det ovanligt att man pratar engelska. Att lära sig några fraser på spanska uppskattas mycket.

Litteraturtips

Gabriela Mistral är den första Latinamerikanska författaren som fick ett Nobelpris i litteratur. Denna chilenska kämpade för kvinnors rättigheter och skrev ofta poesi om natur, moderskap och kärlek. Viss poesi är översatt till svenska.

Pablo Neruda är Chiles mest kända poet och tillika nobelpristagare. Flera av Nerudas titlar finns översatta till svenska, ofta tolkade av Artur Lundkvist. 

Det finns förstås fler bra romanförfattare från Chile och vi rekommenderar böcker av Isabel Allende, Luis Sepulveda och Roberto Bolaño.

Chasteen John Charles, Latinamerikas historia. 2009, Historiska Medier.
På ett underhållande sätt ger författaren en kronologisk beskrivning av Latinamerikas historia från den spanska erövringen i slutet av 1400-talet till dagens moderna politiska och ekonomiska turbulens.

Dag Retsö, Femhundra år av latinamerikansk historia: inget sammanbrott, inget genombrott. 2010, Studentlitteratur.
Detta är den första svenskskrivna boken om Latinamerikas allmänna historia på mer än 40 år. Författaren ger här en initierad och intresseväckande överblick med insikt i en hel kontinents framväxt och nutid.

Magnus Linton, Americanos. 2006, Bokförlaget Atlas.
Americanos är Magnus Lintons Augustnominerade och överallt hyllade bok om Latinamerikas nya rebeller, ett politiskt resereportage om en kontinent i radikal förvandling.

Inger Enkvist, Latinamerikanska ikoner: nio populistiska 1900-talsmyter. 2010 Bokförlaget Atlantis.
Författaren, som är professor i spanska, försöker förstå Latinamerika genom att reflektera över några av dess mytomspunna gestalter. Latinamerikanska ikoner rymmer porträtt av ett antal latinamerikaner som har vunnit sin berömmelse på skilda områden och skildrar historiska och geografiska miljöer genom de utvalda personernas levnadsöden.

 

Det finns förstås också en rad olika guideböcker som distribueras av Lonely Planet, Bradt o.s.v.