Mekong - Luang Prabang till Saigon

Länder som besöks

Upptäck Sydostasien genom att följa dess viktigaste pulsåder - Mekongfloden.  Från Laos frodiga grönska till myriader av vattendrag och kanaler i södra Vietnams deltaområde följer vi mäktiga Mekongs nedre flöde. Resan startar i Luang Prabang som med sin stillsamma atmosfär, mängder av pagoder och kunglig glans är en av Laos största attraktioner. I södra Laos kommer vi till dramatiska vattenfall och en arkipelag i floden med 4000 öar. I Kambodja lämnar vi Mekong och gör ett besök som har en unik karaktär, vi ser det länge omtvistade templet Preah Vihear byggt på en klippa vid gränsen till Thailand. Vi utforskar Angkors fantastiska tempel, färdas över Tonlesjön till Phnom Penh och tar båten till Södra Vietnam. Vi sätter punkt för resan i Saigon – Vietnams ekonomiska nav och en stad med häftig dynamik och myllrande folkliv. 

 

Resfakta och pris

 1. Dag 1-2 Avresa och ankomst till Luang Prabang, Laos
 2. Dag 3 Luang Prabang
 3. Dag 4 Luang Prabang – Pakse
 4. Dag 5 Pakse – vandring Bolaven platån
 5. Dag 6 Pakse – Wat Phu – Si Phan Don, Don Khong
 6. Dag 7 Si Phan Don
 7. Dag 8 Si Phan Don – Kratie, Kambodja
 8. Dag 9 Kratie – Sra Em
 9. Dag 10 Sra Em – Preah Vihear – Anlong Veng – Siem Reap
 10. Dag 11 Siem Reap
 11. Dag 12 Siem Reap
 12. Dag 13 Siem Reap - Phnom Penh
 13. Dag 14 Phnom Penh
 14. Dag 15 Phnom Penh
 15. Dag 16 Phnom Penh – Can Tho, Vietnam
 16. Dag 17 Can Tho – Vinh Long
 17. Dag 18 Vinh Long – Saigon
 18. Dag 19 Saigon – Cu Chi tunnlar – Cao Dai templet i Tay Ninh
 19. Dag 20 Saigon
 20. Dag 21 Hemresa
Resans pris: 39 900 kr
Enkelrumstillägg: 3 800 kr
Antal deltagare: 10-18

Vad ingår i resans pris?

 • Internationellt flyg och flygskatter från Stockholm (avresa från Köpenhamn eller Göteborg möjlig mot tillägg
 • Svensk färdledning och engelsktalande lokala guider
 • Del i dubbelrum på ett mellanklasshotell eller gästgiveri (med undantag av familjeboendet i Vinh Long)
 • Visum till Laos och Kambodja (sammanlagd kostnad på ca 540 kr)
 • Transfers till/från flygplatser & båtterminaler
 • Samtliga transporter med buss och båt enligt programmet
 • Inrikesflyg i Laos
 • Välkomst och avskedsmiddag, samt lunch och middag under familjevistelsen i Mekongdeltat
 • Frukost under hela resan
 • Inträden till sevärdheter och museum beskrivna i programmet som t ex kungliga palatset i Luang Prabang, Wat Phu templet, inträde till Angkorkomplexet (ca 350 kr för tredagarsbesök), Cu Chi tunnlarna mm.
 • Skriftlig deltagarinformation inkl karta
 • Dricks till chaufförer, lokala guider

 Vad ingår inte i resans pris?

 • Mat och dryck (utom vid de tillfällen då detta är markerat i resebeskrivningen)
 • Egna aktiviteter

Resplan

Visa hela resplanen

Resväg

Råd och tips

Du som skall resa med oss kommer att få ytterligare praktisk information och tips som är anpassad efter den specifika resa och avgång du är bokad på.

Hur reser vi på denna resa?

