Vandra i Himmelska bergen

Länder som besöks

Typ av resa

Följ med på ett vandringsäventyr bortom upptrampade stigar! Vi reser till det lilla bergslandet Kirgizistan, i hjärtat av Centralasien. Vi vandrar i två olika områden under totalt tio dagar i en av världens vackraste bergstrakter, men också en av de mindre besökta–Tien Shan, de Himmelska bergen. Med bergsguide, kock och bärare tar vi oss upp i bergen. Med endast en dagstursäck på ryggen är det lätt att njuta även när vi bitvis passerar brantare partier eller tar oss över pass på upp till 4000 meter.

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Flyg till Bishkek
 2. Dag 2 Bishkek - Chon Kemin
 3. Dag 3 Tory Aigyr
 4. Dag 4 Koel-Kogyr
 5. Dag 5 Toru Aigyr passet
 6. Dag 6 Issyk Kul – Djety Ogys
 7. Dag 7 Teletyfloden
 8. Dag 8 Telety passet – Karakolfloden
 9. Dag 9 Mot Ala-Kulsjön
 10. Dag 10 Ala-Kulsjön - Panoramapasset
 11. Dag 11 Ala-Kul passet
 12. Dag 12 Arashan dalen
 13. Dag 13 Karakol
 14. Dag 14 Karakol - Bishkek
 15. Dag 15 Hemresa
Datum:
Resans pris: 26 700 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg och flygskatt från Stockholm (Göteborg, Köpenhamn mot ev pristillägg)
 • Svensk färdledning
 • Bergsguide, bärare, kock
 • Del i dubbelrum på hotell fyra nätter, i övrigt i tält. Reser du ensam kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
 • Helpension
 • Alla transporter
 • Alla aktiviterter enligt resplan
 • Skriftlig information och karta

Vad tillkommer?

 • Sovsäck och liggunderlag
 • Dryck
 • Dricks
 • Statlig svensk miljöskatt

Svårighetsgrad:Vi vandrar i varierad terräng 4–8 timmar om dagen. Resan passar dig som har vandringsvana och god kondition. Vi går ofta både uppför och nerför på samma dag så vandringsstavar är bra. Högsta passet är 4000 m ö h. Vi har med bergsguide, kock och bärare. Du bär endast en lättare dagsryggsäck själv.

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Klimat

Bishkek - Varmt och torrt. Det kan bli upp till 30 grader varmt om dagarna. Svalare på nätterna. Medeldygnstemperaturen ligger på 24 grader.

Vandringen – Dagtid temperaturer mellan 15-25 grader, däremot blir nätterna kalla med temperaturer ned mot som kallast ca 5 grader. Med största sannolikhet blir det en blandning av strålande sol, moln och viss nederbörd. Det skall regna måttligt denna tid på året, men i bergstrakter går det aldrig att lova något. Regn, snö eller någon hagelskur kan förekomma. Genomsnittlig nederbörd i juli runt 30 mm. Issyk-Kul sjön - Belägen på 1600 m ö h är det vanligtvis fint sommarväder med temperaturer upp mot 25 grader och svalare nätter.

Tidsskillnad

Kirgizistan ligger fyra timmar före Sverige.

Språk

Officiellt språk är kirgiziska. Detta är ett turkspråk. Ryska är dock utbrett då landet ingått i Sovjetunionen under lång tid och då var ryska det officiella språket. De som arbetar med turism talar ofta engelska men i övrigt är det relativt få som talar andra språk utöver sitt eget och ryska.

Religion

Islam kom till regionen med araberna på 6-700 talet. Fick aldrig riktigt fäste hos de nomadiserande folkgrupperna.

I Kirgizistans bergstrakter bland de mer nomadiserande folkgrupperna är utövandet av islam begränsat. Under Sovjetunionens era påtvingades hela regionen ett ateistiskt system som har fått till följd att många muslimer saknar kunskaper om sin religion.

De övriga ca 15-20% i landet utgörs främst av ryskortodoxa kristna och judar.

Arvet från Sovjetunionen har givit landet ett relativt sekulariserat system. Som turist i större städer och platser med många turister är det vanligt och helt accepterat att både män och kvinnor bär längre shorts/kjol och t-shirt. Utav respekt för kulturella och religiösa hänsyn är det dock bäst med kläder som skyler knän och axlar när man vistas i miljöer med andra människor. 

