Stora tågresan till Hongkong

Länder som besöks

Typ av resa

29 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

Vart är vi på väg? Efter en första båtresa till Tallinn färdas vi med tåg hela vägen till Hongkong. Under fyra veckor färdas vi närmare 1000 mil och drygt 150 timmar med tåg innan vi anländer till Hongkong. Vi ska resa genom fyra länder och låta oss översköljas av både fantastisk historia och en otroligt variationsrik natur. Moskvas klassiska sevärdheter, Kazakstans huvudstaden Astanas nya spännande arkitektur,  Himmelska bergen, Charynravinen, Loulanmumien i Urumqi, Gobiöknen, Kinesiska muren, Gula floden, tibetanska kloster, Terrakottaarmén, Ostindiska kompaniets säte i Canton innan vi slutligen blickar ut över Hongkongs inlopp från Victoria Peak. Jösses, det kan man kalla en resa! OMBORDSTIGNING - Slutstation Hongkong.  

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Tallinn
 2. Dag 2 Tallinn - Moskva
 3. Dag 3 Moskva
 4. Dag 4 Moskva
 5. Dag 5 Moskva - Astana
 6. Dag 6-7 Tåg till Astana
 7. Dag 8 Astana
 8. Dag 9 Astana
 9. Dag 10 Astana - Almaty
 10. Dag 11 Almaty
 11. Dag 12 Charynravinen
 12. Dag 13 Almaty
 13. Dag 14 Tåg till Urumqi
 14. Dag 15 Urumqi - Turpan
 15. Dag 16 Turpan
 16. Dag 17 Turpan - Jiayuguan
 17. Dag 18 Jiayuguan - Lanzhou
 18. Dag 19 Labrang
 19. Dag 20 Labrang
 20. Dag 21 Grottorna i Bingling - Xian
 21. Dag 22 Xian
 22. Dag 23 Xian
 23. Dag 24 Guangzhou (Canton)
 24. Dag 25 Canton
 25. Dag 26 Hongkong
 26. Dag 27 Hongkong
 27. Dag 28 Hongkong
 28. Dag 29 Hemresa
Datum:
Resans pris: 64 800 kr
Enkelrumstillägg: 6 900 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Båtresa med hyttplats från Stockholm till Tallinn
 • Klimatkompenserat flyg och flygskatt från Hongkong till Stockholm (andra orter möjliga mot eventuellt tillägg) 
 • Visumavgift och inbjudan till Ryssland och Kina för en sammanlagd kostnad på ca 1700 kr. Visum till Kina ingår i resans pris, men måste ansökas själv vid Kinesiska ambassaden eller konsulatet då de för närvarande kräver personligt fingeravtryck. Visumkostnaden kommer att dras av från resans pris.
 • Svensk färdledning samt inhemska engelsktalande guider
 • Alla transporter enligt resplanen, åtta olika tågresor mellan Tallinn och Hongkong (sex nätter bor vi på tåg i tågkupé med fyra bäddar) samt enstaka bussresor 
 • Del i dubbelrum på hotell av mellanklass och/eller gästgiveri. Reser du själv kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan)  
 • Frukost alla dagar, samt välkomstmiddag, avskedsmiddag och ytterligare tre måltider
 • Alla utflykter samt inträden till sevärdheter och museum enligt resplanen, som Kreml och Tretjakovgalleriet i Moskva, Baiterek-tornet, Nationalmuseum och Alzhir-gulagen i Astana, uppvisning av träning med tatarfalk och kungsörn i Almaty, utflykt till Charynravinen, regionsmuseum i Xinjiang med mumien från Loulan, Turfans ruinstäder, Labrangklostret, Binglings Buddhistiska grottor, terrakottaarmémuseum i Xian mm 
 • Skriftlig deltagarinformation och kartor.
 • Dricks till lokala guider, väskbärare och chaufförer 

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som inte omnämns ovan
 • Kostnader i anslutning till valfria dagsutflykter

 

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Hur vi reser
Vi kommer att färdas närmare 1000 mil och drygt 150 timmar på tåg. De nätter vi bor på hotell bor vi i dubbelrum med dusch och toalett på rummen. Resan är inte fysiskt krävande på så sätt att här finns några långa vandringar. Det blir dock många stadspromenader i städer och några vandringar i t.ex. Charyn-ravinen i Kazakstan och i Hongkong. På tågstationer både i Ryssland och Kina bär vi våra väskor till tåget. Det kräver att man har lätthanterligt bagage som inte är så stort och tungt. 

