Resor till Nepal

På våra resor till Nepal blir det vandringar på Himalayas sluttningar och i vackra dalgångar med utsikt över snöklädda 8 000 meters toppar. Vi gör förhållandevis enkla vandringar kring Annapurna. Vi besöker huvudstaden Kathmandu och de många världsarven i Kathmandudalen. 

Nepal ligger på Himalayas sydsluttning ned mot det indiska slättlandet. Från norr till söder är landet inte mer än ca 20 mil brett men med enorma höjdskillnader. På gränsen mot Tibet finner vi världens högsta berg Mount Everest med sina 8 848 meter över havet –  landets lägsta punkt är 60 meter övre havet. Nepal har invånare från över hundra olika folkgrupper, vilket ger ett rikt och mångfacetterat kulturliv.

Nepal

 • Storlek:

  147 181 km², ungefär en tredjedel så stort som Sverige.
 • Huvudstad:

  Kathmandu, med ca 1,4 miljoner invånare
 • Befolkning:

  Nepal har 30,1 miljoner invånare och de flesta bor på landsbygden.
 • Språk:

  Nepali är officiellt språk. Det talas också en mängd minoritetsspråk men engelska är gångbart.
 • Tidsskillnad:

  Svensk +4 timmar och 45 minuter.
 • Visum:

  Visum krävs och detta ordnar resenären på plats

Våra resor som besöker Nepal

 • Himalaya - snöns boning

  Länder som besöks

  • Nepal, 
  • Tibet
  20 dagar
  Nästa avgång
  Himalaya. Smaka på namnet, blunda och låt bilderna ta form; Snöklädda bergstoppar reser sig mot himlen. Jakar strövar stillsamt på stäppen med nomadtält i bakgrunden. Med tåg åker vi från Chengdu till Lhasa och sedan vidare med buss till Mt Everest basläger. Vi avslutar med dagar i Nuwakot och Kathmandu i Nepal.
 • Höstvandring i Annapurna

  Länder som besöks

  • Nepal
  15 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Vandringsresor
  Under sju dagar vandrar vi vid Annapurna längs en av Himalayas finaste vandringsleder när himlen är som klarast och bergen som mest synliga på hösten. Resan börjar i den gamla huvudstaden Bhaktapur och avslutas med besök vid de olika världsarven i Kathmandu.
 • Mäktiga Himalaya med SvD

  Länder som besöks

  • Bhutan, 
  • Nepal
  Man vid berg
  15 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • SvD accent
  Vi njuter av Himalayas mäktiga toppar från Pokhara och ser världsarven i Kathmandu. I Bhutan ser vi fantastiska fort från 1600-talet och är med på en färggrann tempelfestival.
 • Rhododendronvandring i Nepal

  Länder som besöks

  • Nepal
  Frukost Nepal
  18 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Tidningen Vi
  • Vandringsresor
  Under sex dagar vandrar vi Annapurna Panorama, en av Himalayas vackraste vandringsleder. Besök i Kathmandudalen och Chitwans nationalpark finns också med.
 • Stora vandringsresan till Nepal

  Länder som besöks

  • Nepal
  15 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Singelresor
  • Vandringsresor
  Himalayamassivet och rosaskimrande rhododendronskogar i kontrast till den blå himlen möter oss då vi under 15 resdagar och åtta fullspäckade vandringsdagar upptäcker Nepal. Detta är en singelresa - Du bokar ensam och reser tillsammans med andra för att dela stora upplevelser.
 • Strövtåg i Nepal och Bhutan

  Länder som besöks

  • Bhutan, 
  • Nepal
  17 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • DN.Erbjudanden
  • Vandringsresor
  Vi vandrar i Annapurna när Himalayas sluttningar är fyllda av rosaskimrande rhododendron. Kathmandus världsarv, Bhutans fantastiska 1600-tals fort, besök vid Tigerns näste och festivalen i Paro är några av resans höjdpunkter.
 • Till fots i Himalaya

  Länder som besöks

  • Nepal
  14 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Hemmets Journal
  • Icakuriren
  • Vandringsresor
  I fem dagar vandrar vi på Himalayas sluttningar i området kring Annapurna. Dagsetapperna är mellan 3 och 6 timmar långa. Himalayas toppar är synliga hela vandringen. Resan tar oss också till Kathmandu, Bandipur och Pokhara.
 • Vandra vid Mt Everest

  Länder som besöks

  • Nepal
  15 dagar
  Nästa avgång

  Typ av resa

  • Vandringsresor
  Vandring i nio dagar med Mt Everest i blickfånget. Vi går till Pikey Peak, varifrån vi får makalösa vyer över hela Himalayamassivet från Annapurna i väst till Kanchenjunga i öst. Vi går mellan 5 och 8 timmar varje dag till sällan besökta byar, belägna på mellan 1700 och 3500 möh.
 • Åskdrakens rike

  Länder som besöks

  • Bhutan, 
  • Nepal
  11 dagar
  Nästa avgång
  Vi reser till Bhutan när en av landets största festivaler äger rum, Paro Tsechu. I det buddhistiska konungadömet Bhutan färdas vi över höga pass genom tre dalgångar med magnifika skogar, tar del av det levande klosterlivet och ser några av landets magnifika fort, dzong. En annan höjdpunkt blir när vi går upp till Tigerns näste. Resan börjar och slutar i Kathmandu.

