Resor till Peru

Våra resor till Peru erbjuder mångfald av spännande upplevelser. Andernas snöklädda berg, Amazonas regnskogar och högplatån Altiplano. Vi bekantar oss med inkalämningarna i Cuzco och ser förstås den världsarvslistade kulturskatten Machu Picchu. I byar och städer går vi på färgstarka marknader och möter aymara- och quechuaindianernas kultur.

Både till yta och folkmängd är Peru 3 x Sverige. Från norr till söder löper Andernas berg som en drakrygg genom landet med toppar på över 5000 meter. Härifrån kommer vattnet som så småningom bildar den enorma Amazonasfloden.

Peru

 • Storlek:

  1 285 220 km², nästan 3 gånger så stort som Sverige.
 • Huvudstad:

  Lima, med ca 10 miljoner invånare i storstadsområdet.
 • Befolkning:

  Ca 33,8 miljoner.
 • Språk:

  Spanska, quechua och aymara är officiella språk.
 • Tidsskillnad:

  Sex timmar efter (-6) Sverige under svensk vintertid.
 • Visum:

  Krävs inte för svenska medborgare.

Våra resor som besöker Peru

 • Anderna - En drömresa till Sydamerika

  Länder som besöks

  • Argentina, 
  • Bolivia, 
  • Chile, 
  • Peru
  Man blickar ut över Machu Picchu.
  19 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • SvD accent
  Vi följer Anderna från Inkarikets Peru med besök i ruinstaden Machu Picchu, vidare till Titicacasjön i Bolivia och Stillahavskusten i Chile. Resan avslutas i vinets och tangons Argentina.
 • Sydamerika - resa över Anderna

  Länder som besöks

  • Argentina, 
  • Bolivia, 
  • Peru
  24 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Tidningen Vi
  • Tågresor
  Vi färdas landvägen över Anderna från Argentina till Bolivia och avrundar resan i Peru. Tre spännande tågresor, saltöknen Uyuni, Titicacasjön och Machu Picchu är några höjdpunkter på denna stora Sydamerikaresa.
 • Vandra Inkaleden till Machu Picchu

  Länder som besöks

  • Peru
  14 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Vandringsresor
  Vi vandrar på gamla inkaleder genom vackert landskap och genuina byar där tiden tycks stå still. De storslagna vyerna är vår belöning. Vårt mål är Machu Picchu - en magisk plats.

Peru

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Klimat
Under vistelsen i Peru befinner man sig ofta i Anderna på hög höjd. Dagstemperaturen på höglandet är mellan 17–23 grader men om kvällarna kan temperaturen sjunka så lågt som till 0 grader under Perus vintermånader (juni- aug) beroende på vilken höjd man befinner sig på. 

Längs kusten är det inte lika stora skillnader i temperaturer som på höglandet. Sommarmånaderna (nov - feb) är det riktigt härligt med temperaturer på 25 grader eller mer. Vintermånaderna (juni - aug) kan temperaturen gå ner till 15 grader. 

 

Tidsskillnad under svensk sommartid
Peru: - 6 timmar gentemot Sverige.

Pass och visum
Visum behövs ej för nordiska medborgare vid vistelse under 3 månader. Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa.

Valuta, växling och priser
Den peruanska valutan heter officiellt nuevo sol – PEN – och kallas i folkmun soles. 

På vissa Forex kontor kan man växla till soles men om det inte skulle gå rekommenderas att växla till US dollar och växla dessa till soles på plats i Lima. Alternativt ta ut soles i bankomater som det finns gott om i både Lima och Cusco. Se till att få små valörer då man inte alltid har växel i butikerna.

Kreditkortsbetalningar fungerar på större restauranger, affärer och i storstäder. Tänk på att det tillkommer valutapåslag när du handlar samt en transaktionsavgift om du tar ut pengar på bankomat.

VISA och Master Card fungerar utmärkt medan American Express inte är lika accepterat.