Hur ser det ut på tåget och vad kan vara bra att ha med?
Vi kommer att färdas i fyrbäddskupéer och får filtar och sängkläder på tåget, men ibland det kan vara skönt att ha eget sovlakan/sidensovpåse. En egen läslampa kan också vara att rekommendera för tider på dygnet då andra sover, samt litteratur att fördriva tiden med under de många tågtimmarna (se separat rekommenderad litteraturlista). En portabel USB-laddare kan vara bra att ha med om du är en flitig användare av Ipad, mobil eller läsplatta eftersom eluttagen är relativt få och finns i korridoren utanför kupén. Ett par egna tofflor (flip-flop stil) kan också vara trevligt att ha när man går runt på tåget. Tåget gör stop ganska ofta och det finns ofta mat att köpa på perrongen både i Ryssland och Kazakstan. Som regel finns det restaurangvagn på tåget. Enklare mat/snacks går att köpa hos tågvärdinnor och varmvatten finns alltid att tillgå. För kaffedrickaren kan det vara bra att ta med sig snabbkaffe eftersom det kan vara svårt att få tag på bra kaffe.

Klimat
Moskva- Sensommar. Dagtid 20-25 grader. Ekaterinburg – 18-25 grader. Temperaturen faller gradvis under septembermånad. Risken för kalla dagar med dagstemperaturer på 8-12 grader är liten men kan inte uteslutas. Kazakstan – Sensommar. Dagtid ca 25-30 grader och relativt kalla nätter. Kina – I västra Kina varma dagar, runt 25 grader och relativt kalla nätter. Minimal risk för regn.

Tidsskillnad

Tallinn och Moskva ligger en timme före Sverige (+ 1).

Kazakstan ligger fyra timmar före Sverige (+ 4)

Kina ligger sex timmar före Sverige (+6)

Språk
Officiellt språk i Estland är estniska som är en del av den finsk-ugriska språkgruppen. I Ryssland är det officiella språket ryska och i Kazakstan är kazakiska och ryska. Ryska är utbrett i Kazakstan då landet ingått i Sovjetunionen. De som arbetar med turism i Ryssland och Kazakstan talar ofta god engelska men i övrigt är det relativt få som talar andra språk utöver sitt eget.

I Xinjiang (västra Kina) bor det ungefär hälften hankineser och hälften olika minoritetsgrupper. Den stora minoriteten här är uigurer med ett eget språk som heter uiguriska. Det är besläktat med såväl kirgiziskan som uzbekiskan. I Labrang (Xiahe) och Xining är den stora minoriteten tibetaner, och även om rikskinesiskan officiellt språk, men tibetanerna på gatan talar tibetanska sinsemellan.

I Xian är det rikskinesiska (mandarin) som gäller. I Guangzhou och Hongkong är kantonesiska det officiella språket men ett stort antal talar även mandarin, speciellt i Guangzhou. Allt fler talar engelska i Kinas storstadsregioner, men de är fortfarande få, med undantag för Hongkong där många talar engelska eftersom Hongkong tidigare var en brittisk koloni.

Religion

I Ryssland är den rysk-ortodoxa kyrkan landets dominerande kyrka. Islam kom till Kazakstan på 800-talet med araberna. De etniska kazakerna är sunnimuslimer, medan etniska ryssar som utgör ca 25% av befolkningen, är ortodox-kristna.

I Xinjiang är islam största religion och kom till dessa områden med araberna respektive turkarna på 600-900-talet. Att resa i muslimska länder och regioner så som Kazakstan och Xinjiang: Som turist i större städer och platser med många turister är det vanligt och helt accepterat att både män och kvinnor bär shorts/kjol och t-shirt. Utav respekt för kulturella och religiösa hänsyn är det dock bäst med kläder som skyler knän och axlar.

