Blogg & Restips

 • Vi har just bestigit Kilimanjaro!

  Nu är vår första grupp hemma från resan Bestig Kilimanjaro under fullmåne. Fina utvärderingar och lovord över guider och färdledare strömmar in. Nästan alla nådde dessutom toppen och färdledare Magnus Carlquist har tackat ja till att leda även nästa resa som går i januari 2019. Passa på att boka in dig redan nu och säkra din plats.

  "Vi togs så väl omhand av de inhemska guiderna, kock, toalettskötare och samtliga bärare. Guiderna peppade oss, gav stöd och hjälp när det behövdes. Kocken lagade jättegod och trevlig mat som serverades fint upplagd på fat och soppa i gryta. Guiderna och två bärare var med hela vandringen upp till toppen. Det kändes tryggt när tröttheten blev uttalad. Jag fick hjälp att bära min dagryggsäck de sista 500 metrarna upp till toppen. Det var ju allas mål att nå ända upp och se solen gå upp."
  Kerstin Andersson

  "Magnus var en fantastisk färdledare som delade med sig av sin kunskap om Tanzania och Afrika. Vi fick väldigt god mat och en fantastisk service ifrån guider och bärare. Det bästa med resan var vandringarna och givetvis toppbestigningen."
  Marika Pettersson

  Färdledare Magnus Carlquist berättar:

  Nu är första Kilimanjarogänget hemma. Efter att ha lämnat Stockholm, Göteborg respektive Köpenhamn samlades gruppen i Moshi, staden på Kilimanjaros sluttning. Det var en liten men kärnfrisk och målmedveten grupp i åldrarna 44 – 75 år som efter den långa resan tog in på Park View Inn, ett rent och trevligt hotell med restaurang och pool.

  Efter en skön natts sömn gjorde vi en kortare och enklare halvdagsutflykt för att mjuka upp lederna och bekanta oss med omgivningarna. Vi vandrade till Materuni Waterfalls och de modigaste av oss passade på att bada i det 16-gradiga vattnet. Vi åt medhavd picniclunch och på återvägen fick vi se och smaka hur kaffebönor mals, rostas och smakar på traditionellt vis till sång och dans. Den färdiga kaffetåren smakade utmärkt!

  Dag tre på resan – det var då det började på riktigt – blev vi transporterade till Londorossi Gate på 2360 m ö h där all packning vägdes in. Ett tropiskt ösregn gjorde att all verksamhet avstannade med någon timmes försening som resultat. Så småningom kom vi iväg på den 8-dagars vandring på Lemosho Route som skulle föra oss till Afrikas tak, det mäktiga, snötäckta Kilimanjaro på 5 895 meters höjd som är världens högsta fristående berg.

  Vi kom att vandra i fyra olika klimatzoner; tropisk regnskog, lågvuxen vegetation, alpin halvöken och öken samt den snöklädda toppen. Vi gjorde flera höjdbestigningar för att acklimatisera oss, som högst till 4600 möh. Därefter gick vi ned och övernattade på 3 900 meter. På detta sätt anpassade vi kroppen till den högre höjden som väntade oss. Vandringen var omväxlande, bitvis utmanande och bitvis mycket behaglig. Några av oss kände av den allt tunnare luften men några allvarligare symptom förekom inte, lättare huvudvärk och övergående illamående fanns bland några av deltagarna. Vädret var klart med krispig luft på mornarna vilket gjorde att vi kunde njuta av fantastiska vyer och ofta se Kilimanjaros snötäckta topp som vi kom allt närmare. Mitt på dagen mulnade det ofta till och vi fick också uppleva några regnskurar.

  Sent på kvällen efter den sjätte vandringsdagen, på 4600 möh, väcktes vi och började toppbestigningen strax före midnatt. Den tunna luften kändes nu av allt mer. Våra fantastiska guider leder och följer oss uppmärksamt och varsamt. Säkerheten står i första rummet, man stöttar oss såväl mentalt som praktiskt. En och annan får hjälp att bära sin dagsäck. Temperaturen är nu under 10 grader minus och den tunna luften gör att man inte kan hålla värmen genom att göra några snabba kroppsrörelser. Det gäller att vara ordentligt klädd. Lager på lager…

  "Bestig Kilimajaro under fullmåne”: Det är nu vi upplever och med alla våra sinnen förstår temat på denna resa. Inga pannlampor behövs. Vi leds av månskenet. Tänk vad livet har att erbjuda! Om man bara törs utmana sig. Känslorna tar överhanden. Det är svårt att finna ord för det vackra. Det mäktiga. Tänk att jag inte gjort detta förr. Strax före kl 7 står många av deltagarna på Uhuru Peak, Frihetens topp, och njuter av soluppgången, utsikten över masaistäppen, de mäktiga övriga topparna Mawenzi, Mount Meru m fl. 