Inför din resa kommer du att få uppdaterade valutakurser. 

El
Peru: 220 volt, 60 Hz. Det finns både "vanliga svenska" runda tvåplugguttag men även amerikanska platta tvåplugguttag vilka kräver adapter, se bild.

Universal adapter rekommenderas.

 
Telefoni och internet
Hör med din mobiloperatör vad som gäller för just ditt abonnemang och Peru. Priser kan variera kraftigt men generellt är det mycket billigare att skicka/ta emot sms än att ringa vanliga samtal. Tänk på att det inte finns täckning överallt där vi befinner oss.

Om du inte har med din mobil går det även att ringa från eller till fasta telefoner på hotellen vi bor på.

I stort sätt alla hotell har WiFi men de kan fungera olika bra. Ibland är det gratis men inte alltid. I alla större städer och platser där turister vistas finns internetcaféer där man mot en låg kostnad kan använda internet och vissa hotell har även datorer som deras gäster kan använda. Skype finns ibland installerat men det är inte alltid uppkopplingen är så snabb så uppkopplingen kan vara hackig.

I storstäderna finns det gott om restauranger och kaféer som erbjuder gratis WiFi.


Säkerhet
Vi har historiskt sett haft få fall i Latinamerika där resenärer har blivit av med ägodelar på grund av ficktjuvar och man behöver inte gå runt och vara ängslig för detta under resans gång utan bara följa de råd vi presenterar nedan. Tänk på att det oftast är tillfället som skapas tjuven.

Ha dina värdesaker intill dig och lämna aldrig din väska, kamera mm utan uppsyn. När du vistas på restauranger lämna inte en väska med värdesaker eller dyra kameror på en stol bredvid dig, det är bättre att ha den på golvet, mellan benen.

Förvara större belopp pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte.

På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner i hela världen där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker och gå inte runt med guldkedjor, juveler och dyra klockor. I alla storstäder i världen ska man vara försiktig med sina tillhörigheter och Peru är inte ett undantag. Det är lätt att bli distraherad och detta är en vanlig form av stöld i hela världen. Ha inte heller pengar och dylikt i plånbok i ryggsäck. Det är som sagt bättre att använda ett pengabälte där värdesaker ligger.

Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen och/eller inskannat i din inkorg i mejlen.

Höjdsymptom
Symtom kan trots acklimatisering förekomma. De flesta känner av höjden genom att man blir andfådd och vissa kan få lite huvudvärk och känna sig illamående eller känna att magen är lite orolig. Risken för ”allvarlig höjdsjuka” är extremt liten. Det viktigaste är att lyssna på sin egen kropp, äta och dricka regelbundet samt gå i sitt eget tempo. Kroppen kan upplevas långsammare på hög höjd. Det är ingen snabbhetstävling utan promenera i den takt du finner bäst. Att dricka mycket alkohol är inte att rekommendera och inte heller alltför fet mat och i överdrivna portioner eftersom kroppen har svårare att bryta ned sådan konsumtion. Vår samarbetspartners i Sydamerika är vana att förebygga samt hantera eventuella problem med hög höjd.

 
Mat och dryck
Peru är känt för sitt fantastiska kök och under resan kommer vi ha möjlighet att prova på en hel del kända rätter så som kötträtten Lomo Saltado och fiskrätten Ceviche.

Det andinska köket består ofta av grytor med lokala nyttigheter som potatis, quinoa, majs och olika örter. Detta lagas med lamm, kyckling eller nötkött. Längs kusten och i Lima äter man mycket fisk och lime. Att vara vegetarian går alldeles utmärkt men med viss” risk” att uppfattas som lite konstig. Speciellt i de små andinska byarna.