I Labrang utövar tibetanerna tibetansk buddism. Tibetaner är med största sannolikhet en av världens mest troende folkgrupper. Vardagen och religionen smälter gärna ihop. Det är mycket viktigt att respektera deras tro. Tibetanerna har en stor acceptansnivå och du kommer alltid känna dig välkommen att deltaga i deras vardagliga religiösa aktiviteter.

El
Strömstyrkan är i Ryssland, Kazakstan och Kina är 220 V växelström med normalt tvåpluggs runda vägguttag. På tåget finns oftast ett uttag i mitten av varje vagn för laddning av mobiltelefoner, iPads etc. I Hongkong är uttagen oftast i brittisk modell, med tre hål så här krävs att man har med en reseadapter.

Valuta, växling, priser

I Estland använder man euro. Och i Hongkong är det Hongkong-dollarn som gäller. Du kan både ta ut pegarna i bankomat och förberedea din kassa genom att växla på Forex. 

För vistelsen i Ryssland och Kazakstan rekommenderar vi att du tar med kontanta USD eller EUR och växlar på plats i bank eller växlingskontor. Det går att använda bankkort (Visa eller Mastercard) för både bankomatuttag och betalningar på restauranger, snabbköp mm. 

I Kina går det oftast bra att ta ut pengar med VISA eller MasterCard och det finns gott om bankomater i städerna vi besöker. Det går ibland att betala med kort på större affärer, men på de flesta ställen är det kontantbetalning som gäller .

Under resan kommer du sannolikt göra av med ca 5-7000 kronor för mat och dryck.  

Om du är intresserad av att handla så kan mattor, textilier, huvudbonader, keramik, friluftskläder mm. vara bra köp.

Du bör ha med dig ca 2000 kr i en reservkassa och/eller ett kreditkort för oväntade utgifter om du blir sjuk eller dyl.

Telefoni och internet

Ryssland och Kazakstan: Att ringa till och från länderna fungerar nästan alltid bra, men är en relativt dyr historia. GSM nätet är välutvecklat och svenska mobiltelefoner fungerar på de flesta platser, dock inte alltid under hela tågresan.  Gå in på www.gsmworld.com för att läsa mer. Undersök gärna din egen mobiloperatör i frågan om roaming-avtal med någon operatör i dessa länder. I samtliga städer finns det trådlös uppkoppling på hotell och internetcaféer.

Kina: Till och från Kina är det inga problem att ringa. Det brukar finnas ställen i varje stad som är billigt att ringa internationellt ifrån. Till Sverige ringer man för ca 6-10 kronor per minut på dessa ställen. De flesta mobiltelefoner går bra att använda i Kina. Kontrollera detta på ovanstående adress.

Många webbplatser och e-post är blockerade i Kina på grund av regeringens censur. För det mesta är det omöjligt att komma upp på facebook eller komma åt gmail. Hotmail och Yahoo mail fungerar bättre.

Mat och vatten
Ryssland: De vanligaste ryska rätter som betraktas av många som nationalklenoder är kål- och rödbetssoppan borsch, små degknyten pelmeni, robusta och smakrika piroger. I dagens Ryssland, i synnerhet i stora metropoler som St. Petersburg och Moskva finns många restauranger som serverar internationella rätter. Priserna på ett restaurangbesök i Ryssland varierar kraftigt beroende på klass och hur pass avancerade menyer de serverar. Lunchpriser i Moskva ligger på ungefär samma nivå som i Sverige. Det är billigare på övriga orter. 

Till maten dricker man te, vatten eller öl. Öl produceras lokalt och det finns åtskilliga variationer.  Tvärtemot mångas övertygelse dricks vodka i måttliga proportioner av vanliga ryssar och passar bra till typiska ryska tilltugg zakuski.

