Sydamerika

Länder som besöks

17 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se

Följ med och upptäck tre spännande länder på vår storslagna resa från Stilla havet i väst till Atlanten i öst. Regionens historia, kulturella och politiska utveckling blir en röd tråd när vi lär känna Santiago, Buenos Aires och Rio de Janeiro. Vi provar vin i Mendoza, strosar vid havet i Valparaiso och kommer ut i storslagna landskap med fina naturupplevelser i Anderna och vid de mäktiga Iguazufallen. Resan avslutas i Rio de Janeiro där vi kommer bo vid Copacabana. 

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Flyg till Santiago de Chile
 2. Dag 3 Valparaiso
 3. Dag 4 Santiago de Chile
 4. Dag 5 Santiago - Mendoza
 5. Dag 6 Mendoza
 6. Dag 7 Mendoza
 7. Dag 8 Mendoza - Buenos Aires
 8. Dag 9 Buenos Aires
 9. Dag 10 Buenos Aires
 10. Dag 11-12 Iguazufallen
 11. Dag 13 Iguazú - Rio de Janeiro
 12. Dag 14 Rio de Janeiro
 13. Dag 15 Rio de Janeiro
 14. Dag 16 Rio de Janeiro
 15. Dag 17 Hemresa
Datum:
Resans pris: 45 900 kr
Enkelrumstillägg: 6 700 kr
Antal deltagare: 10-18

Allt detta ingår:

 • Klimatkompenserat flyg från Stockholm inklusive flygskatt. Avresa från Göteborg och Köpenhamn eller andra orter kan ordnas mot eventuellt tillägg. 
 • Inrikesflyg Mendoza-Buenos Aires, Buenos Aires - Iguazu samt Foz do Iguazu - Rio de Janeiro.
 • Svensk färdledning.
 • Alla transporter enligt resplanen
 • Del i dubbelrum på hotell. Reser du själv kan du välja att boka enkelrum mot pristillägg eller att boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum (gäller alltid vid bokning tidigare än 60 dagar före avresa, därefter på förfrågan) 
 • Alla frukostar, och 3 måltider
 • Alla utflykter och aktiviteter beskrivna i programmet.
 • Under resan betalas inträde till en mängd platser och aktiviteter såsom bl.a.: två vingårdsbesök, La Sebastiana om Pablo Neruda, ett museibesök i Santiago och ett i Buenos Aires, nationalparken Aconcagua (om vädret tillåter), nationalparksinträde Iguazú (Argentinska sidan, nationalparksinträde Iguaçu (Brasilianska sidan om vattenfallen), Kristusstatyn i Rio, och Sockertoppen inkl. linbanefärd.
 • Skriftlig deltagarinformation.
 • Karta
 • Dricks till ex. lokala guider, transportörer och till vissa hotell.

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan, dryck

Resplan

Visa hela resplanen
Visa alla bilder

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Så här reser vi på denna resa

Vi kommer att resa mestadels med hyrd buss samt lite med lokaltransport i Buenos Aires. Vi flyger tre gånger. Vi bor på centralt belägna hotell i dubbelrum eller enkelrum med egen dusch och toalett. Vi promenerar mycket och i städer kan det ibland bli tur med tunnelbana, spårvagn, buss eller taxi.

Klimat

Vi reser till regionen under en tid då det är varmt. Räkna med dagstemperaturen runt 20-35 grader dagtid under större delen av resan. Svalare på nätterna, som kallast ca 12 grader men förmodligen betydligt varmare än så. Vid Iguazúfallen är det hög luftfuktighet och det kan komma en regnskur både där och i exempelvis Buenos Aires.

Tidsskillnad

 • Chile: - 5 timmar från Sverige under tiden ni är i Chile.
 • Argentina: -5 timmar från Sverige under svensk sommartid och -4 under svensk vintertid (Argentina justerar inte för vinter-sommartid)
 • Brasilien: - 4 timmar från Sverige

Språk

 • Chile: Officiellt språk är spanska.
 • Argentina: Officiellt språk är spanska.
 • Brasilien: Officiellt språk portugisiska.

El

Flera typer av uttag för er förekommer under resan. Det finns elomvandlare att köpa i Sverige så att ni kan använda era elprodukter oavsett vilket eluttag ni stöter på (universalelpluggar).

 • Chile: 220 volt, 50Hz. Både runda tvåplugg samt runda treplugguttag används (den runda tvåpluggen går att använda även där det finns treplugguttag). Såsom vi har i Sverige med andra ord.
 • Argentina: 220 volt, 50 Hz. Både runda tvåplugg (såsom i Sverige) samt platta treplugg vilka kräver adapter.
 • Brasilien: 110/220 volt, 60 Hz. 127 V. Amerikanska platta tvåplugguttag eller runda tvåplugguttag gäller, ofta finns uttag för båda sorter.

