Vandra Inkaleden till Machu Picchu

Länder som besöks

Typ av resa

14 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

I den heliga dalen Urubamba följer vi historiska leder genom vackra landskap och passerar mindre byar bortom de vanliga turiststråken. Vi möter ättlingar till inkafolket som lever ett hårt och enkelt liv på Andernas sluttningar. Till fots når vi undangömda ruiner som få turister kommer till, och vi får en bredare bild av inkarikets hemligheter. 

Under fyra dagar vandrar vi den klassiska Inkaleden, den som leder fram till solporten och magiska Machu Picchu. Vandringen sker bitvis på hög höjd med högsta passet på 4200 möh. Den klassiska Inkaleden är 45 km lång och går genom varierad terräng från alpin tundra till lummig molnskog. Med oss har vi guider, kockar och bärare.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Flyg till Lima
 2. Dag 2 Lima - Cusco
 3. Dag 3 Pumamarca och Ollantaytambo
 4. Dag 4 Vandring till Huchuy Qosqo
 5. Dag 5 Chaciccata och Ollantaytamo
 6. Dag 6 Moray och Maras
 7. Dag 7 Inkaleden - Wayllabamba
 8. Dag 8 Wayllabamba - Pacaymayo
 9. Dag 9 Pacaymayo - Wiñahuayna
 10. Dag 10 Machu Picchu - Cusco
 11. Dag 11 Cusco
 12. Dag 12 Cusco - Lima
 13. Dag 13-14 Lima - Hemresa
Datum:
Resans pris: 38 600 kr
Enkelrumstillägg: 3 900 kr
Antal deltagare: 12-18

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg från Stockholm inklusive flygskatt. Avresa från Göteborg och Köpenhamn eller andra orter kan ordnas mot eventuellt tillägg. Meddela vid bokning vilken avreseort du önskar.
 • Flygresa Lima - Cusco - Lima
 • Alla transporter enligt programmet med buss och tåg
 • Svensk färdledning och lokala engelskspråkiga bergsguider
 • Del i dubbelrum på hotell
 • Del i tält vid Inkaledsvandringen (3 nätter)
 • Vandringstillstånd
 • Bärare under Inkaleden (de bär max 5 kg av din personliga packning)
 • Sovsäck och liggunderlag på Inkaleden
 • Frukost alla dagar, 9 luncher (ej dag 11 och 12), 4 middagar dag 7, 8, 9, 12.
 • Alla aktiviteter och inträdesavgifter enligt program: Pumamarca; Huchuy Qosqo; Ollantatambo; Moray; Maras; Patallacta; Runkurakay; Machu Picchu; Tambomachay; Puka Puka; Sacsayhuaman
 • Utförlig skriftlig deltagarinformation inklusive karta
 • Dricks till chaufförer, guider, bärare och för de måltider som ingår

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan, dryck
 • Statlig svensk miljöskatt

Svårighetsgrad: Vi vandrar i varierad terräng 4–8 timmar om dagen. Resan passar dig som har viss vandringsvana och god kondition. Vi går ofta både uppför och nerför på samma dag så vandringsstavar är bra (endast utan spets tillåtna). Fyra nätter bor vi på hotell i Heliga dalen och gör dagsvandringar. När vi vandrar den klassiska Inkaleden sover vi i tält tre nätter. Vi har med oss  bergsguide, kock och bärare. Bärarna bär 5 kg av din packning så du behöver endast bära en lättare dagsryggsäck själv. Högsta passet vi passerar under vandringsdagarna är 4395 möh (Heliga dalen). 

Särskilda villkor: På denna resa gäller särskilda villkor. Tillstånd för att vandra den klassiska Inkaleden måste beställas långt i förväg och betalas i förskott. Detta belopp är ej återbetalningsbart. (f.n 625 USD/person). Resan bör bokas minst 7-8 månader i förväg då vandringstillstånden tar slut. 

 

 

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Heliga dalen vandringar
Under vår vistelse i Heliga dalen bor vi på hotell i 4 nätter. Härifrån gör vi dagsvandringar för att uppleva natur, ruiner och lokala samhällen många missar. Det är också ett bra sätt att acklimatisera sig inför den klassiska Inkaleden. 