Nepal

Väderkalender

Väderkalender

Graferna över temperatur och nederbörd gäller för landets huvudstad.

Klimat

Vi kommer att röra oss över ett område med ganska stor topografisk variation. När vi är i Chitwans nationalpark är vi på 500 meters höjd och när vi vandrar är vi som högst uppe på 3200 meters höjd. Det blir alltså ganska stor spridning även klimatmässigt. Räkna med att det kan bli över 30 grader dagtid i Chitwan medan det som kallast under vandringen kan bli cirka 5 grader nattetid. På dagarna blir det inte kallt och det är ganska sällsynt med regn denna årstid. Det kommer några millimeter nederbörd i april, så sannolikt kommer det att regna någon eller några gånger, men inte mer än så. Väderväxlingar kan ske extremt snabbt i Himalaya så det är bra att ändå vara förberedd på omställningar.

Medeldygnstemperatur i Kathmandu i mars är 13-24 grader medan det i Pokhara är 15-29 grader.

Tidsskillnad

Nepal ligger 4 timmar och 45 minuter före Sverige under vår vintertid. När vi går in i sommartid den 26 mars kommer det istället att skilja 3 timmar och 45 minuter.

Språk

I Nepal talas nepali, ett språk som är indoeuropeiskt och talas som första språk av drygt 50% av befolkningen. Nepal består av en oerhört stor mängd etniska minoriteter som alla talar sina egna språk, men de flesta har också lärt sig nepali och/eller engelska.

El

Strömstyrkan är 220 V växelström med varierande eluttag i Nepal. Det är oftast två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Vår svenska modell förekommer också. Om ni är beroende av eluttag så föreslår jag att ni tar med er en multiadapter.

För mer exakt information gå till följande sida: http://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/

I Kathmandu har de ont om elektricitet. De har för närvarande ett system som gör att de har el endast cirka 12 timmar per dygn. Dessa timmar infaller efter ett visst schema som gör att det är olika tider varje dag. Det gör att det är stor sannolikhet att man blir tvungen att gå till restauranger i mörker. En ficklampa är mycket bra att ha med sig.

Valuta, växling, priser

Vi rekommenderar att ta med lite dollar som växlas in mot nepalesiska rupies på plats. Det går också bra att ta ut med kort på många ställen. 1 SKR = 12 nepalesiska rupies (2017-01-18). Räkna inte med att ni kan använda kortet för betalning i affärer eller restauranger mer än undantagsvis. Det är sannolikt inte så mycket pengar som går åt under resan. En stor del av maten är inkluderad i resans pris och Nepal är fortfarande relativt billigt. Du äter måltider för 20 – 70 kronor. En taxiresa kostar kanske en tiondel mot Sverige.  Världens Resor står för all dricks men det går naturligtvis att betala extra om ni vill.

Du bör ha med dig ca 2000 kr i en reservkassa och/eller ett kreditkort för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dyl.

Telefoni och internet

Telia Sonera har byggt ut hela eller stora delar av det nepalesiska 3G-nätet. Det innebär nu inte att mobiltelefonerna kommer att fungera överallt och sannolikt inte alls när ni vandrar. I städerna i övrigt går det antagligen bra att använda era telefoner (kontrollera ditt roamingavtal) åtminstone för sms. Det finns internetcaféer i Kathmandu, Bandipur, Pokhara, Lumbini, kanske i Chitwan och i Bhaktapur. Räkna inte med att det är snabbt och tillförlitligt överallt. Det är också ganska enkelt att hitta cybercaféer varifrån du kan ringa hem för ganska små pengar.

Mat och vatten

För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat. Nepal har ett kök som påminner en del om det indiska. Det är currybaserat med mycket linser och andra grönsaker. En vanlig måltid består ofta av flera olika smårätter med en linssoppa och ris. Sällan kommer det bröd till maten. Många restauranger har rikligt med alternativ av västerländsk mat och olika kök i Asien. Magsjuka är inte vanligt förekommande, men det förekommer.

Vaccination

För denna resa rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller gammaglobelin). Det finns minimal risk för kolera och läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré.