UVi reser med egen hyrd buss, båt vid ett par tillfällen. Det är däremot svårt att hitta båtar för långa sträckor längs Mekong och med bättre vägnätverk blir ofta buss- och biltransporter mer effektiva. Vi satsar dock på  riktigt uppleva Mekong går förlorad. Vi kommer därför att på några ställen att hyra båtar och göra utflykter på floden och kanske än hellre bifloder och kanaler. Men det blir självfallet också gott om tillfällen till bussar också, såväl hyrda som privata. Det kommer att finnas tillfälle till både vandring och cykelutflykter. I städerna färdas vi sällan med hyrd buss, utan vi ser städerna till fots eller med lokala färdmedel.

Boendeformen varierar ganska mycket. Några av orterna vi kommer till har helt enkelt inte så hög standard på logi och då har principen varit att finna något som är så trevligt som möjligt. I de större städerna har ambitionen varit att finna ställen som är trevliga, rena och gärna smälter väl samman med traditionerna om möjligt. Dubbelrum med dusch och toalett i städer. Vanlig turiststandard, enkelt uttryckt. 

Klimat

Resor till området längs Mekongfloden utförs med fördel i perioden mellan november och februari. Regnperioden är i huvudsak under perioden juni till oktober. Från november och till maj är det torrperiod, men där perioden mellan mars och maj är mycket varm. Klimatet kommer att skilja en del under resan. Det är något mindre varmt i Laos bergstrakter för att sedan bli varmare ju längre söderut vi reser. I bergstrakterna blir det dagstemperaturer runt 25 grader och nattemperaturen kan i värsta fall gå ned till ca 12 grader.

Tidsskillnad

Resan går till tre olika länder, men de ligger samtliga inom samma tidszon. Samtliga länder ligger sex timmar (+6) före Sverige under vintertid.

Språk

Vi reser till ett område som verkligen är belamrat med mängder av språk. Bara i Laos finns drygt 70 olika etniska minoriteter som i de allra flesta fall talar olika språk. Huvudspråket i Laos är laotiska, ett språk som är besläktat med thailändskan. I Kambodja är huvudbefolkningen khmer, vilket också är namnet på deras språk. Språket tillhör en familj som heter mon-khmer och är komplett annorlunda än grannländernas språk. Vietnamesiska är inte heller besläktat med något av de andra språken, utan är en egen språkgrupp med ganska kraftiga inslag av kinesiska ord, framförallt bland substantiven. De flesta talar inga europeiska språk. Trots att de är forna franska kolonier är det inte franska som folk lär sig, utan snarare engelska. En del äldre talar franska, men yngre är bättre på engelska. I södra Vietnam är människor i regel bättre på engelska än i norr.

El

Strömstyrkan är 220 V växelström, vanligtvis med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Men det förekommer lite olika varianter. Tillgången till el är på sina håll dålig och det förekommer elavbrott, framförallt i Laos.

Valuta, växling, priser

Under resas gång kommer du att komma i kontakt med kip, riel och dong. Med undantag av vietnamesisk dong är dessa valutor inte möjliga att växla till sig i Sverige. Vi rekommenderar att ta med dollar i kontanter, då dessa ger bättre kurs än svenska kronor. I de större städerna går det bra att hitta ställen att ta ut pengar på bank-/kreditkort, men vi rekommenderar att använda kort som en reservlösning på resan.

I Kambodja och Vietnam finns det möjligheter för bankomattuttag i större städer. Amerikanska dollar är ytterst gångbara i Kambodja, reservera mindre belopp i lokal valuta för mindre inköp på marknader. I dagsläget gäller följande växlingskurser:

Tidsskillnad

Resan går till fyra olika länder, men de ligger samtliga inom samma tidszon. Samtliga länder ligger sex timmar (+6) före Sverige under vintertid.