Inkaleden
Den klassiska Inkaleden är en av världens mest populära vandringsleder. Leden är 45 km lång och man går igenom varierad terräng både högt och lågt, allt från alpinsk tundra till molnskog. Vi vandrar 5-8 timmar per dag på vanliga små stigar, stenbelagd led och även en hel del trappor. Högsta passet vi går över är på 4200 möh. Under vandringen bor vi i tält 3 nätter. Vi har bärare med oss och en egen kock som lagar utsökt och näringsrik mat. All personal är ordentligt försäkrade. Det är ett krav från vår sida. 

På grund av ledens popularitet har man i Peru stramat åt tillstånden och idag får endast 500 personer (inklusive all personal) vistas på leden samma dag. Och tillstånden går åt fort. Det vi gör för att säkra upp Inkaledstillstånden är att boka dessa så snart vi har en grupp på minst 10 personer. Man behöver då förbetala denna del av resan samt skicka fotokopia på passet till oss.

Tillståndet beviljas mot namn och passnummer och är inte återbetalningsbart. 

Packning under Inkaledsvandringen 
I en mjuk väska packas max 5 kg kläder/person som kommer att bäras av våra hjältar i fält. Resten lämnas på hotellet. Våra bärare har även med sig 2 mannatält av märket North Face, liggunderlag, sovsäck, kökstält, matlagningsutrustning, stolar, första förbandslåda och extra syreflaska. Det är alltså inget ni behöver ta med er från Sverige.

Om ni vandrar med stavar är det viktigt att dessa stavar inte har spets. Det är förbjudet med spetsstavar på den klassiska Inkaleden då dessa förstör leden.

Höjdacklimatisering
Resan är upplagd så att höjdacklimatisering sker och anpassas till den höga höjden. Vi kommer att ha ett flertal intressanta vandringsdagar i Heliga dalen som underlättar vandringen på den klassiska Inkaleden. 

Höjder under resan (boende):

Lima

0 meter

Cuzco

3400 meter

Urubamba

2850 meter

Wayllabamba (camping Inkaleden)

3000 meter

Pacaymayo (camping Inkaleden)

3500 meter

Wiñahuayna (camping Inkaleden)

2650 meter

Aguas Calientes

2100 meter

Högsta passet vi vandrar över är på 4200 meter.

Symtom kan trots acklimatisering förekomma. De flesta känner av höjden genom att man blir lättare andfådd och vissa kan få lite huvudvärk och känna sig illamående eller känna att magen är lite orolig. Risken för ”allvarlig höjdsjuka” är extremt liten. Det viktigaste är att lyssna på sin egen kropp, äta och dricka regelbundet samt gå i sitt eget tempo. Att dricka mycket alkohol är inte att rekommendera och inte heller alltför fet mat och i överdrivna portioner eftersom kroppen har svårare att bryta ned sådan konsumtion. Er färdledare och våra samarbetspartners i Sydamerika är vana att förebygga samt hantera eventuella problem med hög höjd.

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Så här reser vi 
Tillsammans med vår svenska färdledare och lokala guider kommer vi att se många intressanta platser och ruiner. De flesta når vi till fots. Vi försöker även uppleva den lokala kulturen på landsbygden och får där en möjlighet att närma oss livet så som det ser ut för de allra flesta.

Under resans gång åker vi även med egen buss på mestadels bra vägunderlag och vi kommer även att åka tåg från Aguas Calientes (Machu Picchu town) till Cusco.

Dessa flygsträckor inkluderas i Peru:

 • Lima - Cuzco - Lima

Klimat
Under vistelsen i Peru befinner vi oss på hög höjd förutom dagarna i Lima. Dagstemperaturen på de delar av höglandet som vi besöker är ofta mellan 17–23 grader men på kvällen kan dock temperaturen sjunka ned till ca 5 grader. Det är bättre att klä sig enligt lager på lager principen än att ta med sig tjocka tröjor eller jackor som väger mycket och tar plats.

Risk för nederbörd denna tid på året (maj – november) är liten.

På den här höjden är solen starkare än vad vi är vana vid. Solkräm med hög solskyddsfaktor rekommenderas och även keps är bra att ha under våra vandringsdagar.

Tidsskillnad under svensk sommartid
Peru: - 6 timmar gentemot Sverige.

Språk
I Peru talas spanska men i Anderna även quechua och aymara. Många inom turismnäringen talar engelska men på landsbygden är det ovanligt att man pratar engelska. 