Valuta, växling, priser

Valutakurser kan skifta och just nu gäller följande:

 • Den chilenska valutan heter chilensk peso och har valutabeteckningen CLP. 1 SEK = ca 81 CLP. 1 CLP är ca 0,012 SEK
 • Den argentinska valutan heter argentinsk peso och har valutabeteckningen ARS. 1 SEK motsvarar ungefär 1,05 ARS. 1 ARS är ungefär 0,95 SEK.
 • Den brasilianska valutan heter Real och har valutabetäckningen BRL. 1 SEK= ca 0,45 real och 1 BRL är ca 2,3 kronor.

Ovan nämnda växlingskurser kan ändras, gå exempelvis in på www.oanda.com för att se aktuella kurser strax före avresa.

Rekommenderat är att ta med sig kontanter i USD kombinerat med bankkort. Det är enkelt att växla på plats i alla tre länderna eller framförallt ta ut med VISA/Master Card. Det är onödigt att växla till sig valutor i förhand och ej att rekommendera för framförallt Argentina.

I alla städer går det att ta ut kontanter i bankomat med VISA-kort och ofta med Master Card. Glöm inte din pinkod.

Inflationen i Argentina är just nu mycket hög trots att officiella siffror inte visar att det är så. Det kan vara positivt att ha med USD för att växla i landet till pesos eller betala för exempelvis restaurangbesök. Ha inte med er höga valörer i USD. 

Kostnader

Det är generellt lite billigare med mat, transporter, kläder, hantverk mm i de länder vi besöker men Buenos Aires och Rio har nästan lika dyrt kostnadsläge som Sverige. Det finns olika tänkbara prisnivåer och i städer och områden med mycket turister går priserna alltid upp. Räkna med ca 70-250 kr per måltid beroende på var och vad man väljer att äta. Färdledaren finns till hands att rådfråga och ofta blir det så att man går ut tillsammans och äter, de som vill.

Dricks

Generellt:

Världens Resor betalar dricks till chaufförer och guider och till viss hotellpersonal om de har gjort ett bra jobb. Om ni utöver detta tycker att ni vill ge ännu mer för att personen just hjälpt er extra eller dylikt får ni givetvis göra så. Världens Resor betalar inte dricks för måltider som ni står för själva.

Att betala dricks är vanligt i Chile, Argentina och Brasilien. Både vid restaurangbesök och till andra som utför någon form av service. Dricks skall dock naturligtvis endast betalas om man är nöjd. Normal dricks vid restaurangbesök etc brukar vara ca 10 %.

Chile

Dricks läggs till i notan och det kan vara mellan 10 och 20 % (men det är vanligare med 10 % än 20 %). Det ska enligt lag framgå hur mycket det är i menyn så att kunderna kan överblicka den totala kostnaden före dem beställer/väljer restaurang.

Argentina

Kypare förväntar sig ofta dricks förutom restauranger med “dagens lunch” eller snabbmatsrestauranger. Om ni är nöjda med servicen kan ni ge ungefär 10 %. Ibland bakas det in i notan. Vissa restauranger har dock ibland en slags kostnad på ca 20 kronor/person som läggs till på notan (vilken kallas ”cubierto” på spanska) som ordagrant står för nyttjande av bestick.

Brasilien

På restauranger inkluderas ofta 10 % i en dricksavgift. På barer inkluderas det inte men man förväntar att lämna 10 % om det är en bättre bar och servicen varit god.

Telefoni och internet

Att ringa till och från Sydamerika fungerar ofta bra från hotellet och internetcaféer i städer. Om du tänker ta med dig mobiltelefonen så fungerar era telefoner men det är bäst att du frågar din mobilteleoperatör om vad som gäller angående telefonsamtal, internet och SMS. Tänk även på att det inte är din vanliga samtalstaxa som gäller utomlands och att det även är dyrt att ta emot samtal när du är utomlands samt använda internet (förutsatt att det inte är WiFi). På alla större städer och platser där turister vistas finns internetcaféer där man mot en relativt låg kostnad kan använda internet. WiFi finns på hotellen ni bor på men kan fungera olika bra och ibland innebär det en mindre kostnad.

Mat

För att undvika magsjuka, tänk på att äta ordentligt lagad mat, undvik folktomma turistrestauranger där maten kanske stått länge. Man blir väldigt lockad av marknadernas utbud och frukt går förstås bra att äta när man tagit av skalet.