Språk

Vi reser till ett område som verkligen är belamrat med mängder av språk. Bara i Laos finns drygt 70 olika etniska minoriteter som i de allra flesta fall talar olika språk. Huvudspråket i Laos är laotiska, ett språk som är besläktat med thailändskan. I Kambodja är huvudbefolkningen khmer, vilket också är namnet på deras språk. Språket tillhör en familj som heter mon-khmer och är komplett annorlunda än grannländernas språk. Vietnamesiska är inte heller besläktat med något av de andra språken, utan är en egen språkgrupp med ganska kraftiga inslag av kinesiska ord, framförallt bland substantiven. De flesta talar inga europeiska språk. Trots att de är forna franska kolonier är det inte franska som folk lär sig, utan snarare engelska. En del äldre talar franska, men yngre är bättre på engelska. I Saigontrakten är engelska mer utbredd.

El

Strömstyrkan är 220 V växelström, vanligtvis med flata uttag med två pliggar med smalare mellanrum än i Sverige. Men det förekommer lite olika varianter. Tillgången till el är på sina håll dålig och det förekommer ofta elavbrott, framförallt i Laos.

Valuta, växling, priser

Under resas gång kommer du att komma i kontakt med kip, riel och dong. Med undantag av thailändska baht är dessa valutor ej konvertibla på svenska banker. Vi rekommenderar att ta med dollar i kontanter, då dessa ger bättre kurs än svenska kronor. I de större städerna går det bra att hitta ställen att ta ut pengar på bank-/kreditkort, men vi rekommenderar att använda kort som en reservlösning på resan.

I Kambodja och Vietnam finns det möjligheter för bankomattuttag i större städer. Amerikanska dollar är ytterst gångbara i Kambodja, reservera mindre belopp i lokal valuta för mindre inköp på marknader. 

Kostnadsläget i länderna är förhållandevis lågt. Generellt kan sägas att ett mål mat (ris + varmrätt) kostar runt 20-50 kronor medan du kan få en tallrik nudelsoppa för runt fem kronor. Är du beredd att kosta på dig ytterligare 50 kronor kan du få riktigt läckra måltider på de större orterna som Luang Prabang, Vientiane, Phnom Penh, Siem Reap och Saigon. Frukt, baguette och kaffe köper du för mycket små kostnader.

Dina övriga kostnader blir mestadels kortare transporter med cyclo, taxi, tuk-tuk eller moto (bak på motorcykel). Det är billigt, men det är lätt att få en för hög prislapp. De flesta turer runt stan kostar ca en dollar. Ofta frågar chaufförer just efter dollar och inte den lokala valutan.

Telefoni och internet

Att ringa utomlands från Laos, Kambodja och Vietnam är fortfarande relativt dyrt. Mellan 25 och 35 kronor i minuten får man räkna med om man inte ringer via Internet (kan vara lite dåliga linjer). Det är likaledes relativt dyrt att ringa till dessa länder. Även med internationella telefonkort kostar det runt 7-8 kronor minuten, mer på vanliga abonnemang. Ni kommer att få en kontaktlista utskickat tillsammans med flygbiljetterna strax före avresa. GSM-nätet är delvis uppbyggt i dessa länder. Mest i Vietnam och minst i Laos. Ni kan själva kolla täckningen på www.gsmworld.com

Även på mindre orter finns internetcaféer. Kostnaden är låg ca 6 – 12 kronor per timme. Tillgången till internet är stor, men det är verkligen inte alla ställen som har snabbt internet.

Mat och vatten

Att resa genom flera länder innebär också det väldigt tillfredställande nöjet att prova på mat från alla ställen. Thaiköket har influerat såväl det laotiska som det kambodjanska köket och alla är relativt kryddstarka. I Laos äter man ofta klibbris till maten och trakterna kring Luang Prabangtrakten har flera trevliga specialrätter. Sallader är vanligt som en del av måltiden. Papayasalladen rekommenderas. I Kambodja äter man något mindre kryddstark mat än i Thailand, men gärna curry. Den vietnamesiska maten är mindre kryddstark och har mer samröre med det kinesiska köket, dock alltid med fisksås och ofta med citrongräs.