El
Peru: 220 volt, 60 Hz. Det finns både "vanliga svenska" runda tvåplugguttag men även amerikanska platta tvåplugguttag vilka kräver adapter, se bild. Universal adapter rekommenderas.

Valuta, växling, priser
Den peruanska valutan heter officiellt nuevo sol – PEN – och kallas i folkmun soles. Just nu den 30 okt 2017 är 1 soles ca 2,5 krona (SEK). 1 krona är ca 0,4 soles.
Du kan antingen växla till US dollar här hemifrån och växla till soles i Peru eller så tar du ut soles i bankomater som finns i Lima och Cusco. Se till att få små valörer då man inte alltid har växel.

Kreditkorts betalningar fungerar på större restauranger, affärer och i storstäder. Tänk på att det tillkommer valutapåslag när du handlar samt en transaktionsavgift på 35 kr om du tar ut pengar på bankomat.

VISA och Master Card fungerar utmärkt medan American Express inte är lika accepterat.

Dricks
Att betala dricks är vanligt. Både vid restaurangbesök och till andra som utför någon form av service. Vid restaurangbesök gäller ofta 10% av notan, till en guide 10 USD/person/dag och gärna några soles till städpersonalen och chauffören. Världens Resor betalar dricks till gemensamma måltider och de lokala guiderna.

Vill man ge dricks utöver detta är det givetvis välkommet. Dricks skall naturligtvis endast betalas om man är nöjd och vår färdledare kan ge er tips om hur mycket som är lämpligt.

Telefoni och internet
Hör med din mobiloperatör vad som gäller för just ditt abonnemang och Peru. Priser kan variera kraftigt men generellt är det mycket billigare att skicka/ta emot sms än att ringa vanliga samtal. Tänk på att det inte finns täckning överallt där vi befinner oss.

Om du inte har med din mobil går det även att ringa från eller till fasta telefoner på hotellen vi bor på.

I stort sätt alla hotell har WiFi men de kan fungera olika bra. Ibland är det gratis men inte alltid. I alla större städer och platser där turister vistas finns internetcaféer där man mot en låg kostnad kan använda internet och vissa hotell har även datorer som deras gäster kan använda. Skype finns ibland installerat men det är inte alltid uppkopplingen är så snabb så uppkopplingen kan vara hackig.

I Lima och i Cusco finns det gott om restauranger och kaféer som erbjuder gratis WiFi.

Mat
Peru är känt för sitt fantastiska kök och under resan kommer vi ha möjlighet att prova på en hel del kända rätter så som kötträtten Lomo Saltado och fiskrätten Ceviche.

Det andinska köket består ofta av grytor med lokala nyttigheter som potatis, quinoa, majs och olika örter. Detta lagas med lamm, kyckling eller nötkött. Längs kusten och i Lima äter man mycket fisk och lime. Att vara vegetarian går alldeles utmärkt med viss med ” risk” att uppfattas som lite konstig. Speciellt i de små andinska byarna.

För att undvika magsjuka, tänka på att äta ordentligt lagad mat och undvik folktomma turistrestauranger. Man blir väldigt lockad av marknadernas utbud och frukt går förstås bra att äta när man tagit av skalet. Mat som säljs på gatan bör ni som generell regel undvika då det kanske inte har tillagats på ett sätt våra magar klarar av. Var även restriktiv vad gäller sallader, glass, is och vatten i glas. Drick vatten på flaska.

Använd gärna handsprit/våtservetter och tvätta händerna så ni har bra handhygien.

I de städer och samhällen vi besöker finns ett varierat utbud av restauranger och vi hoppas ni kommer njuta av maten. Vår färdledare följer med er för att äta de måltider som inte ingår i resans pris (något undantag kan ske någon gång om färdledaren måste förbereda något särskilt). Det finns alltid möjlighet att äta på egen hand, fråga gärna färdledaren om tips. Är du vegetarian, har matallergier eller inte vill äta någon mat som förekommer ofta finns alternativ men meddela oss i tid om detta.

Kultur
Världens Resor besöker länder där kulturella seder ibland skiljer sig från Sverige. Våra färdledare kommer att berätta mer om kulturer och seder i Peru under resans gång. Som vanligt gäller det att ha en nyfikenhet som inte tränger sig på. Försök gärna samspråka på ett par ord spanska, det brukar uppskattas mycket. Använd uttrycket ”por favor” efter att ni ber om någonting vilket motsvarar ”please” på engelska. Det är ungefär lika viktigt att använda i England såsom i Peru.