Samhälle

Samtliga centralasiatiska länder som var en del av forna Sovjetunionen blev självständiga nationer 1991. Det var då första gången de blev egna nationer. Precis som för många av länderna i det gamla Sovjet har den nya tiden minst sagt varit besvärlig. De har varit ett sökande för att finna både en ny egen identitet och nya ekonomiska riktlinjer. Politiskt har länderna haft väldigt lika utveckling. Starka politiker som tillhörde makteliten redan under Sovjettiden roffade åt sig makten och har mer eller mindre diktatoriskt styrt de olika länderna.

Kirgizistan är nog det land i regionen som efter självständigheten ansetts som det mest demokratiska. Men även här satt samma president vid makten från 1991 till 2005 då det blev ”revolution” mot makteliten och president Akayev avsattes med nyval till följd. Då blev Kurmanbek Bakijev president. 2006 godtogs en ny konstitution som innebar att parlamentet skulle få mer makt men regeringen fortsatte att kritiseras för korruption och icke-demokratiska metoder. Under våren 2010 blossade omfattande demonstrationer upp till följ av ett utbrett missnöje med regeringen och allt högre bensin och gaspriser. Regeringen störtades och president Bakijev fick fly landet. En ny konstitution har sedan dessa antagits och idag leds landet av socialdemokraternas ledare Almazbek Atambajev som ny premiärminister.

Kirgizistan är ett fattigt land med dåligt utbyggd infrastruktur och industri. Det finns naturtillgångar som mineraler, malm och guld. Landet är bergigt och endast ca 7% är odlingsbar mark. Ryssland och Kina är viktigaste handelspartners.

Landets etniska sammansättning: Kirgizer 65%, ryssar 12%, uzbeker 13%. Utöver dessa större grupper finns dungan, uighurer och ukrainare mfl. Under senare år har utflyttningen ökat dramatiskt. Många i arbetsför ålder (speciellt etniska ryssar) lämnar landet för att arbeta i Ryssland och andra länder.

El

Strömstyrkan är oftast 220 V växelström med normalt vägguttag, två runda pliggar. Men på vandringen är det naturligtvis rakhyvel som gäller….

Valuta, växling, priser

Till Kirgizistan rekommenderar vi att du tar med dig USD (euro går också bra). Gärna i blandade mindre valörer. Eftersom ni inte kommer att behöva röra er med så mycket pengar är det lättaste att ta med kontanter för den summa du tror du gör av med. Ett riktmärke kan vara 200 USD (1700 kr). Valutan i Kirgizistan heter SUM. Du kan växla USD eller euro på bank eller auktoriserat växlingskontor direkt på flygplatsen eller inne i stan. Det finns även bankomater i Bishkek. Det går bra att betala tex drick i USD.

All mat ingår på plats i Kirgizistan så du behöver pengar till dryck, dricks, snacks och om du vill handla något. Det finns fint hantverk i landet, framförallt mattor, textilier, sjalar mm i tovad ull, en speciell teknik som används här.

Det är kutym att lämna dricks till guider, assistenter och kockar i Kirgizistan. I slutet av vandringen brukar gruppen samla ihop denna dricks och fördela mellan personalen. Och i slutet av resan till lokalguide. Ett riktmärke kan vara ca USD 80 per resenär för hela resan (ca 550 kr).   

Du bör ha med dig ett kreditkort eller lite extra kontanter för oväntade utgifter om du skulle bli sjuk eller dyl.

Telefoni och internet

Mobiltelefoner fungerar i Bishkek och på en del andra platser i landet. Gå in på www.gsmworld.com för att läsa mer. Undersök också med din egen svenska mobiloperatör om de har roaming-avtal med kirgiziska operatörer. Flera operatörer har detta vilket gör att din telefon kan fungera i alla fall under delar av vistelsen. På landsbygden och uppe i bergen är det inte alla telefoner som fungerar. I Bishkek finns internetcaféer. Att ringa till och från Kirgizistan på fasta telefoner fungerar men det finns inte så många tillfällen. Ut från Kirgizistan kan man ringa från postkontoret eller från större hotell. Till Kirgizistan är landsnumret 996 och riktnummer till Bishkek 312.

Mat och vatten

För att undvika magsjuka, tänk på att äta lagad, ordentligt varm mat (det blir dock inte många tillfällen att köpa mat på egen hand). Drick ej vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. Under vandringen dricker vi kokat vatten och det är bra att även ha med vattenreningstabletter.

Höjdsjuka

Det finns mycket liten risk för höjdsjuka under vandringen, då vi har tid att acklimatisera oss till höjderna. Under vandringen skall man äta och dricka regelbundet. Det viktigaste är att lyssna på sin egen kropp och gå i sitt eget tempo. Tecken på höjdsjuka är huvudvärk och illamående.