I Nepal förekommer också malaria i landets södra delar. Under tiden vi är i Lumbini och Chitwan är vi inom det område där man brukar rekommendera. Kontakta din vaccinationscentral/läkare för de rekommendationer som gäller just din resa.

Pass och Visum

Visum krävs för svenska medborgare till Nepal. Detta ordnas på egen hand på flygplatsen i Kathmandu. För detta ändamål ber vi er ta med två foton samt 30 USD (om resan är max 15 dagar i landet) eller 50 USD (om resan är max 30 dagar i landet) i kontanter att betala visumet med. Du behöver ett pass som är giltigt sex månader efter det att du åker in i Nepal.
Obs senaste vistelsen i Nepal (mars 2019) har automaterna där ni ansöker om visum en kamerafunktion och foton kan därför verka onödigt. Vi rekommenderar dock att ni har med er dessa 2 foton utifall att kameran skulle vara ur funktion. 

Religion

Nepal som i stora delar är hinduiskt har många rituella beteenden, men få förväntar sig att du som besökare i landet ska klara av mer än några enstaka av dem. Med tanke på den lokala klädeskulturen är det viktigt att kvinnor inte visar axlar eller ben. Det innebär inte några svårigheter då det går bra att använda långbyxor, t-shirt, långa kjolar (under knät) eller klänning med ärm. Speciellt viktigt är det att respektera detta då du befinner dig i bymiljö eller vid besök i tempel. I storstäderna är det inte lika strikt utan liknar mer och mer det mode som finns här hemma.

Politik

Nepal har under många år haft problem med interna oroligheter. Nu har läget ljusnat och maoisterna som länge gått emot kungamakten och regeringen har nu slutit fred och är idag en del av parlamentet. De har fortsatt en parlamentarisk oreda och fortsatta problem i södra Nepal. UD tog bort sin avrådan från att resa till Nepal hösten 2006. Det ska också sägas att det interna våldet även innan fredsavtalet aldrig varit riktat mot utlänningar.

Litteraturlista

Här kommer ett litet urval av böcker om Nepal. 

Böcker om Himalaya/Nepal
Michael Palin – Himalaya. Underhållande bok där Palin besöker Nepal bland annat.

Mikael Persson - Nepal: till Himalaya-land, Vagabond, 1998. Den enda resehandboken på svenska, ganska grundläggande. Därtill finns givetvis en mängd mycket mer detaljerade resehandböcker på engelska.

Michael Hutt – Himalayan People´s War: Nepal´s Maoist Rebellion. En av flera böcker som handlar om det närhistoriska förloppet.

The Maoist Insurgency in Nepal – Flera författare samlade i en bok utgiven av renommerade Routledge. Väldigt akademisk och informativ av det lite tyngre slaget.

Esbjörn Sandin- Nepal på tröskeln till fred, Världspolitikens Dagsfrågor 2007/3, Utrikespolitiska institutet. En artikel som behandlar maoisternas uppror och vägen till ett fredsavtal 2006 då kungen förlorade makten.

Conor Grennan – De små prinsarna (eller som titeln är i pocketform ”De försvunna barnen”)

En äventyrare som kommer till Nepal för att jobba voluntärt på ett barnhem för föräldralösa. Har fått väldigt fin respons om hjärtskärande berättelser om hur han under äventyrliga former hjälper till att få barnen tillsammans med sina familjer igen.

Inger Brattström- Ambika – en levande gudinna? – Almqvist & Wiksell Förlag, 1987. En barnbok som beskriver Ambika som blir utvald att inneha rollen som levande gudinna, en urgammal tradition där en flicka utnämns som gudinnan Kumari och även tillbeds av kungen. När detta händer Ambika förändras familjens liv.

David Lagercrantz - Himmel över Everest, Piratförlaget, 2005. En roman om en grupp oerfarna bergsbestigare som hamnar i oväder på vägen ned från Mount Everest.

Samrat Upadhyay – Arresting God in Kathmandu. Den största litterära framgången i Nepal. Första bok som också skrevs direkt på engelska.

Pankaj Mishra – En av Indiens nya författarstjärnor. Buddha i världen är en personlig beskrivning av hur buddhismen rör sig in i hans liv. Samtidigt är det en reseberättelse. Han har också skrivit Temptations of The West: How To Be Modern In India, Pakistan, Tibet and Beyond. Även här har författaren rest over Sydasien för att se hur västvärlden påverkar de olika länderna på olika sätt.  Även Nepal. 

Elizabeth Enslin -While the Gods Were Sleeping. En underbar berättelse om en antropolog som på 1980-talet gifte sig med en högkastig man från Chitwan i södra Nepal och levde där tillsammans med hans familj. Hon skriver om lättsamheter och svårigheter för sig själv och för människorna runt omkring vad gäller jämställdhet, utveckling och kulturkrockar.