Resor till Taiwan

Under våra resor i Taiwan upplever vi regnskog, teodlingar, fina vandringsleder och ett rikt kulturliv. Vi möter ett riktigt mångsidigt land med gammal kultur och tradition som möter nytt och hypermodernt. 

Taiwan var under 50 år ockuperat av Japan och har lyckats med konststycket att plocka med det sig bästa både av Kina och Taiwan, såväl kulturellt som kulinariskt. Enorm variation geografiskt med berg som mäter 4000 meter mitt på ön och korallrev i söder. Landet är litet (som Dalarna) men innehåller oerhört mycket.  

Taiwan

  • Storlek:

    36 193 km², något större än Dalarna.
  • Huvudstad:

    Taipei, ca 8 miljoner invånare.
  • Befolkning:

    23,9 miljoner invånare.
  • Språk:

    Mandarin, Hokkien och Hakka officiella språk. Massor av små minoritetsspråk. Engelska pratas av yngre.
  • Tidsskillnad:

    Sju (+7) timmar före Sverige. Under vår sommartid är det sex timmar.
  • Visum:

    Svenska medborgare behöver inget visum till Taiwan.

Våra resor som besöker Taiwan

  • Den vackra ön - Ilha Formosa

    Länder som besöks

    • Taiwan
    Plocka te i Taiwan
    16 dagar
    Nästa avgång
    Tropisk regnskog, vidsträckta bambuskogar, stränder, underbara teodlingar och berg med toppar på 4000 meter. Taiwan är inte stort men erbjuder mycket på liten yta. Historiska Tainan, Palatsmuseet i Taipei och nationalparken Taroko är några av höjdpunkterna.
  • Sidenvägen till havs

    Länder som besöks

    • Hongkong, 
    • Kina, 
    • Macao, 
    • Taiwan
    18 dagar
    Nästa avgång

    Typ av resa

    • SvD accent
    En spektakulär resa där vi omfamnar den maritima historien i Hongkong, Macao, Fujian och Taiwan - allt från Marco Polo och Ostindienfararna till dagens politiska läge mellan Kina och Taiwan. Båtutflykter i Hongkong, de runda hakkahusen i Fujian och teodlingarna i Ruili är några höjdpunkter.
  • Okinawas övärld

    Länder som besöks

    • Japan, 
    • Taiwan
    17 dagar
    Nästa avgång
    Med båt och flyg mellan sex öar i Stilla havet. Vi börjar på Taiwan och sedan väntar Okinawas arkipelag. Iriomote är till 90% klätt i regnskog, Taketomi är övärldens mest traditionella och på Okinawa tar vi del av krigshistorien och får träffa världens äldsta gummor. Fina stränder och vacker natur väntar också.

Taiwan

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad. 

Klimat

Resor till Taiwan kan utföras under hela året, men vår och höst är ideala tider att besöka ön. Det är nästan alltid fuktigt på Taiwan, men under hösten är det relativt lite nederbörd. Räkna med temperaturer som ligger runt svenska sommartemperaturer men eventuellt något kallare och mycket högre luftfuktighet (mellan 18-25 grader). I november ligger genomsnittstemperaturen i Taipei på 18 grader och Tainan på 23 grader. I Alishan befinner vi oss på lite högre höjd, ca 1500 meter och där kan det bli något kyligare, särskilt nattetid, då det som lägst blir runt 10 grader. Varmast kan vi räkna med att det blir på Taiwans sydspets, i Kenting. Generellt på resan kan man räkna med temperaturtoppar på 30 grader och nattemperaturer som kallast går ned till 10-14 grader.

Det går inte att utesluta regn på Taiwan under någon period men i november regnar det mer sällan generellt. Det är mer risk för regn i de norra delarna av Taiwan. Den totala regnmängden för november ligger på ungefär 28 millimeter. Vanligtvis drabbas Taiwan av vinterstormar från november till mars. Förhoppningsvis har dessa inte riktigt tagit fart när vi kommer hit och med största sannolikhet kommer det inte påverka vår resa särskilt mycket. Temperaturen i havet kommer att vara 24 grader eller mer. Det är utmärkta temperaturer för såväl bad som snorkling. Precis som i Sverige kan vädret variera från år till år och från dag till dag.