Vatten

Drick inte vatten ur kran utan endast buteljerad dricka. Det finns att köpa i princip överallt till en billig penning.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringshandlingar etc och förvara detta på annat ställe i packningen.

På flygplatser, marknader, busstationer och vid turistattraktioner där det samlas mycket människor finns det alltid risk för ficktjuvar, så tänk på var du har dina värdesaker.

Vaccination

Inför din resa skall du kontrollera att du har grundskydd mot polio, difteri, kikhosta, stelkramp samt profylax mot gulsot. Det rekommenderas ibland att du har vaccination för gula febern under besöket till Iguazúfallen trots att risken där är minimal. År 2013 fanns inga registrerade fall av gula febern i Argentina och Brasilien och länderna kräver inte vaccination.

Numera gäller ett gula febernvaccin hela livet, tidigare trodde man att det gällde i 10 år men omfattande studier har visat att det gäller hela livet och WHO har ändrat sina rekommendationer (vilket de inte lär göra så lättvindigt):

”A single dose of yellow fever vaccine is sufficient to confer sustained immunity and life-long protection against yellow fever disease and a booster dose of yellow fever vaccine is not needed.”

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs100/en/

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2013/yellow_fever_20130517/en/

Många svenska aktörer såsom vårdguiden 1177 väntar till år 2016 innan de ändrar rekommendationen att vaccinera sig var 10: onde år till att en dos gäller hela livet. Hur som helst är risken som sagt väldigt liten och att WHO ändrar sina rekommendationer är väl inget de gör så lättvindigt.

Ni behöver inte ta malariaprofylax. Skydda er dock mot myggbett framförallt under morgonen och skymningen eftersom de kan sprida andra sjukdomar och givetvis irritera. Kontakta hur som helst din vaccinationscentral för de rekommendationer som gäller just din resa, det är denna tillsammans med er egen bedömning som får ligga till grund för vaccinering.

Pass och visum

Ditt pass skall vara giltigt minst sex månader efter hemresa från Brasilien. Visum krävs inte för svenska medborgare till något av länderna.

Fotografera

Fotograferar du digitalt kan det vara bra att ta med ett extra batteri samt minneskort. Vissa resenärer väljer att köpa/ta med ett USB-minne/DVD-skivor för att vid tillfälle besöka ett internetcafé för att bränna ned fotografier till dessa lagringsmedium eller ladda upp i molnservice (Google Cloud Storage eller liknande).

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det jätteviktigt att fråga först då det är många som absolut inte vill bli fotograferade.

Försäkring

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För ett fullgott skydd kan du behöva en kompletterande reseförsäkring. Det finns många fördelar med en reseförsäkring om oturen skulle vara framme.

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som exempelvis dina mediciner samt att resa i dina ingångna promenadskor. Vid eventuell bagageförsening är det vissa saker som är svårare att få tag på än andra. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas till flygbolagets disk på den flygplats du anländer till. Se till att du får ett kvitto på anmälan.

Litteraturtips

Skönlitteratur:

 • Vill du läsa något skönlitterärt före avresa så finns exempelvis ett par av modernismens största argentinska författare översatta till svenska: Jorge Luis Borges samt Julio Cortázar. Borges litteratur skrev aldrig någon roman, däremot många kortare berättelser som ofta inte är lättlästa men som ofta är innehållsrika och spännande rent stilmässigt. Argentina är ett viktigt land inom litteratur, film och musik i regionen och fler exempel på kända argentinska författare är: Ernesto SabatoHoracio QuirogaRoberto ArltAdolfo Bioy CasaresOliverio GirondoSilvina Ocampo och Victoria Ocampo.
 • Gabriela Mistral är den första Latinamerikanska författaren som fick ett Nobelpris i litteratur. Denna chilenska kämpade för kvinnors rättigheter och skrev ofta poesi om natur, moderskap och kärlek. Viss poesi är översatt till svenska. Pablo Neruda, Chiles mest kända poet och tillika nobelpristagare. Flera av Nerudas titlar finns översatta till svenska, ofta tolkade av Artur Lundkvist. 
 • Det finns förstås fler bra romanförfattare från Chile och vi rekommenderar böcker av Isabel AllendeLuis Sepúlveda och Roberto Bolaño.
 • Den författare som sålt mest i regionen är den brasilianske författaren Paulo Coelho med sina drygt 100 miljoner böcker i fler än 160 länder. Han är en av de mest lästa författarna i vår tid. Han ville skapa ett alternativt samhälle tillsammans med musikern Raul Seixas, fängslades under diktaturen på 70-talet och blev med tiden alltmer andligt intresserad och skrev bl.a. storsäljaren Alkemisten.