Kazakstan: Traditionell kazakisk mat är köttbaserad som avspeglar nationens nomadiska rötter. Bland de mest populära rätter finns beshbarmak – kött- och nudelrätt. Diverse korvar gjorda på får- och hästkött är också populära. Manti – degknyten som finns i alla länder i Centralasien är också värt att prova. Fermenterad stomjölk kumys, airan – en flytande yoghurt variant – serveras till maten. Förutom de traditionella nomadiska rätterna finns det influenser och mattraditioner från andra etniska grupper ryssar, tatarer, ukrainare, uzbeker, tyskar, uigurer, koreaner, och många flera.

Kina: Maten i Kina varierar stort från norr till söder. I nordvästra Kina äter man mer potatis, nudlar och bröd medans man i södra Kina äter mer ris. Det finns alltid ett stort utbud av tofu och grönsaker till maten var man än åker, och maten äts oftast alltid varm.

För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat. Frukost ingår under hela resan samt några ytterligare måltider. Färdledaren kommer att följa med de flesta dagar för att se till att ni får prova så många olika saker som möjligt ur respektive kök. Att se hur maten förändras längs vägen blir en resa i resan. Det kommer garanterat att bli många festmåltider. Drick ej kranvatten utan endast buteljerad dricka. Det bör finnas restaurangvagn på samtliga sträckor i Ryssland och Kazakstan, men det som gäller varje specifik avgång publiceras närmare avgångsdatum och svårt att garantera till 100 procent. Färdledaren kommer att hjälpa med information och planering. En bra idé är att bunkra med lite vatten, snacks och godsaker inför tågresan. Det går att köpa mat på perrongen på de ställen där tåget stannar något längre.

Dricks
Det är kutym att lämna dricks till lokala guider och chaufförer i dessa länder och Världens Resor står för dricks till bagagebärare, guider och chaufförer.  I Kina är det inte vanligt att ge dricks till hotellpersonal, och på restauranger blir serveringspersonalen ofta bara generad över dricks.


Säkerhet
Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc. och förvara detta på annat ställe i packningen.

På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker.

Vaccination
För resan krävs grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (Havrix eller Twinrix). Det finns liten risk för kolera och läkemedlet Ducoral mot kolera rekommenderas ibland även mot så kallad turistdiarré. Kontakta din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa. Dessutom kan Apotekets yougurt-piller eller motsvarande vara ett bra sätt att motverka turistdiarré. Du behöver däremot inte tänka på myggrelaterade sjukdomar på denna resa.

Pass & visum
Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa. Visum krävs för svenska medborgare för inresa till Ryssland och Kina. Visumavgift och inbjudan till Ryssland och Kina för en sammanlagd kostnad på ca 1700 kr. Visum till Kina ingår i resans pris, men måste ansökas själv vid Kinesiska ambassaden eller konsulatet då de för närvarande kräver personligt fingeravtryck. Visumkostnaden kommer att dras av från resans pris.

Fotografera
Fotograferar du med digitalkamera kan det vara värt att veta att det vanligtvis går bra att hitta ställen att ladda ned bilderna på i Kina, men tiden kommer vara relativt knapp så ta med ett extra minneskort. Det kommer inte att vara några problem att ladda batterier under större delen av resan men inte varje dag.  

Fotar du med film så köp film hemma innan du reser, kvalitet på film i utlandet kan variera kraftigt. Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att fråga först.

Försäkringar
Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme.

Genom oss kan du köpa reseförsäkring hos Gouda, se bifogad information. Kontakta oss om du har frågor så hjälper vi dig att hitta den försäkring som är bäst för dig samt att beräkna vad en försäkring för din resa kostar. 

Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till eller SOS International (+45 70105050) när du är ute på resa.

Bagage

På tåget finns utrymme för bagage under sängarna i varje tågkupé. Utrymmet där är relativt smalt så om du har en resväska av smalare sort så kan det underlätta för dig och dina medresenärer. Du kan alltid välja att fördela mer bagagevikt i ditt handbagage fram tills flyget i Hongkong. Det finns även plats högst uppe i tåget vid änden av överslafarna där större bagagekollin kan få plats.
På tågstationerna kommer du bära din väska. Tänk på att packa lätt. 

Packning
Vi kommer inte att behöva bära på bagage några längre sträckor förutom på tåstationer i respektive land. Det är dock alltid skönt att begränsa packningen så mycket det går.