Hygien

Under vandringen upprättas ett toalettält vid varje lägerplats. Tvättar sig gör man bäst i bäckarna. Det går naturligtvis att värma lite vatten till tvätt då och då men det blir inga varmvattenduschar varje dag...

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer etc. och förvara detta på annat ställe i packningen.

På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar så tänk på var du har dina värdesaker. 

Vaccination

Till Kirgizistan rekommenderas grundskydd mot polio, difteri och stelkramp samt profylax mot gulsot (havrix eller twinrix). Det finns liten risk för kolera men läkemedlet Ducoral mot kolera tas ibland i preventivt syfte även mot vanlig ”turistdiarré. Dessutom kan yougurt-tabletter eller liknande vara ett bra sätt att motverka att magen kommer i olag när den utsätts för en ny bakterieflora.

Pass

Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter avslutad resa.

Visum

Visum krävs inte för svenska medborgare.

Fotografera

Fotar du digitalt, tänk på att ta med extra batterier samt extra minneskort om du behöver (går ju inte att ladda batterier under vandringen).

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att fråga först.

Fotograferar du med film så köp film hemma innan du reser, kvalitet på film i utlandet kan variera kraftigt och är inte säkert att det går att hitta. I bergen krävs film med 200 eller lägre, 100 eller 50 ASA.

Försäkring

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme. Genom oss kan du köpa reseförsäkring hos Gouda, se bifogad information. Kontakta oss om du har frågor så hjälper vi dig att hitta den försäkring som är bäst för dig samt att beräkna vad en försäkring för din resa kostar.

Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till SOS International (+45 70105050) när du är ute på resa.

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som dina mediciner och kamerautrustning. Dessutom kan det vara klokt att resa i dina vandringskängor, eller lägga dem i handbagaget, eftersom de väl ingångna skorna oftast är oersättliga. Fötterna är din bästa tillgång på en sådan här resa!

Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.

Delbart bagage

På resan till och från Kirgizistan kan du resa med resväska/bag eller ryggsäck.

Under vandringen kommer bärare att ta hand om dina tillhörigheter. Bärarna har egna ryggsäckar så i dessa skall de packa ner alla deltagarnas saker. Det betyder att varje deltagare ger en påse med sina saker och lämnar till bärarna. Du behöver ha med dig en mjuk bag eller gärna en vattentät packsäck (vanliga sopsäckar går också bra) för detta ändamål. I denna packar du ner dina kläder etc som du skall ha under vandringen (separat påse för sovsäck och liggunderlag är bra).

Resten som du inte behöver under vandringen lämnar du kvar i din väska och får tillgång till mellan de två vandringarna samt efter avslutad vandring.  

Det du behöver under dagen packar du i en ryggsäck och bär själv.  Tänk på att denna skall sitta skönt! Ta hellre en större ryggsäck som inte blir fylld, än en litet som blir knökfull. Det du själv behöver bära under dagen är: Ombyteskläder/regnkläder, kamera, vattenflaska, kikare och lunchpaket.

Litteraturtips

Tyvärr finns det inte så mycket skrivet om Kirgizistan och inte på svenska men vi ger exempel på några titlar här nedan. Vill man ha en resehandbok rekommenderar vi en engelsk bok som heter Kyrgyzstan och är skriven av Rowan Stewart, förlag Odyssey Publications. Boken finns tex att beställa på Adlibris, www.adlibris.se