Övrigt:

 • Americanos av Magnus Linton (2006) Bokförlaget Atlas. Americanos är Magnus Lintons Augustnominerade och överallt hyllade bok om Latinamerikas nya rebeller, ett politiskt resereportage om en kontinent i radikal förvandling.
 • Fantasiön: ett reportage från Brasiliens hjärta av Henrik Brandão Jönsson, bokförlag Atlas. Fantasiön är reportageboken om Brasiliens huvudstad och om det nya Brasilien. Henrik Brandão Jönsson är känd som bisittare i TV-studion under fotbolls-VM i somras samt skriver artiklar bland annat i Dagens Nyheter.
 • Femhundra år av latinamerikansk historia: inget sammanbrott, inget genombrott av Dag Retsö (2010) Studentlitteratur. Detta är den första svenskskrivna boken om Latinamerikas allmänna historia på mer än 40 år. Författaren ger här en initierad och intresseväckande överblick med insikt i en hel kontinents framväxt och nutid.
 • Latinamerikanska ikoner: nio populistiska 1900-talsmyter av Inger Enkvist (2010) Bokförlaget Atlantis. Författaren, som är professor i spanska, försöker förstå Latinamerika genom att reflektera över några av dess mytomspunna gestalter. Latinamerikanska ikoner rymmer porträtt av ett antal latinamerikaner som har vunnit sin berömmelse på skilda områden och skildrar historiska och geografiska miljöer genom de utvalda personernas levnadsöden.
 • Latinamerikas historia av Chasteen John Charles (2009) Historiska Medier. På ett underhållande sätt ger författaren en kronologisk beskrivning av Latinamerikas historia från den spanska erövringen i slutet av 1400-talet till dagens moderna politiska och ekonomiska turbulens.
 • President Lula och Brasiliens arbetarparti, bokförlaget Atlas av Sue Branford och Bernardo Kucinski. Bok om hur Brasiliens f.d. president Lula da Silva kom till makten och om Brasiliens politiska nutidshistoria. Den första socialistiska presidenten i Brasilien som gjort stora avtryck i landets nutidishistoria.

Reseguider/landinformation på engelska:

 • I serien Insight guides (APA Publications) finns en bok om vardera Chile, Argentina och Brasilien. Böckerna är på engelska och innehåller många fina bilder och övergripande information om länderna.
 • I serien In Focus (Interlink Books) hittar du också en bok om länderna ni besöker. Här behandlas historia, kultur och politik mer ingående.
 • En ytterligare bokserie är Culture Smart (Kuperard) som fokuserar på kultur, seder och bruk och vett och etikett i respektive land.
 • Det finns förstås också en rad olika guideböcker som distribueras av Lonely PlanetBradt o.s.v.

Musiktips

Chile:

 • Mycket av den musik som blivit känd i regionen och i Sverige från Chile är politisk och vänsterinriktad. Vänsterpolitisk musik: Ángel, Isabel och Violeta Parra som gjorde den ”indianska” folkmusiken mer tillgänglig, t.o.m. för en svensk publik genom exempelvis Jan Hammarlund och Arja Saijonmaa. Arja uppträdde i regionen nyligen och det var Violeta Parras sång Gracias a la vida (Jag ska tacka livet) som till stor del gjorde Arja känd bland så många i Sverige.
 • En av de mest kända låtskrivarna från Chile var Victor Jara.
 • Svenska artister som Mikael Wiehe och Cornelis Vreeswijk gjorde tolkningar av flera av hans sånger.    
 • Inti-Illimani var en annan vänsterinriktad grupp bland många från Chile vars sång ”Venceremos” blev en kampsång för Allendes presidentkampanj. Gruppen kämpade med sin musik mot Pinochet under exilåren och kassettband av gruppen var förbjudna i Chile under denna tid. Även här var andinsk folkmusik den stora inspirationskällan.  
 • Los Prisioneros och La Ley är chilenska rockband som framförallt är kända i Latinamerika.
 • Gondwana spelar reggae på spanska och turnerar över hela världen och har även besökt Sverige.

Argentina:

Argentinsk rock och tango är framförallt framstående men det finns många andra stilar och artister som egentligen borde fått plats i denna lista.

 • Carlos Gardel, tangokungen av Argentina och Uruguay.
 • Astor Piazzolla, fantastisk bandoneonist och kompositör av tangomusik.
 • Mercedes Sosa, protestsångare bl.a. under militärjuntans tid i Argentina.
 • Soda StereoLos Fabulosos Cadilacs, Gustavo Cerati, Charly García inflytelserika argentinska rock-band/artister i Latinamerika.
 • Fito Páez, Latinamerikas Elvis Costello.