Stress är något som peruaner gärna undviker och tider kan ibland vara lite mer flexibla än vad vi är vana vid. Det gäller tex att lunch kl 12.00 lika gärna kan vara lunch kl 12.30. Lite snacks som nötter eller en frukt är aldrig dumt att ha i dagsryggsäcken. Men när det gäller upphämtningstider och tågavgångar mm går man enligt tidsplan så klart.

Vatten
Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. Det finns att köpa i princip överallt. Tänk på att dricka mycket eftersom ni ska vistas en del på hög höjd, det är viktigt.

Säkerhet
Förvara större belopp pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte eller i läderbälte med dold förvaringsficka (det sistnämnda är överkurs). Ett pengabälte kostar från 150 kronor och kan köpas i Sverige. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc och förvara detta på annat ställe i packningen och/eller inskannat i din inkorg i mejlen. 

På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner i hela världen där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker och gå inte runt med guldkedjor, juveler och dyra klockor. I alla storstäder i världen ska man vara försiktig med sina tillhörigheter och Peru är inte ett undantag. När du vistas på restauranger lämna inte en väska med värdesaker eller dyra kameror på en stol bredvid dig, det är bättre att ha den på golvet, mellan benen. Det är lätt att bli distraherad och detta är en vanlig form av stöld i hela världen. Ha inte heller pengar och dylikt i plånbok i ryggsäck. Det är som sagt bättre att använda ett pengabälte där värdesaker ligger. Vi har historiskt sett haft få fall i Latinamerika där resenärer har blivit av med ägodelar på grund av ficktjuvar och man behöver inte gå runt och vara ängslig för detta under resans gång utan bara följa de råd vi presenterat.

Vaccination
Inför din resa krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller twinrix). En del vaccinationer bör tas några veckor före avresa så kontakta vaccinationsmottagningen i god tid före avresa.  Risken för kolera är liten för turister men läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Även vaccin mot tyfoid rekommenderas ibland.

Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa. Nya råd och rön kan gälla!

Pass
Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa.

Visum
Visum krävs inte för svenska medborgare vid vistelse upp till tre månader.

Fotografera
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor på närmare håll är det jätteviktigt att fråga först då det är många som absolut inte vill bli fotograferade. En del blir gärna fotograferade mot en soles eller två. Ta gärna med extra batteri och/eller extra kameraminne.

Försäkring
Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme.

Genom oss kan du köpa reseförsäkring hos Gouda. Kontakta oss om du har frågor så hjälper vi dig att hitta den försäkring som är bäst för dig samt att beräkna vad en försäkring för din resa kostar. Grundpris är 171 kr plus 20-40 kr/dag. Prisexempel för heltäckande kompletterande reseförsäkring 15 dagar som inkluderar både egendomsskydd (bagage du har med dig på resan eller inhandlar) samt semestergaranti (ekonomisk ersättning för förlorade semesterdagar) 795 kr (egendomsskydd 159 kr och semestergaranti 398 kr går att välja bort).

Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till SOS International (+45 70105050) när du är ute på resa.

 

 

 

 

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Tatiana Broman

  Tatiana är civilekonom och erfaren färdledare för vandrings – och skidresor världen över. Hon har lett resor för Världens Resor till Kamtjatka, Patagonien, Kirgizistan, Georgien och Marocko.

Kontaktperson

 • Pernilla Palacios Reseproducent

  Att resa har sedan länge varit ett sätt att leva för Pernilla. Passionen är att få lära känna nya kulturer och att vandra i dramatiska landskap. Peru och Nepal är två favoriter dit hon gärna återvänder.  År 2000 gick en av många drömmar i uppfyllelse och det var att få komma till Tibet, där hon besökte sitt fadderbarn. Pernilla har även bott i Cuzco, Peru och på senaste resan dit var sonen med. Att resa tillsammans med barn är som att upptäcka världen på nytt! På fritiden dansas det en hel del. Gärna afrikanskt med levande, kraftfullt trumspel. Pernilla ansvarar för resor både till Latinamerika och Himalaya.

  pernilla@varldensresor.se
14 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se