Konst i Skåne och Bergslagen

Länder som besöks

Typ av resa

Under fyra dagar sätter vi konsten i fokus med besök och guidade visningar på några väldigt speciella museer och konstparker i Sverige. Vi börjar resan med två av Sveriges mest intressanta industrianläggningar som idag huserar konst av högsta klass. I Verket i Avesta har järnbrukshyttan från 1874 förvandlats till Sveriges kanske mest fantasifulla och hyllade utställning om den fingerade forskningsexpedition till Siljansringen 1897. Konst på Hög i Kumla har anlagt en fantastisk skulpturpark på askhögen där Sverige gjorde sina försök till skifferoljeutvinning från 40-talet och framåt.   

Hilma af Klints storskaliga arbeten ser vi på Moderna Museet i Malmö och Jockum Nordströms verk på Skissernas Museum i Lund. Resan avrundas med en konstvandring i den underbara skulpturparken Wanås där koreanska Kimsooja visas. Vi bor bra och äter två gemensamma middagar, en på restaurang i Nora och en på Skissernas Museum i Lund. Världens Resors grundare Jörgen Fredriksson, Joacim Ericson och Lottie Sundelöf ser fram emot att guida er till stora konstupplevelser och trevliga dagar tillsammans.

Vi chartrar bussar som har fler platser än vi är resenärer så vi kan sitta utspritt. Där det behövs kommer färdledaren vid guidning och föredrag att använda en portabel mikrofon/sändare och alla deltagare får trådlösa hörlurar/mottagare. På detta sätt kan vi hålla bra avstånd från varandra så att resandet känns säkert. Tåg, hotell, museer och restauranger vi besöker följer alla gällande rekommendationer för att ta emot oss på ett säkert sätt.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Avesta och Nora
 2. Dag 2 Konst på Hög och Malmö
 3. Dag 3 Malmö och Lund
 4. Dag 4 Wanås och hemresa
Datum:
Resans pris: 10 900 kr
Enkelrumstillägg: 1 400 kr
Antal deltagare: 20-32

Allt detta ingår:

 • Tåg Hallsberg - Malmö, Malmö - Lund t/r, Hässleholm - Stockholm 
 • Hyrd buss från Stockholm till Hallsberg via Avesta, Nora och Konst på Hög i Kumla samt från Malmö till Hässleholm via Wanås Konst
 • 3 nätter del i dubbelrum inkl frukost på 4*-iga hotell i Nora (Stadshotellet) och Malmö (Malmö Live Hotel)
 • Middag på restaurang i Nora dag 1 samt middag på Skissernas Museum dag 3  
 • Inträde och guidade visningar av Verket i Avesta, Konst på Hög i Kumla, Moderna Museet i Malmö, Skissernas Museum i Lund, Wanås Konst 
 • Färdledning av ciceron Jörgen Fredriksson samt Joacim Ericson och Lottie Sundelöf (alla grundare av Världens Resor) 

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider och dryck som ej nämns ovan

  * För er som lämnar gruppen i Wanås/Hässleholm är det avdrag på 400 kronor. 

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Jörgen Fredriksson

  Jörgen har ägnat sig åt Asien de senaste 35 åren. Merparten av denna tid har han studerat, jobbat och rest i Asien. Är både sinolog och japanolog och har studerat kinesiska i Kina vid flera olika universitet samt modern japansk litteratur vid två universitet i Japan. Han har även rest mycket i övriga Asien, Sydamerika och Afrika. Delägare i Världens Resor. Jörgen har också ett djupt intresse för konst och har under senare år lett konstresor i Sverige, Tyskland, Italien, Brasilien, Sydkorea och Japan.  

 • Lottie Sundelöf

  Efter studier i ryska och internationella relationer vid Stockholms universitet reste Lottie till Moskva för att bo där under ett år. Lottie har besökt alla fd republiker inom Sovjetunionen förutom Moldavien! Centralasien är ett favoritresmål och till bergen i Kirgizistan har Lottie återvänt flera gånger för att vandra. Lottie har också bott ett år i Quito, Ecuador. Att lära om nya kulturer och få möjlighet att möta människor är den största drivkraften bakom Lotties resor. Jobbar med marknadsföring, administration och personalfrågor.

  lottie@varldensresor.se
 • Joacim Ericson

  Från imaginära resor i Kalle Ankas pocketvärld, via Transsibiriska järnvägen genom Ryssland och Kina, till längre resor i Asien och Sydamerika. Så förvandlades resandet från hobby till yrkesval för Joacim i mitten av 90-talet. Sedan dess har det blivit mycket resande men alltid med fokus på mötet med nya kulturer oavsett om det är i en liten bhutanesisk håla eller i storslagna metropoler som Tokyo. Förlägger gärna stor tid av sina resor på landsbygden eller på vandring ute i naturen. Joacim jobbar med ekonomi och administration.

  joacim@varldensresor.se

Kontaktperson

 • Jörgen Fredriksson Produktionsansvarig, grundare

  Jörgen har ägnat sig åt Asien sedan mitten av 80-talet. Sinolog och japanolog. Studerat i Kina vid flera universitet samt modern japansk litteratur vid universitet i Japan. Första resan till Asien gick med Transsibiriska järnvägen 1986. Det har med tiden blivit mängder av resor i övriga Asien - tre månader vardera i Sydkorea, Vietnam, Burma och Tibet samt långa vistelser i Indien, Nepal, Mongoliet, Nordkorea, Taiwan, Uzbekistan, Kambodja, Laos samt på senare tid även gjort många resor till Afrika och Sydamerika. Jörgen har lett närmare 80 resor genom åren. Resandet är lika självklart som det starka kulturintresset. Fotograferar också gärna.

  jorgen@varldensresor.se