Brasilien:

 • Antonio Carlos Jobim, kompositör som framförallt skrev odödliga bossa-nova låtar.
 • Caetano Veloso, kompositör och sångare med fantastisk röst som myntade namnet på en musikstil i Brasilien som växte fram under 60- och 70-talet, nämligen tropicalismo. Denna stil är en sammanblandning av bossa-nova, rock'n roll, psykodelisk musik, folkmusik från Bahia och portugisisk fado. Caetano är en av Brasiliens största artister och är enormt produktiv och framförde exempelvis låten Cuccuruccu Paloma i Pedro Almodovars film Prata med henne. Andra artister och grupper som är kända från tiden då tropicalismo var det hetaste som fanns i Brasilien: Gal Costa, Jorge Ben, Maria Bethânia, Os Mutantes och Tom Zé.
 • Gilberto Gil, vinnare av Polarpriset år 2004 och var tidigare även Brasiliens kulturminister, kompositör och sångare, även han sammankopplas med musikstilen tropicalismo.
 • Elis Regina, sångerska som dog alltför ung och som bl.a. sjöng vackra bossa-nova låtar och tropicalismoalster. Karaktärsrik röst.
 • Milton Nascimento, ännu en sångare och kompositör med vacker röst. Hans känslosamma stämma gillas av många svenska artister såsom Lisa Nilsson som även har gjort tolkningar av hans musik.
 • Virginia Rodriguez, en sångare med en speciell röst och uttryck från norra Brasilien. Albumet Mama Kalunga är producerat av svensken och tillika slagverkaren Sebastian Notini som verkar i Salvador.
 • Musikstilar i Brasilien som också är viktiga: samba, maracatú, afoxé, capoeiramusik, axé och samba-reggae.

Deltagare berättar

 • Det bästa med resan var innehållet med så många och skiftande upplevelser. Henrik var en fantastisk färdledare, som verkligen brann för att förmedla kunskap och känslor om Sydamerika till oss. Han höll också ihop gruppen, som för övrigt var mycket trevlig med stor spridning i ålder och erfarenhet, på ett mycket bra sätt.
  Staffan och Elisabeth Lundquist

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Henrik Lindskoug

  Henrik har bott i Argentina sedan 2004 och gjort många resor i stora delar av Sydamerika. Han är arkeolog och museivetare och har jobbat i olika svenska och argentinska projekt sedan 2001 i de argentinska Anderna. Han har doktorerat i antropologi vid nationella universitetet i Córdoba 2013 där han även undervisar i arkeologi och natur.

   

   

 • Anne Gustavsson

  Anne har läst kulturvetenskap och museologi och är nu doktorand i socialantropologi. Hon delar sin tid mellan sitt jobb som docent och kommunikatör vid universitetet i Buenos Aires och forskning kring lokala foto och filmprojekt i nordöstra Argentina. Har ett stort intresse för latinamerikansk historia.

 • Kerstin Jonsson

  Kerstin är lärare med en magisterexamen i spanska och studier i socialantropologi och Latinamerikakunskap i bagaget. Hon har arbetat och bott i flera länder i Latinamerika, bland annat arbetade hon två år i ett utbildningsprojekt i Ecuador samt med skydda av människorättsförsvarare i delstaten Chiapas i Mexiko. 

 • Jacob Günther

  Jacob är civilingenjör och har studerat arkitektur på universitet i São Paulo och på Kungl. Konsthögskolan. Han kom till Brasilien första gången 2005 och bor i landet sedan 2014. Från studietiden i São Paulo har Jacob ett stort kontaktnät i Brasiliens kulturliv och reser ofta i Sydamerika, helst på cykel.

Kontaktperson

 • Claes Göransson Reseproducent

  Efter att Claes la ner sin elitsatsning i tennis reste han till Mexiko för att arbeta och utforska mer av vad livet har att erbjuda. Han förälskade sig direkt i glädjen som den latinamerikanska kulturen gav och det var startskottet till många resor i Central- och Sydamerika för att lära känna ländernas kultur och människor. Claes har jobbat med att arrangera, samt leda idrottsresor runt om i världen. På Världens Resor vikarierar Claes som reseproducent för Latinamerika. En av de vackraste platser han vet är  Iguazufallen i Argentina dit han gärna ordnar resor.

  claes@varldensresor.se
17 dagar

Kommande avgångar

Visa alla datum
Boka resa Jag vill bli kontaktad
Stäng

Fråga oss om resan

08-669 55 25 info@varldensresor.se