På senare år har det vietnamesiska köket upplevt en riktig boom. Pho, eller vietnamesiska nudelsoppor är mycket populära i alla tre länderna. Kvarlevor från den franska tiden gör att det är relativt lätt att hitta biffstek med pommes frites på de vanliga menyerna också. Det är inte vanligt att man råkar ut för kraftiga magåkommor, men det är bra att vara lite försiktig. Se alltid till att maten är ordentligt varm. Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att aldrig dricka annat än kokt eller buteljerad vätska och aldrig äta okokta grönsaker.

Säkerhet

Förvara alltid pengar och värdehandlingar innanför kläderna i ett penningbälte när du är på resande fot. Ta med dig kopia på passets viktiga sidor, försäkringsnummer med mera och förvara detta på annat ställe i packningen. Generellt kan sägas att det förekommer ficktjuveri i dessa länder, men att det väldigt sällan är några fysiska övergrepp eller rån.

Pass och visum

Visum krävs för Laos, Kambodja. Det ingår i resans pris. Det krävs inget visum till Vietnam för en resa på max 15 dagar; regeln gäller medborgare i Sverige, Danmark. Norge och Finland.

Passet måste vara giltigt i minst fyra månader efter inresan i Laos, Kambodja och Vietnam. Det måste innehålla minst sex tomma sidor innan viseringen för denna resa börjar. Kontrollera detta noga.

Vaccination

Tag kontakt med en läkare i god tid före avresa - det är han/hon som har ansvaret för vaccinationer. Omständigheterna kan förändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du skall ta. Flera sjukdomar är synnerligen ovanliga, för andra ger en vaccination ett mindre gott skydd. En läkare arbetar ofta efter principen att minimera risken, men du måste väga in sannolikheten att drabbas, obehaget, ev. biverkningar och även kostnaden.

På denna resa är det framförallt myggrelaterade sjukdomar – malaria, denguefeber, japansk b-encefalit - som man mest bör vara vaksam på. Denguefeber får man av mygg, oftast i dyngpölar i stadsmiljö. B-encefaliten smittas i huvudsak på landsbygden och framförallt när man bor hemma hos familjer med djur inne i husen.

Rekommenderade vaccinationer:

 • Polio - Femte sprutan anses ge livslångt skydd.
 • Stelkramp och difteri - Ger bra skydd i tio år.
 • Vaccin mot hepatit A - Skyddar mot gulsot (Hepatit A). Två sprutor. 1:a sprutan tas senast två veckor före avresa och ger skydd i ca ett år. 2:a sprutan tas ca 6-12 månader senare och beräknas ge skydd i ca 20 år. Ersätter Gammaglobulin.
 • Malaria - befintlig risk i Laos, i Kambodja utanför städer, samt bergstrakter i norra Vietnam. Vanligtvis rekommenderas Lariam eller Malarone (hör med läkare om detta).

Fotografi

Det går att köpa minneskort och vanlig film i Laos, Kambodja och Vietnam till ett vettigt pris, men vi rekommenderar att ha med sig extra minneskort och batterier till din digitalkamera hemifrån. Vill du däremot fotografera med dia eller svartvitt rekommenderar vi att köpa med all film i Sverige.

Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.

Vett och etikett

Livet i Laos och Kambodja är starkt präglat av buddhism. Det är viktigt att möta den nya kulturen och religionen med respekt. Ha inte shorts och linnen när ni besöker tempelområden. Ta av er hatt och skor när ni kommer in till templen. Ha inte dina fötter i riktning mot Buddha. Det anses också oartigt att klappa barn på huvudet.