Det kommer att finnas tvättmöjligheter på samtliga hotell vi stannar på i Ryssland, Kazakstan och Kina. Välj helst att tvätta på ställen där ni stannar två nätter. 

En dagsryggsäck är praktiskt vid stadsvandringar.

Utrustningslista
Nedanstående lista gör inte anspråk på att vara komplett. Vad man väljer att ta med sig är högst individuellt och beroende på vad man är van vid. Listan kan ses som en checklista.

Kläder
- Bekväma kläder (att ha på tåget)
- Tofflor (flipp-flopp, att gå i på tåget)
- Promenadskor
- Sandaler. Det behövs ett ombyte. Har ni inte sandaler innan ni far iväg går det bra och billigt att hitta i Kina.
- Tunna byxor.
- Vind/vattentäta byxor och jacka eller regncape
- Fleecetröja eller liknande
- Shorts, lite längre modell.
- T-shirts, underkläder.
- Skjortor, blusar, klänningar med mera.

Övrigt

- Väska eller ryggsäck
- Ryggsäck för dagspackningen.
- Liten termos/mugg (för varmt vatten på tåget)
- Liten handduk. De allra flesta hotell har, men det kan vara bra att ha utifall.
- Pass 
- Kamera, film, extra batterier
- Ficklampa/läslampa, batterier.
- Solglasögon.
- Penningbälte.
- Paraply, litet hopfällbart. Kan vara praktiskt vid plötsliga regn
- Necessär med diverse artiklar samt litet rese-apotek
- Öronproppar
- Snabbkaffe (för tågresan)
- Extern mobil/batteriladdare (för den som använder läsplatta/mobil flitigt)

Litteraturlista

Ryssland

Att täcka allt som finns att läsa om Ryssland är en omöjlig uppgift. Nedan följer ett urval av titlar som vi rekommenderar inför denna resa.

Skönlitteratur

Aleksandr Solzjenitsyn- Arkhipelag GULAG 1918-1956; En dag i Ivan Denisovitjs liv

Svetlana Aleksijevitj- Tiden second hand: slutet för den röda människan

Simon Sebag-Montefiore- Sashenka

Alexander Pusjkin - Bronsryttaren; Jevgenij Onegin; Boris Godunov; Kaptenens dotter;

Fjodor Dostojevskij - Brott och Straff; Bröderna Karamazov

Mikhail Bulgakov - Mästare och Margarita; Djävulens vändkrets

Anna Achmatova- Dikter; Requiem

Joseph Brodsky- Dikter, essäer

Vladimir Sorokin - Blå fett; Tellurien

Dmitrij Gluchovskij- Metro 2033; Metro 2034

 

Kultur, religion, politik, identitet

Per-Arne Bodin- Historien och evigheten: essäer om Ryssland; Världen som ikon Skruden och nakenheten: essäer om Ryssland

Marina Nikolajeva- Om hur jag växte upp under diktaturen

Torgny Hinnemo- Berättelser från ett land som inte finns

Jan Blomgren- Moskva tror inte på tårar

Simon Sebag-Montefiore- Stalin

Anne Appelbaum- Järnridån; Gulag.

Masha Gessen- Mannen utan ansikte; Ord kan krossa betong: Berättelsen om Pussy Riot

Anna Politkovskaja- Putins Ryssland

Kalle Knivilä- Putins folk

 

Reseskildringar

Colin Thubron- In Siberia; Among the Russians

 

Resehandböcker

Insight Guide- Russia

Lonely Planet- Russia

Claes Eriksson- Ryssland nu                                        

 

Kazakstan och Centralasien

Faktaböcker

 

Andreas Hedfors - ANDREAS OCH KIRGIZISTANS HEMLIGHET - Ett journalistiskt äventyr (Atlantis förlag, 2014). Världens Resor färdledaren Andreas Hedfors skildrar i en rafflande dokumentär sitt äventyr som chef för nyhetsredaktionen på Kirgizistans statsradio. Den prisbelönte journalisten Hedfors "kolossalt spännande" bok (resemagasinet Vagabond) är en drabbande reflektion över auktoritära statsskick och en entusiasmerande introduktion till Centralasien.