  Det är inte slut på utmaningar än. Vandringen nedför berget är krävande för knän och vrister. Det blir inte mycket sömn det här dygnet men alla kommer ner trötta, överväldigade och oskadda. Alla var överens om att det var åtta dagar av fantastisk vandring på sluttningarna av Afrikas tak. Alla kom inte upp. Men ingen ångrade att man ”Bestigit Kilimanjaro under fullmåne”.

  Magnus Carlquist
  Färdledare

 • Mathias rapport från Namibia

  Som färdledare har jag förmånen att få åka tillbaka till mina favoritplatser med jämna mellanrum, oftast med grupper men ibland också på egen hand. I början av det här året åkte jag själv runt i hela Namibia för att besöka några av mina favoritställen, samt några helt nya spännande platser. Av detta har Världens Resor nu satt ihop den här resan som verkligen gör skäl för namnet - Namibias bästa.

  Läs hela inlägget

  Jag har varit färdledare för ett antal resor till Namibia så jag kan nu med erfarenhet säga att alla resenärer blir både lite förvånade och positivt överraskade när man kommer hit. Det gäller inte bara den skiftande mångfald av naturupplevelser som landet erbjuder utan även över maten och då framförallt råvarornas kvalitet. Här finns både fisk och skaldjur av högsta kvalitet som fantastiska ostron, underbart grillade kötträtter, oftast olika antiloper. De flesta frukter och grönsaker odlas också i landet. Många brukar även uttrycka att hotell och lodger var mycket bättre än man förväntat sig.

  Till skillnad mot alla andra länder i södra och östra Afrika, där man måste åka till en nationalpark för att se djurlivet, så ser man vilda djur i hela Namibia. Bli inte förvånade att vi tvingas bromsa in för både vårtsvin, zebror och giraffer längs vägarna. Att säkerheten är väldigt hög borde kanske inte förvåna då Namibia är ungefär dubbelt så stort som Sverige men har endast 2,5 miljoner innevånare. Städer i Afrika har väl inte det bästa ryktet men i Namibias små städer kan man utan problem gå runt på egen hand. Lägg till bra vägar av både asfalt, salt och sand och du får en väldigt bra rundresa.

  Under 18 dagar kommer vi att ta in de flesta av Namibias bästa sevärdheter såväl som några av mina egna guldkorn. En oförglömlig gryning med safari i Kalahariöknen, solnedgång och soluppgång över den grandiosa Fish River canyon, den pittoreska övergivna gamla gruvstaden Kolmanskap, de berömda sanddynerna i Sossusvlei, Skelettkusten, den berömda nationalparken Etosha.

  Jag kommer också ta med er till Namibias första världsarv, grottmålningarna i Twyfelfontein, samt ge er en oförglömlig upplevelse och inblick i hur man arbetar för att bevara den utrotningshotade geparden.

  Ni kanske inte kommer hem med ljus i håret till Lucia men jag kan lova att era ögon kommer lysa och tindra när ni berättar för alla hemma var ni har varit, vad ni har sett och gjort, hur ni har bott och vad ni har ätit. Ge er själva en julklapp och följ med mig på den här resan i slutet av året!
  Mathias Buskas

 • Nya Zeeland, extra avgång i februari

  Vår nya resa till Nya Zeeland i november är snart fullbokad och på förfrågan öppnar vi nu upp en till avresa i februari 2019. Carina Lindh, färdledare för båda resorna skickar en hälsning från Down Under:

  Läs hela inlägget

   

  Kia Ora!

  Jag skulle vilja påstå att jag befinner mig på världens bästa plats; på en landtunga, inkilad mellan Parapara Inlet och Golden Bay, Tasman Sea i Aotearoa. Här har jag också världens bästa ateljéutsikt över The Inlet eller som jag säger, lagunen (låter lite mer exotiskt så), som förändras varje timme och som i cykler transformerar lagunen från en brun lervälling till en karibisk grönböljande pool. Jag sitter också precis mittemellan två av Nya Zeelands vackraste Nationalparker; Kahurangi och Abel Tasman. Naturens krafter är närvarande här och jorden bubblar ständigt likt en sockerdricka.