Tidsskillnad

Taiwan ligger sju (+7) timmar före Sverige under vår vintertid.

Språk

På Taiwan talas ursprungligen taiwanesiska, ett språk som i Kina kallas för Minnan och talas i provinsen Fujian. 1949 flydde Chiang Kaishek och hans trupper till Taiwan. De bildade sitt nya säte på ön tog då också med sig rikskinesiskan (mandarin) till Taiwan som idag är riksspråk även på Taiwan.  Utöver dessa språk talas det också en hel del kantonesiska och hakka. Även japanska talas av många äldre då ön tillhörde Japan fram till 1945. Engelska talas av många yngre i städerna, men det stora flertalet i Taiwan talar ingen engelska.

El

Strömstyrkan i Taiwan är 100 – 110 V växelström med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Det är samma typ av uttag som t ex i USA och Japan. Ta med en adapter för att kunna ladda dina elektroniska aparater.

Valuta, växling, priser

Det går bra att växla till sig Tawiandollar på Forex eller liknande. Det är säkrast att beställa i förväg då de sällan har så mycket Taiwandollar på lager. Det går också bra att ta ut med kort på alla större orter (Taipei, Tainan, Kenting) under resan. I Taiwan finns uttagsautomater i princip i varenda 7-eleven butik, och de finns i nästan varenda gathörn i städerna. Det är många butiker, restauranger och dylikt som tar emot kort i Taiwan, men dock inte lika vanligt som i Sverige. Stöldrisken på Taiwan är väldigt liten. Det är sannolikt ett av världens säkraste ställen att besöka. Självfallet måste man vara försiktig med sina tillgångar även här, men taiwaneserna stjäl generellt inte.

Taiwan är väsentligt billigare än Sverige, men det är stora skillnader i kostnader beroende på var du går. Om du går och äter på kvällsmarknaderna kostar smårätterna upp till tio kronor styck medan de fina italienska krogarna kostar mer än hemma. En tunnelbanefärd i Taipei kan kosta så lite som sju kronor. En halvlitersöl kostar 20 kronor och taxin går på 15 kronor per kilometer.

Telefoni och internet

Landsnumret till Taiwan är +886. Det lättaste sättet att ringa hem från Taiwan är via förbetalda telefonkort. I Taiwan hittar du lätt ställen att skicka mail ifrån och flera av våra hotell har gratis användning av internet. Det finns också gott om internet ställen i städerna.

I Taiwan fungerar det med de flesta svenska mobiltelefoner. Kontrollera de roaming-avtal som finns med just ditt abonnemang. 

Mat och vatten

Det brukar aldrig vara några problem med magåkommor på Taiwan. De har ett gott och varierat kök med mycket god mat från havet, likande de kök som finns i sydöstra Kina. Ön är kanske mest känt för sina många smårätter, xiao chi. Vattnet är bäst att köpa buteljerat.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. Generellt kan sägas att Taiwan är ett mycket säkert land. Om du skulle råka tappa en kamera eller dina pengar så finns det goda förhoppningar att de lämnas in på närmsta poliskontor. Det finns nog få länder på jorden där du kan resa så tryggt som i Taiwan.

Vaccination

En resa till Taiwan kräver inga speciella vaccinationer.

Pass och visum

I Taiwan behövs inget visum vid vistelse upp till 90 dagar i landet. Det krävs att passet är giltigt i åtminstone sex månader efter att ni kommer till Taiwan. 

