Bergmantåget

Länder som besöks

Typ av resa

Följ med på en härlig kulturresa genom Sverige där vi låter Ingmar Bergmans filmer och arbete ta oss till intressanta platser och vacker natur i Uppland, Skåne och på Gotland. Resan inleds ombord ett chartrat veterantåg där vi reser i 1:a klass och sover i klassiska ligg- och sovvagnskupéer två nätter. Måltiderna intar vi i restaurangvagnen från 40-talet. Vi har kopplat på en biovagn och under färd ser vi filmerna Smultronstället och Det sjunde inseglet. Ingmar Bergman var själv en stor tågentusiast och det finns nog ingen svensk regissör som så ofta haft tåg med i sina filmer. I Uppsala och Stockholm blir vi guidade i miljöer och till platser där filmskaparen bott och arbetat med sina pjäser och filmer.

Vi reser vidare över natten till Skåne där vi utforskar några av Bergmans klassiska inspelningsplatser, som vackra Hovs hallar där en av filmvärldens mest kända scener spelades in – Max von Sydows riddare som spelar schack med döden på den dramatiska stranden. Vi tar båten till Gotland för resans sista destination – Bergmans älskade Fårö där vi bor i vackra omgivningar två nätter. På Bergmancentret får vi se den nya utställningen och under vår rundtur på ön kan vi njuta både av inspelningsplatser och det vackra, karga landskapet som präglat hans filmer.

Resans ciceron blir Jan Holmberg som är filmhistoriker och vd för stiftelsen Ingmar Bergman. Under resans gång får vi ta del av olika föredrag om Ingmar Bergman och om platserna vi kommer till.  

Klicka dig vidare här så svarar vi på de vanligaste frågorna kring resevillkor och hur vi reser säkert under corona.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Stockholm och Uppsala
 2. Dag 2 Skåne
 3. Dag 3 Fårö
 4. Dag 4 Fårö
 5. Dag 5 Hemresa
Datum:
Resans pris: 17 500 kr
Enkelrumstillägg: 1 200 kr
Antal deltagare: 40-64

Allt detta ingår:

 • Ciceron Jan Holmberg, vd för Bergmanstiftelsen, samt färdledare från Världens Resor.
 • Resa med chartrat veterantåg Uppsala - Stockholm - Båstad - Helsingborg - Oskarshamn.
 • 2 nätter med plats i första klass sovvagn (2-bäddar) eller plats i liggvagn (4-bäddar). Det tillkommer 2000 kr per person att bo i 2-bädds sovvagn.  
 • Reserverad plats i förstaklass sittvagn under dagtid genom hela tågresan.
 • Del i dubbelrum på Fårögården eller ett rum med två bäddar i lägenhet i något av husen på Stora Gåsemora. Dusch och toalett utanför rummet. Även om du reser ensam kan du boka del i dubbelrum. Vill du ha enkelrum kan du boka det mot pristillägg (gäller endast hotellnätterna och begränsat antal).
 • Alla transfers med egen buss från Båstad till Helsingborg i Skåne.
 • Båtbiljetter från Oskarshamn till Visby och Visby till Nynäshamn.
 • Halvpension (frukost alla dagar samt tre middagar och en lunch).
 • Guidade stadsvandring i Bergmans Uppsala uppdelat i två grupper.
 • Chartrad spårvagn i Stockholm samt promenad i Bergmans fotspår med Bergmankännaren Marie Nyreröd som en av guiderna i Stockholm.
 • Guidad busstur i Skåne från Båstad till Helsingborg med olika stopp på Bjäre- och Kullahalvön med inträde till Norrvikens trädgårdar.
 • Bergmansafari på Fårö till olika inspelningsplatser.
 • Inträde till Bergmancentret och guidad visning av den pågående utställningen.
 • Två Bergmanfilmer i biovagnen på tåget (Smultronstället och Det sjunde inseglet) samt en dokumentär på Bergmancentret.
 • Skriftlig deltagarinformation och box med Ingmar Bergman kartor.

  Vad ingår inte i resans pris?

  • Måltider som ej nämns ovan, dryck

* Om du inte redan är prenumerant på Tidningen Vi, kan du beställa här med 10% rabatt. 12 nummer för 681 kr. En i resesällskapet behöver vara prenumerant före avresa. Klicka här för att beställa.

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Jan Holmberg

  Jan Holmberg är doktor i filmvetenskap från Stockholms universitet, har varit forskare, universitetslärare och chef för Cinemateket. Han är författare till tre böcker, varav den senaste, Författaren Ingmar Bergman, kom ut på Norstedts förlag 2018. Sedan 2010 är han vd för Stiftelsen Ingmar Bergman. Foto: Göran Segerholm

Kontaktperson

 • Jörgen Fredriksson Produktionsansvarig, grundare

  Jörgen har ägnat sig åt Asien sedan mitten av 80-talet. Sinolog och japanolog. Studerat i Kina vid flera universitet samt modern japansk litteratur vid universitet i Japan. Första resan till Asien gick med Transsibiriska järnvägen 1986. Det har med tiden blivit mängder av resor i övriga Asien - tre månader vardera i Sydkorea, Vietnam, Burma och Tibet samt långa vistelser i Indien, Nepal, Mongoliet, Nordkorea, Taiwan, Uzbekistan, Kambodja, Laos samt på senare tid även gjort många resor till Afrika och Sydamerika. Jörgen har lett närmare 80 resor genom åren. Resandet är lika självklart som det starka kulturintresset. Fotograferar också gärna.

  jorgen@varldensresor.se