  Min utsikt har varit densamma sedan 2013 då jag kom hit till norra Sydön för första gången. Sedan dess ”sommarpendlar” jag mellan Stockholm och Down Under. En kanske lite udda pendlingssträcka men awesome spännande! Jag är konstnär och jobbar med ett foto och videoprojekt när jag befinner mig här. Min partner jobbar för Department of Conservation i Takaka och tack vare honom har jag fått stor insyn i hur natur- och miljöarbetet fungerar. Jag har b l a varit med om att hjälpa till som volontär vid tre dramatiska valstrandningar här i bukten. Jag ser fram emot att dela med mig av mina kunskaper om historia, natur, konst, språk, traditioner, viner (jag bor ju nästan mitt vindistriktet Marlborough) och the Kiwi ”spirit” (som tex det ständiga behovet av att gå barfota). Varmt välkomna till Nya Zeeland!

  Carina Lindh

   

 • Färgstarkt från Bhutan

  Reseproducent Pernilla Aguilar besökte Bhutan tillsammans med sonen Leo i mars och nyss kom resenärerna hem från rundresan Åskdrakens rike. Se ett axplock av minnesbilder från Landet Annorlunda.

  Läs hela inlägget

  "Allt var över förväntan. Vilka fina hotell och bussarna var lagom stora på de små vägarna. Bra mat under hela resan. Jag hade gärna stannat lite längre. Bra lokalguide hade vi också. Det var pampigt att stå på 4000 meters höjd och skåda alla böneflaggor som slog i den hårda vinden" Charlotta Åberg, resenär april 2018.

  Bhutan är ett litet land men med enorm topografisk variation. I norr mäter bergen över 7500 meter och i söder finns fina regnskogar. Här mäts välstånd genom att räkna bruttonationallycka där en av  delarna innebär att värna om kulturtraditioner så långt det bara går. Under resan Åskdrakens rike besöker vi den färgstarka festivalen Paro Tsechu.

  Gatuförsäljare i Paro.

  Dealtagare på Paro Tsechu festivalen.

  Flaggorna för de döda.

  Utsikt med vyer över Himalayas toppar.

  Lätt att få kontakt med folk i byar och kloster.

  Lunch med utsikt över Tigerns näste. Här kan man stanna och njuta... 

  ....eller fortsätta vandringen ända fram.

  Bilder: Charlotta Åberg och Pernilla Aguilar mars-april 2018.

 • Tema Japan på Stockholms Internationella Seriefestival

  Vi vill passa på att tipsa om Stockholms Internationella Seriefestival, 5 - 6 maj. Teman: Japanska serier och japanska influenser! Polen 100 år! Tjeckien 100 år! Akademiskt om serier! Aktuellt i Sverige!

  Läs hela inlägget

  Den tjugonde upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival fokuserar till stor del på Japan och japanska influenser på västvärldens serier. År 2018 firar Sverige och Japan dessutom 150 år av diplomatiska förbindelser – något vi uppmärksammar med japanska gäster såsom mangaskaparna Fumiyo Kouno och Chihiro Tamaki, liksom den Tokyobaserade svenska serieskaparen Åsa Ekström.

  När: 5–6 maj 2018
  Plats: Serieteket, Hörsalen, Foajé 3, Studion, Klarabiografen. Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 
  Fri Entré. Läs mer här: Stockholms Internationella Seriefestival

 • Hälsning från härliga Kap Verde

  Just nu befinner jag mig på San Antão på Kap Verde. Hit går höstens nya vandringsresa och jag kan lova att ni som skall följa med inte kommer att bli besvikna. Jag vandrar mellan byar med vidunderlig utsikt över grönskande dalar och skummande hav.

  Läs hela inlägget

  Resans allra första vandringsdag börjar i byn Cha das Pedras. Vi sicksackar fram på en fin stig, genom ett par små byar från en dalgång tar vi oss sedan upp över kammen och ner i nästa dalgång till vårt mål, den lilla byn Caibros. 

  Vår tredje vandringsdag börjar i Cha de Igreja. Hela förmiddagen går vi på stenbelagda gångar. Berg på vår ena sida och havet på den andra. Vi passerar ett par byar och viker av inåt land och uppför berget till byn Fontainhas innan vi på eftermiddagen kommer fram till den lilla staden där vi skall bo, Ponta do Sol.   Den fjärde dagen vandrar vi genom Vale do Paul. En grönskande dal med odlingar av mango, guava, bönor, potatis, kål, kaffe, bananer och apelsiner. 
  Snart är jag hemma igen så har du frågor om vår resa till Kap Verde ser jag fram emot att höra av dig!

  Viktoria Flodén, reseproducent Afrika
  viktoria@varldensresor.se