 • Andreas och Kirgizistans hemlighet: ett journalistiskt äventyr av Andreas Hedfors. Andreas Hedfors, en prisbelönt journalist skildrar i en rafflande dokumentär sitt äventyr som chef för nyhetsredaktionen på Kirgizistans statsradio.
 • Äventyr på riktigt. En gedigen biografi över Sven Hedins liv utkom 2008. av Axel Odelberg. Mycket spännande läsning och med ett bra flyt. Här finns beskrivningar över Hedins resor i Uzbekistan, Kirgizistan och Xinjiang.
 • Centralasien: Västturkestan: nationsbyggande under sovjetekologi och islamideologi? av Svenska sällskapet för antropologi och geografi. YMER 2005. (finns hos Kartbutiken i Stockholm).
 • Silk Road To Ruin - Why Central Asia is the Next Middle East av Ted Rall. Nyutkommen bok om de sex stan-länderna i Centralasien samt Xinjiang i nordvästra Kina. Blandar hårdpolitiska fakta med seriestrippar.
 • Konsten att dölja en massaker, En resa bakom sidenridån av Elin Jönsson. Reportagebok om händelserna i Andizjan, Uzbeksitan 2005 då uzbekiska styrkor öppnade eld mot tusentals demonstranter.
 • Arvet från Timur Lenk : centralasiatiska öden av  Disa Håstad. Dagens Nyheters utrikeskorrespondent i Moskva har skrivit en personlig bok om Centralasien på DN-förlaget 1998.
 • Det Nya Centralasien av Bo Pettersson & Ingvar Svanberg (redaktörer) 1996. En studiebok om de fem centralasiatiska länderna.
 • Central Asian Phrasebook av Justin Jon Rudelson. Frasbok på alla de fem olika centralasiatiska språken på Lonely Planet förlag.
 • Central Asia travel guide av Bradley Mayhew, Mark Elliott, John Noble och Tom Master. Guidebok om Centralasien på Lonely Planet förlag.
 • Jihad: framväxten av en militant islam i Centralasien av Ahmed Rashid 2002 utg. av Sv. Afghanistankommiten. Rashid skrev en uppmärksammad bok Talibanerna för några år sedan.
 • The Lost heart of Asia av Colin Thubron. Reseboksförfattaren som skrev klassikern The Great Railroad Bazaar. Han har också skrivit boken Shadow of the Silk Road.
 • The Great Game: The Struggle for Empire in Central Asia (Kodansha Globe) av Peter Hopkirk. Räknas som en klassiker om Centralasien.
 • Foreign Devils on The Silk Road av Peter Hopkirk ger en väldigt bra inblick I Sidenvägens historia och om de stora upptäckare (plundrare) som grävt fram Sidenvägens historia.
 • Kyrgyzstan: Central Asia's Island of Democracy (Post-communist States and Nations) av John Anderson.
 • Uzbekistan: The Golden Road to Samarkand av Calum MacLeod och Bradley Mayhew. Guidebok av Odyssey Illustrated om Uzbekistan.
 • Wild West China av Christian Tyler. En relativt nyutkommen bok om Xinjiang (Sinkiang). Den ger en bra bild av kinesisk närhistoria och hur uppbyggnaden av en provins i perferin fungerat. Här finns också mycket om de stridigheter och krav på en oberoende stat som råder hos muslimerna i Xinjiang.
 • Sidenvägen en resa från Höga Pamir och Ili genom Sinkiang och Kansu av Jan Myrdal. En inaktuell och väldigt faktabaserad genomgång av de olika städerna längs Sidenvägen.
 • Centralasien och Tibet och History of the Expeditions in Asia 1927 – 1935 (Hedins stora bok) av Sven Hedin. Han skrev flera böcker om sina år då han reste runt i Centralasien och i de västliga delarna av Kina.

Skönlitteratur:

 • Kobra av Ak Welsapar. En nyöversatt roman av den oliktänkande turkmenske författaren som är bosatt i Sverige sedan ett par decennier.
 • The Day Lasts More Than A Hundred Years, Den Vita Ångbåten och flera andra titlar av Chingiz Aitmatov, Kirgisisk internationellt erkänd författare.

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Jörgen Karström

  Jörgen är certifierad bergsguide och har jobbat heltid med att guida skidåkningbergsklättring och vandringsresor sedan 2003. Kaukasus, Marocko,  Alperna och Riksgränsen är några områden där Jörgen guidar och leder resor. Jörgen talar ryska efter studier i Lund och Moskva.

 • Tatiana Broman

  Tatiana är civilekonom och erfaren färdledare för vandrings – och skidresor världen över. Hon har lett resor för Världens Resor till Kamtjatka, Patagonien, Kirgizistan, Georgien och Marocko.

 • Christian Anderson

  Christian är civilingenjör i kemiteknik, frilansfotograf, journalist, samt färdledare med Centralasien och Sibirien som specialitet. Färdledare till Himmelska bergen.

Kontaktperson

 • Lottie Sundelöf VD, grundare

  Efter studier i ryska och internationella relationer vid Stockholms universitet reste Lottie till Moskva för att bo där under ett år. Lottie har besökt alla fd republiker inom Sovjetunionen förutom Moldavien! Centralasien är ett favoritresmål och till bergen i Kirgizistan har Lottie återvänt flera gånger för att vandra. Lottie har också bott ett år i Quito, Ecuador. Att lära om nya kulturer och få möjlighet att möta människor är den största drivkraften bakom Lotties resor. Jobbar med marknadsföring, administration och personalfrågor.

  lottie@varldensresor.se