 

Axel Odelberg – Äventyr på riktigt. En gedigen biografi över Sven Hedins liv utkom 2008. Mycket spännande läsning och med ett bra flyt. Här finns beskrivningar över Hedins resor i Uzbekistan, Kirgizistan och Xinjiang.

Centralasien – Västturkestan. Nationsbyggande under sovjetekologi och islamideologi? Svenska sällskapet för antropologi och geografi. YMER 2005. (finns hos Kartbutiken i Stockholm).

Ted Rall – Silk Road To Ruin. Nyutkommen bok om de sex stan-länderna i Centralasien samt Xinjiang i nordvästra Kina. Blandar hårdpolitiska fakta med seriestrippar.

 

Disa Håstad - Arvet från Timur Lenk. Dagens Nyheters utrikeskorrespondent i Moskva har skrivit en personlig bok om Centralasien på DN-förlaget 1998.

 

Central Asia (guidebok om Centralasien) Lonely Planet förlag

 

Colin Thubron - The Lost heart of Asia. Reseboksförfattaren som skrev klassikern The Great Railroad Bazaar.

Han har också skrivit boken Shadow of the Silk Road.

 

Peter Hopkirk - The Great Game: The Struggle for Empire in Central Asia (Kodansha

Globe Series). Räknas som en klassiker om Centralasien.

 

Allmänt om Kina

Ola Wong- Pekingsyndromet: Kina, makten, pengarna (2015). En bok som på ett övergripande sätt och mycket fakta hjälper dig att förstå det komplexa och stora landet Kina.

 

Börje Ljunggren -Den kinesiska drömmen: utmaningar för Kina och världen (2015). Behandlar de stora utmaningar som Kina står inför med miljöhot, demokratiseringsprocess och global maktförskjutning.

Cecilia Lindqvist - Tecknens Rike (1989). En underbar introduktion till kinesisk kultur. Den är nu slut på förlaget, men går säkert bra att hitta på bibliotek eller i vissa bokhandlar. 2006 vann hon Augustpriset för andra gången. Denna gång för boken Qin.

 

Marcus Haraldsson – En linje över Kina (2007). En av Världens Resors färdledare har cyklat två gånger genom Kina från de tibetanska delarna i Qinghai till Hongkong. Genom möten med människor får vi en bild av Kina och de förändringar som skett mellan 1999 och 2006 då de två cykelturerna ägde rum. Fina bilder.

Ulrika K Engström – Den harmoniska revolutionen – rebeller, patrioter och vanliga kineser (2008). Ulrika var Svenska Dagbladets Kina korrespondent 2002-2006. Hennes artiklar i SVD har varit mycket uppskattade och har vinklat Kina på ett spännande sätt.

Yu Hua – China in Ten Words (2012). En av Kinas mest namnkunniga skönlitterära författare skriver en fyndig bok där han beskriver dagens Kina med endast tio kinesiska fraser som han går djupare in på.

Klas Eklund – Kina: den nygamla supermakten (2011). Chefsekonomen på SEB har ägnat mycket tid åt att försöka förstå sig på det nya ekonomiska undret i Kina och förklarar hur framväxten uppstått och vilka faror som lutar framöver.

Richard McGregor – The Party (2012). Den bok som kommit närmst att förstå hur den kinesiska politiken är uppbyggd.

Skönlitteratur, Kina

Mo Yan – Vitlöksballaderna, Det Röda Fältet, Ximen Nao och hans sju liv med fler. Efter Nobelpriset 2012 översattes många av hans böcker till svenska. De förstnämnda två fanns översatta av Göran Malmqvist redan dessförinnan. Mo Yan skriver fantasifull prosa som brukar beskrivas som något av en kinesisk Garcia Marques. Nobelpristagare 2012.

Jia Pingwa – Lyckan. Ytterligare en av Kinas stora författare introducerades för den svenska publiken 2014 med denna bok. Beskrivs som en kinesisk Möss och Människor.

Su Tong - Den Röda Lyktan. Boken som blev film av Zhang Yimou från Kinas mest omtalade moderna författare.