Inca Cola är troligen den mest populära drycken i Peru. Det är en kolsyrad läsk som är knallgul och smakar riktigt gott. En annan alkoholfri populär dryck i Anderna är Chica morada, en lila saft gjord på lila majs. I den har man också en skvätt lime. Svalkande och god. När det gäller alkoholdrycker har vi Perus nationaldryck Pisco Sour där spriten är gjord på druvor och denna blandas med lime och äggvita. En populär aperitif.

För att undvika magsjuka, tänka på att äta ordentligt lagad mat och undvik folktomma turistrestauranger. Man blir väldigt lockad av marknadernas utbud och frukt går förstås bra att äta när man tagit av skalet. Mat som säljs på gatan bör ni som generell regel undvika då det kanske inte har tillagats på ett sätt våra magar klarar av. Var även restriktiv vad gäller sallader, glass, is och vatten i glas. Drick vatten på flaska.

Använd gärna handsprit/våtservetter och tvätta händerna så ni har bra handhygien.

I resans pris ingår en del måltider och dessa äter vi gemensamt men det finns utrymme för egna restaurangbesök. Är du vegetarian, har matallergier eller inte vill äta någon mat som förekommer ofta finns alternativ men meddela oss i tid om detta.

Språk
I Peru talas spanska men i Anderna även ursprungsspråken quechua och aymara. Många inom turismnäringen talar engelska men på landsbygden är det ovanligt att man pratar engelska. Att lära sig några fraser på spanska uppskattas mycket.

Fotograferande
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor på närmare håll är det jätteviktigt att fråga först då det är många som absolut inte vill bli fotograferade. En del blir gärna fotograferade mot en soles eller två.

Glöm inte att ta med extra batteri och/eller extra kameraminne. Det är bildskönt i Peru.

Litteraturtips

Vill du läsa något skönlitterärt före avresa så finns följande förslag:

Mario Vargas Llosa från Peru är en av Latinamerikas främsta romanförfattare och essäister och tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2010 med motiveringen "kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag. Några av hans mest kända titlar är Det gröna huset, Döden i Anderna och Faster Julia. Romanen Den blygsamma hjälten handlar en hel del om Peru idag.

Inka 3 I ljuset av Machu Picchu, Inka 2 I pumans skugga och Inka 1 Stad av guld. Månpocket av A B Daniel. Romanserie i tre delar.

Latinamerikas historia av Chasteen John Charles (2009) Historiska Medier. På ett underhållande sätt ger författaren en kronologisk beskrivning av Latinamerikas historia från den spanska erövringen i slutet av 1400-talet till dagens moderna politiska och ekonomiska turbulens.

Femhundra år av latinamerikansk historia: inget sammanbrott, inget genombrott av Dag Retsö (2010) Studentlitteratur. Detta är den första svenskskrivna boken om Latinamerikas allmänna historia på mer än 40 år. Författaren ger här en initierad och intresseväckande överblick med insikt i en hel kontinents framväxt och nutid.

Inkafolket av Henri Favre (2011) Bokförlaget Alhambra. Ca 120 sidor lång historisk bok om inkafolket.

Latinamerikanska ikoner: nio populistiska 1900-talsmyter av Inger Enkvist (2010) Bokförlaget Atlantis. Författaren, som är professor i spanska, försöker förstå Latinamerika genom att reflektera över några av dess mytomspunna gestalter. Latinamerikanska ikoner rymmer porträtt av ett antal latinamerikaner som har vunnit sin berömmelse på skilda områden och skildrar historiska och geografiska miljöer genom de utvalda personernas levnadsöden.

Amerikas indiankulturer av J-Å Alvarsson, Kultur i fokus. Uppsala 1997.

 

Böcker på engelska:
Turn right at Machu Picchu av Mark Adams (2012) Rekommenderas verkligen. Bra bok med mycket humor och historik om Bingham och Machu Picchu.

Treeking Peru av Robert och Daisy Kunstaetter (2017)

Det finns förstås också en rad olika guideböcker som distribueras av Lonely Planet, Bradt o.sv