Försäkringar

Se alltid till att ha en fullgod försäkring innan du reser iväg. Kontrollera först med ditt eget försäkringsbolag vad som gäller. Vanligtvis innefattar en vanlig hemförsäkring visst skydd för resor utanför Sverige i upp till 45 dagar. För separat reseförsäkring kontakta t ex Europeiska Reseförsäkringar. Ha alltid med dig ditt försäkringsbevis samt telefonnummer till SOS International eller Euroalarm.

Bagage

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget som dina mediciner och kamerautrustning. Vid en eventuell försening av ditt bagage skall detta anmälas direkt på den flygplats du anländer till, se till att du får ett kvitto på anmälan.

Litteraturlista

Här kommer ett urval av böcker om området. Det är dessvärre svårt att hitta vettig litteratur på svenska, så mycket är på engelska.

Skönlitteratur

Det är oerhört få böcker som kommer ut i Laos och Kambodja. För några år sedan hade det mest lästa skönlitterära verket i Kambodja sålt i 2000 ex. I Kambodja har det i alla fall kommit ett par riktigt uppmärksammade böcker från folk som flytt från röda khmerernas hemskheter. Vietnam är ett bra litteraturland med flera spännande titlar.

 • When Broken Glass Floats av Chanrith Him (2000). Memoarer av en tjej som var 10 år när röda khmererna kom till makten. Otroligt tragiska familjetragedier. Goda recensioner världen över.
 • First They Killed My Father av Loung Ung. Samma tema. Även denna bok har fått mycket fina recensioner.
 • Krigets sorger av Bao Ninh. Utkom i Sverige 1994 på pocket. En mycket bra skildring av Amerikakriget. Varvar författarens trasiga vardag i Hanoi med fragmentariska minnen av kriget. Ger en bild av ett krig från andra sidan och hur det är att vara krigsveteran i Vietnam.
 • Skogens salt av Nguyen Huy Thiep. Utkom 2001 på Tranans förlag. Novellens mästare. Blandar dåtid och nutid och framförallt blandar han sanning med fiktion. Trevlig läsning.
 • Den stillsamme amerikanen av Graham Greene. Graham Greene förutspådde Amerikas inblandning i Vietnam med nästan tio år. Utspelas i Saigon med utflykter till Dien Bien Phu och i deltat. Nu också filmatiserad.
 • Paradise Blind av Duong Thu Huong (2002). Denna bok skrevs i slutet av 80-talet gavs återigen ut på pocket på engelska förra året. Redogör på ett mycket trovärdigt sätt kvinnans situation. Den har varit förbjuden i Vietnam länge.

Faktaböcker

 • The Mekong, Turbulent Past, Uncertain Future av Milton Osborne. Troligtvis den enda bok som försöker summera Mekongs historia och sammanfoga det med modern tid.
 • Laos and Cambodia av Insight Guides. Guidebok av kunniga författare med mycket fina bilder.
 • A Short History of Laos, Laos: Culture and Society och The Politics of Faith and Remembrance av Grant Evans. Han har skrivit flera böcker om Laos. Speciellt boken om kultur och samhälle ger en god inblick i hur det går till att vara laotier.
 • The Wildlife of Lao PDR. Utgiven av IUCN 1996. En stor och mycket bra genomgång av detta mest skogstäta land i Asien. Tre av världens fem sista däggdjur har upptäckts i de laotiska skogarna.
 • Cambodia av Ian Brown. Oxfams landprofil. Häftet är bara 88 sidor, men den visar verkligen upp alla problemställningar som Kambodja står inför med historier om verkliga personer. Bra.
 • Angkor av Dawn Rooney. Oddyssey Illustrated har givit ut den lilla händiga guidebok om området. Bilder, kartor och tankarna bakom det enorma komplexet.
 • Cambodia av Henry Kamm (1998). En av många böcker som ger hela det historiska förloppet kring hela kriget från 1970 upp till 90-talet. Kamm kände flera av ledarna personligen och det ger mer närhet och trovärdighet till berättandet.
 • Kultur under påverkan av Agneta Danielsson. En bok om Vietnams kulturliv på 90-talet. Kan vara svår att få tag på. Kom ut 1995 på Carlson förlag.
 • Shadows and Wind av Robert Templer. Den bästa introduktion till moderna Vietnam som kan tänkas. En inblick i korruption, politik och dagligt liv bland stadsbor och bönder. Bra.
 • Ett kambodjanskt fängelseporträtt av Vann Nath. En unik skildring om ett år i S-21-fängelset, där 14000 fångar torterades till döds utan att veta varför. Vann Nath fanns med på dödslista men fick överleva om han målade porträtt av Pol Pot och andra ledare.
 • Pol Pots leende av Peter Fröberg Idling.
 • Parlörer. Lonely Planet har givit ut separata frasböcker för Laos, Kambodja och Vietnam. Bra hjälp under resan.
 • Guideböcker om dessa länder finns det mycket gott om. Rough Guide, Lonely Planet, Bradt och Footprint är några av de som utgett böcker om länderna separat. Lonely Planet har också Southeast Asia on a Shoestring som tar med samtliga länder. Vietnam, Laos and Vietnam Handbook av Moon Publications är en annan.