 

Qiu XiaolongHar skrivit en lång räcka deckarromaner utspelade i det moderna Shanghai (80-talet och framåt). Många av dem har kommit ut på Ordfront.

Guo Xiaolu – Kortfattad kinesisk ordbok för älskande. En roman om kulturkrockar där en ung kinesiska träffar en engelsk man när hon åkt till England för att studera. Rolig roman som på ett enkelt sätt tar upp komplikationerna att röra sig i en ny hemmiljö.

 

Ma Jian - Rött damm. Boken har kallats för en ny "Vilda svanar" i engelsk press och vann Thomas Cook Travel Book Award år 2002. Den är en försäljningssuccé i England och USA och en bra bok inför Kinaresan. Ma Jian gör en resa genom Kina och ger en samhällskritisk syn på sitt eget land.

 

Dai Sijie - Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan. En underbar liten bok om kulturrevolutionens fasor. En första bok som lyckas behandla denna tragiska period med humor och värme, utan att för den skull misslyckas med att förmedla de umbäranden som tiden innebar. Pocket på Wahlström och Widstrand.

 

 

Deltagare berättar

 • Alla upplevelser, utflykter, spännande möten, varje nytt ställe blev en spännande och okänd upplevelse, blev vänligt bemötta av människorna i alla länder. Lokala guider var kunniga och förmedlade intressanta fakta. Vi ställde många frågor i gruppen och fick svar. Nödvändigt att reseledaren kan språket, Johnny ryska o Matilda kinesiska, eftersom engelska inte var gångbart. Matildas spontana fixande o trixande var uppskattat. Fotmassage på kvällen, kaffe på vandrarhem, lunch hemma hos guiden Omar i turpan. Val av restaurang, med den lokala maten, teprovning.
  Roland och Isabella Lindblad, resenärer 2016
 • Det bästa var ressättet. Att känna att man färdas. Att vi hade reseledare som var kunniga i både språk och ländernas folk och traditioner. Som kunde fixa restauranger så att vi fick smaka på massor av "rolig" mat. Detta hade vi aldrig kunnat fixa på egen hand.
  Märet Husberg, resenär 2016

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Johnny Normark Friskilä

  Till vardags är Johnny frilansskribent och översättare.  Johnny är norrman men bosatt i Stockholm sedan 2002. Han talar ryska, har en magisteruppsats i rysk kulturhistoria och har läst centralasienkunskap. Några av favoritresorna har gått till Iran och Afghanistan, Kaukasus, Centralasien och de båda Koreorna. Kameran följer alltid med på resan!

 • Marcus Haraldsson

  Marcus är journalist, fotograf och projektledare med inriktning på internationell politik. Han har bott och arbetat på fem kontinenter och pratar kinesiska. I bokform har han berättat om Kinas utveckling mellan sina två cykelturer tvärs över landet med sju års mellanrum. Han leder nu ett internationellt projekt om gränser i rum, tid och tankar. 

Kontaktperson

 • Anna Mnatsakanova Reseproducent

  Anna är armeniska, född i Georgien, bosatt i Sverige och har världen som arbetsplats. Anna är mycket välberest i framförallt den forna sovjetiska unionen och Sydoastasien. Hon är ursprungligen lärare men har jobbat som reseproducent och färdledare de senaste femton åren. Anna fördelar arbetat mellan kontoret och att leda resor. Anna har en bred portfölj av resor med ansvarar för Sydostasien, Centralasien, Balkan, Kaukasus, Iran mm.

  anna@varldensresor.se
 • Matilda Lenell Reseproducent

  Matilda har haft ett Kinaintresse sedan tonåren och har studerat och arbetat i Kina och på Taiwan i många år. Hon pratar flytande mandarin och har bl.a. forskat på miljöområdet i Kina, arbetat som guide för asiatiska turister i Sverige, som färdledare för världens resor till Kina/Taiwan, samt som informationshandläggare på Sveriges ambassad i Peking. Matilda har tränat kampsport i över 10 år och har ett särskilt intresse för österländska aspekter på hälsa och livsstil.

29 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se