Politisk situation på Taiwan – ”Ett Kina”
Taiwan har allt sedan 1949 haft en väldigt konstig internationell roll. Efter att Nationalisterna installerat sig vid makten i Taipei red Taiwan på USA:s axlar och blev accepterat som medlem i FN. När Kina sedan tilläts tillträde 1971 drog sig Taiwan ur.  De flesta länder har ingen ambassad på Taiwan. Internationellt har de flesta länder tvingats till att ta ställning för eller emot och idag har Taiwan bara utbyte med en del afrikanska länder. I Kina är fortfarande den allmänna synen att Taiwan är en del av Kina. Officiellt har Taiwan också kvar sin hållning att Kina är en del av Taiwan. Oberoende från Kina är alltid den stora valfrågan i Taiwan och när starka tongångar om oberoende åberopas på Taiwan, så dyker genast Kina upp med hot. På senare år har relationerna mellan länderna tinat upp och man har tillåtit kineser att turista i Taiwan, vilket kommer att märkas.  

Litteraturlista

Här kommer ett litet urval av böcker om Taiwan.

Bengt Johansson – Kina – Taiwan: Risk för krig eller chans till fred. Bengt Johansson har varit UD-tjänsteman som bott många år i Taiwan och jobbat med relationerna mellan Kina och Taiwan. Hans bok ger en bra kortfattad historik över Taiwan och ägnar sedan merparten av boken till en rejäl genomgång av hur den taiwanesiska politiken sett ut under de senaste 20 åren.

Syaru Shirley Lin - Taiwan´s China Dilemma (2016) Denna bok tar upp ungefär samma ämne som ovanstående bok, men är betydligt färskare.

Ian Buruma – Bad Elements. Ian Buruma är en sällsynt rolig och insatt författare som rör sig över hela Asien. Flera böcker handlar om Japan. Denna har några kapitel om Taiwan. 

Chu Yunhan, Larry Diamond & Kharis Templeman – Taiwan´s Democracy Challenged: The Chen Shui-bian years Taiwan har en väldigt speciell historia. Efter flykten från Kina 1949 kom Chiang Kai-shek med ett följe på cirka 1,5 miljoner människor som i huvudsak talade rikskinesiska (mandarin). De tog genast över makten och styrde över de sex miljoner sydkineser (som framför allt talar hokkien och hakka) som redan fanns på plats. Allt sedan dess har det funnits motsättningar mellan de olika grupperna och deras förhållande till fastlands-Kina. Här får vi en inblick i det svåra politiska spelet.

Richard C. Bush – Untying The Knot, Making Peace in the Taiwan Strait
En av de senaste böckerna som beskriver den svåra situation som råder mellan Taiwan och Kina. 

Jonathan Mantorpe – Forbidden Nation: A History of Taiwan. En mer ordentlig genomgång av Taiwans historia.

Ang Li – The Butcher´s Wife. Taiwans mest kända författare har tidigare funnits översatta till svenska. Nu är dessa svårfunna. Kvinnlig författare som sätter kvinnans utsatta roll i fokus.

Film

Ett roligt sätt att förbereda sig inför resan är att titta på film från länderna man ska besöka. Taiwan har en hel räcka med fantastiska regissörer som vinner pris efter pris på den internationella scenen. Mest känd är Ang Lee som senast var aktuell med filmerna Berättelsen om Pi samt Lust & Caution på de svenska biograferna. Han är än mer känd för filmer som Brokeback Mountain, Crouching Tiger, Hidden Dragon. För en mer taiwanesisk film som bär hans signum får man titta på Eat Drink Man Woman. En film du helst inte ser hungrig.

Hou Hsiao-hsien är en annan regissör med ett enormt internationellt rykte. Hans filmer utspelar sig alltid på Taiwan och rör sig långsamt i dess historia och dess blandkultur. City of Sadness anses ofta vara mästerverket. Han blandar ofta de olika språken som talas på ön. Ytterligare två regissörer som prisats är Edward Yang och Tsai Ming-liang. År 2009 gjorde också svenske Håkon Liu en film som heter Miss Kicki med Pernilla August. Filmen utspelas nästan i sin helhet i Taipei. En finstämd liten historia som också utkommit på dvd.