Filmtips

Vare sig Laos eller Kambodja är några stora filmnationer av förklarliga skäl. I Laos har det endast gjorts en enda spelfilm!! Däremot finns det fler filmare som gjort filmer om länderna.

 • Från opium till krysantemum av PeÅ Holmqvist. En dokumentär som gjordes för några år sedan. Visades då på Folkets Bio. PeÅ var och filmade denna hmongby för 20 år sedan och var nu tillbaka. Thailand och Laos.
 • Apocalypse Now av Francis Ford Coppola. Slutscenerna ska utspelas i Kambodja.
 • Killing Fields av Roland Joffe. Om röda khmerernas fruktansvärda folkmord.
 • Tre Årstider av Tony Bui. Lite tramsig kärlekshistoria, men ger i alla fall en bild av vardagsmiljöer i Saigon. Finns att hyra. Med Harvey Keitel.
 • Den Gröna Papayan, Cyclo, När Solen Står Som Högst. Tre oerhört estetiska filmer från Anh Hung Tran, bosatt i Frankrike. Alla tre har visats världen över och är fantastiskt vackra, men säger kanske inte så mycket om Vietnam. Finns att hyra.
 • Två andra filmer om Vietnam som representerar det franska arvet är: Indochine och Älskaren, en filmatisering av Marguerite Duras bok med samma namn. Sedan finns det naturligtvis också mängder av film, flera hundra, som representerar det amerikanska arvet. Good Morning Vietnam, Deer Hunter och Född 4 juli för att bara nämna några. Självfallet också Philip Noyces. Den stillsamme amerikanen som kom ut på bio för några år sedan med Michael Caine i huvudrollen.

Färdledare

Våra resor leds av en svensktalande färdledare med specialkunskaper om just den region dit resan går. Nedan presenterar vi några av våra experter.

 • Peter Nyman

  Peter har en examen från Universitetet i Åbo, där han specialiserat sig på Asiens kulturer och religioner. Peter har bott i Yunnan provinsen (och norra Vietnam) sedan 1999 och känner Yunnan bättre än sina egna fickor. Peter jobbar för tillfället med en dokumentärfilm som handlar om de tibetaner som kom ner for att köpa te i Yunnans södra trakter. 

Kontaktperson

 • Anna Mnatsakanova Reseproducent

  Anna är armeniska, född i Georgien, bosatt i Sverige och har världen som arbetsplats. Anna är mycket välberest i framförallt den forna sovjetiska unionen och Sydoastasien. Hon är ursprungligen lärare men har jobbat som reseproducent och färdledare de senaste femton åren. Anna fördelar arbetat mellan kontoret och att leda resor. Anna har en bred portfölj av resor med ansvarar för Sydostasien, Centralasien, Balkan, Kaukasus, Iran mm.

  anna@varldensresor.se