Litteraturtåget

Länder som besöks

Typ av resa

Tillsammans med  Norstedts och Rabén & Sjögren bokförlag gör vi en resa med chartrat första klass tåg genom Västerbotten och Lappland till Narvik. Resan går med ett veterantåg där vi sitter i första klass sittvagnar dagtid och sover tre av fyra nätter i fina gamla sovvagnar. Med på tåget som ciceron för resan är Marianne Rundström och längs vägen får vi föredrag och litterära quiz av henne och andra från bokförlagenförlagen i tågets klubbvagn. I Gävle och Kirunas stadsbibliotek håller Kristina Sandberg, Henrik Berggren och Ann-Helén Laestadius föredrag om sina litterära verk. I Raggsjöliden och Hjoggböle rör vi oss i Torgny Lindgrens och PO Enquist  hemtrakter och får guidning till deras liv och verk. I Kiruna besöker vi LKAB:s gruva och får en rundvisning i staden för att se den omfattande förflyttningen av staden. Resan erbjuder också fantastisk natur när vi bor en natt på Ishotellet i Jukkasjärvi, ser Lapporten utanför Abisko och färdas längs Torneå träsk och Rombaksfjorden till resans slutmål Narvik. 

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Gävle, Västerbotten
 2. Dag 2 Torgny Lindgren och PO Enquists hemtrakter
 3. Dag 3 Kiruna
 4. Dag 4 Narvik
 5. Dag 5 Åter Stockholm och Linköping
Resans pris: 15 900 kr
Enkelrum (en natt): 700 kr
Antal deltagare: max 90

Allt detta ingår:

 • Resa med chartrat tåg från Kalmar, Alvesta, Linköping, Stockholm eller Gävle - Abisko tur och retur 
 • 3 nätter plats i första klass sovvagn med två sängar 
 • Reserverad plats i första klass sittvagn under dagtid genom hela tågresan
 • Del i dubbelrum 1 natt i varma rum på Ishotellet i Jukkasjärvi. Även om du reser ensam kan du boka del i dubbelrum. Vill du ha enkelrum kan du göra det mot pristillägg (gäller endast hotellnatten). 
 • Buss en hel dag i Västerbotten i Torgny Lindgren och PO Enquists hemtrakter
 • Buss från Kiruna till Jukkasjärvi tur och retur samt från Narvik till Björkliden
 • Sittplats på reguljärtåg från Abisko till Narvik 
 • Frukost dag 2-5, lunch dag 1 och 2 samt middagar dag 1-4 
 • Färdledare och tågvärdar från Världens Resor samt Norstedts/Rabén & Sjögren
 • Medverkan av ciceron Marianne Rundström, författarna Henrik Berggren, Kristina Sandberg, Karl-Fredrik Mattson samt Anna-Karin Laestadius
 • Föredrag av författarna och resans ciceroner i klubbvagnen på tåget, bussar samt bibliotek i Gävle och Folkets Hus i Kiruna
 • Litteraturquiz och andra evenemang i klubbvagnen på tåget
 • Guidad visning av LKAB-gruvan i Kiruna, guidad visning av Kirunas nya stad, visning av Ishotellet i Jukkasjärvi, gondol till Narviksfjellet i Narvik  

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider och dryck som ej nämns ovan

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Lars Arvidsson

  Med en lokförarkarriär i bagaget och resor som sitt största intresse och hobby började Lars tidigt att via tåg utforska det mesta av Europa och resorna sträcktes snart ut i vida världen. Han kom till Japan för första gången 1993 via ett jobb där och det blev kärlek vid första ögonkastet. Sedan dess har Lars bott växelvis i Japan och Sverige och jobbat både på ett japanskt företag och nu hos oss. Lars talar japanska och har lett över 100 omtyckta resor från Hokkaido i norr till Kyushu och Okinawa i söder. Lars leder även resor till Korea och Taiwan och skall i sommar leda sin drömresa - Den Stora Tågresan till Japan - 28 dagar från Stockholm till Tokyo mestadels med tåg, som klippt och skuret för en lokförare och japankännare. 

  lars@varldensresor.se

Kontaktperson

 • Jörgen Fredriksson Produktionsansvarig, grundare

  Jörgen har ägnat sig åt Asien sedan mitten av 80-talet. Sinolog och japanolog. Studerat i Kina vid flera universitet samt modern japansk litteratur vid universitet i Japan. Första resan till Asien gick med Transsibiriska järnvägen 1986. Det har med tiden blivit mängder av resor i övriga Asien - tre månader vardera i Sydkorea, Vietnam, Burma och Tibet samt långa vistelser i Indien, Nepal, Mongoliet, Nordkorea, Taiwan, Uzbekistan, Kambodja, Laos samt på senare tid även gjort många resor till Afrika och Sydamerika. Jörgen har lett närmare 80 resor genom åren. Resandet är lika självklart som det starka kulturintresset. Fotograferar också gärna.

  jorgen@varldensresor.se