Vandra i Maramures

Länder som besöks

Typ av resa

9 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se
Flygresan är klimatkompenserad

I Maramures där Karpaterna gör en stor böj i norra Rumänien har vi förlagt denna vandringsresa. Vi vandrar utan packning mellan 10 och 17 kilometer per dag i ett trevligt, kuperat landskap med höjdskillnader på cirka 400–700 meter per dag. I mångt och mycket är detta en kulturvandring. Vi övernattar på hemtrevliga, familjedrivna pensionat i byar och vårt bagage skickas i förväg. I Maramures lever det kvar en bondekultur och sedvänjor som dött ut på de flesta andra platser i Europa. På fälten jobbar man med lie och det främsta transportmedlet är fortfarande häst och vagn. Varje by vi kommer till har mycket vacker träarkitektur, i synnerhet de fantastiska träkyrkorna som påminner om norska stavkyrkor. Sista dagens vandring tar oss upp i Karpaterna och då på lite högre höjd som vi når med linbana. Helpension ingår. 

 
 

Resfakta och pris

 1. Dag 1 Avresa till Cluj Napoca
 2. Dag 2 Breb
 3. Dag 3 Breb - Desesti - Breb
 4. Dag 4 Gutainpasset, Breb
 5. Dag 5 Breb - Poienile Izei
 6. Dag 6 Poienile Izei - Botiza
 7. Dag 7 Botiza - Ieud
 8. Dag 8 Ieud - Borsa - Botiza
 9. Dag 9 Hemresa
Datum:
Resans pris: 15 900 kr
Enkelrumstillägg: 2 000 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Internationellt flyg och flygskatt från Stockholm
 • Svensk färdledning
 • Del i dubbbelrum på hotell/pensionat
 • Helpension med frukost och middag på samtliga ställen vi bor i Maramures, middag på restaurang i Cluj Napoca och luncher som medhavd picknick ibland och lunch på lokala ställen under vandringen ibland. 
 • Alla transporter och utflykter enligt resplanen.
 • Alla inträden enligt resplanen; Lyckliga kyrkogården i Sapanta, Fängelsemuseet i Sighet, flera träkyrkor i Maramures, olika hantverksbesök i Maramures, skidlift under vandringen i Borsa, musikuppträdande i samband med middagen i Poienile Izei
 • Utförlig skriftlig deltagarinformation inklusive bok karta. 

Vad ingår inte i resans pris?

 • Egna aktiviteter

Svårighetsgrad: Vi vandrar i varierad terräng 4–7 timmar om dagen. Resan passar dig som har hygglig vandringsvana. Vi går mellan 10 och 16 kilometer per dag under sex dagar (dag 3-8). Vi går ofta både uppför och nerför på samma dag så vandringsstavar är bra. Varje dag har nivåskillnader som är cirka 400 - 700 höjdmeter. Vi rör oss framförallt på stigar, men kortare sträckor på landsvägar förekommer. Det är endast sista vandringsdagen då vi är på lite högre höjd och då är vi som högst på 2000 möh. Du bär endast vad du behöver för dagen. De gånger vi byter boende skickas bagaget separat (förutom i Botiza där bagaget blir kvar på hotellet när vi går till Ieud)

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Deltagare berättar

 • Det bästa med resan var att gruppen var väldigt trevlig och att man fick se den gammaldags miljön i Maramures innan den försvinner.
  Anders Berntsson, resenär sep 2021
 • Vi var bara 7 personer och färdades i en liten buss där allt fungerade bra. Vad var det bästa med resan? Svårt att ta ut det bästa, jag tyckte hela resan var bra/bäst.
  Marina Bergström, resenär sep 2021
 • Kul att se ett land i förändring. Vackrare än vad jag hade förväntat mig.
  Marianne Pollak, resenär sep 2021

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Mikael Karlmark

  Mikael är ursprungligen filmfotograf utbildad i London men har även titlarna statsvetare och ekonom. Han reser mycket och bor ofta längre perioder i Rumänien där han har en del av verksamheten i ett av sina företag. Mikael har lett mängder av resor över hela Balkan och under en period varit skeppare i den grekiska övärlden. 

Kontaktperson

 • Jörgen Fredriksson Produktionsansvarig, grundare

  Jörgen har ägnat sig åt Asien sedan mitten av 80-talet. Sinolog och japanolog. Studerat i Kina vid flera universitet samt modern japansk litteratur vid universitet i Japan. Första resan till Asien gick med Transsibiriska järnvägen 1986. Det har med tiden blivit mängder av resor i övriga Asien - tre månader vardera i Sydkorea, Vietnam, Burma och Tibet samt långa vistelser i Indien, Nepal, Mongoliet, Nordkorea, Taiwan, Uzbekistan, Kambodja, Laos samt på senare tid även gjort många resor till Afrika och Sydamerika. Jörgen har lett närmare 80 resor genom åren. Resandet är lika självklart som det starka kulturintresset. Fotograferar också gärna.

  jorgen@varldensresor.se
9 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se