Blogg & Restips

 • Vi har just bestigit Kilimanjaro!

  Nu är vår första grupp hemma från resan Bestig Kilimanjaro under fullmåne. Fina utvärderingar och lovord över guider och färdledare strömmar in. Nästan alla nådde dessutom toppen och färdledare Magnus Carlquist har tackat ja till att leda även nästa resa som går i januari 2019. Passa på att boka in dig redan nu och säkra din plats.

  "Vi togs så väl omhand av de inhemska guiderna, kock, toalettskötare och samtliga bärare. Guiderna peppade oss, gav stöd och hjälp när det behövdes. Kocken lagade jättegod och trevlig mat som serverades fint upplagd på fat och soppa i gryta. Guiderna och två bärare var med hela vandringen upp till toppen. Det kändes tryggt när tröttheten blev uttalad. Jag fick hjälp att bära min dagryggsäck de sista 500 metrarna upp till toppen. Det var ju allas mål att nå ända upp och se solen gå upp."
  Kerstin Andersson

  "Magnus var en fantastisk färdledare som delade med sig av sin kunskap om Tanzania och Afrika. Vi fick väldigt god mat och en fantastisk service ifrån guider och bärare. Det bästa med resan var vandringarna och givetvis toppbestigningen."
  Marika Pettersson

  Färdledare Magnus Carlquist berättar:

  Nu är första Kilimanjarogänget hemma. Efter att ha lämnat Stockholm, Göteborg respektive Köpenhamn samlades gruppen i Moshi, staden på Kilimanjaros sluttning. Det var en liten men kärnfrisk och målmedveten grupp i åldrarna 44 – 75 år som efter den långa resan tog in på Park View Inn, ett rent och trevligt hotell med restaurang och pool.

  Efter en skön natts sömn gjorde vi en kortare och enklare halvdagsutflykt för att mjuka upp lederna och bekanta oss med omgivningarna. Vi vandrade till Materuni Waterfalls och de modigaste av oss passade på att bada i det 16-gradiga vattnet. Vi åt medhavd picniclunch och på återvägen fick vi se och smaka hur kaffebönor mals, rostas och smakar på traditionellt vis till sång och dans. Den färdiga kaffetåren smakade utmärkt!

  Dag tre på resan – det var då det började på riktigt – blev vi transporterade till Londorossi Gate på 2360 m ö h där all packning vägdes in. Ett tropiskt ösregn gjorde att all verksamhet avstannade med någon timmes försening som resultat. Så småningom kom vi iväg på den 8-dagars vandring på Lemosho Route som skulle föra oss till Afrikas tak, det mäktiga, snötäckta Kilimanjaro på 5 895 meters höjd som är världens högsta fristående berg.

  Vi kom att vandra i fyra olika klimatzoner; tropisk regnskog, lågvuxen vegetation, alpin halvöken och öken samt den snöklädda toppen. Vi gjorde flera höjdbestigningar för att acklimatisera oss, som högst till 4600 möh. Därefter gick vi ned och övernattade på 3 900 meter. På detta sätt anpassade vi kroppen till den högre höjden som väntade oss. Vandringen var omväxlande, bitvis utmanande och bitvis mycket behaglig. Några av oss kände av den allt tunnare luften men några allvarligare symptom förekom inte, lättare huvudvärk och övergående illamående fanns bland några av deltagarna. Vädret var klart med krispig luft på mornarna vilket gjorde att vi kunde njuta av fantastiska vyer och ofta se Kilimanjaros snötäckta topp som vi kom allt närmare. Mitt på dagen mulnade det ofta till och vi fick också uppleva några regnskurar.

  Sent på kvällen efter den sjätte vandringsdagen, på 4600 möh, väcktes vi och började toppbestigningen strax före midnatt. Den tunna luften kändes nu av allt mer. Våra fantastiska guider leder och följer oss uppmärksamt och varsamt. Säkerheten står i första rummet, man stöttar oss såväl mentalt som praktiskt. En och annan får hjälp att bära sin dagsäck. Temperaturen är nu under 10 grader minus och den tunna luften gör att man inte kan hålla värmen genom att göra några snabba kroppsrörelser. Det gäller att vara ordentligt klädd. Lager på lager…

  "Bestig Kilimajaro under fullmåne”: Det är nu vi upplever och med alla våra sinnen förstår temat på denna resa. Inga pannlampor behövs. Vi leds av månskenet. Tänk vad livet har att erbjuda! Om man bara törs utmana sig. Känslorna tar överhanden. Det är svårt att finna ord för det vackra. Det mäktiga. Tänk att jag inte gjort detta förr. Strax före kl 7 står många av deltagarna på Uhuru Peak, Frihetens topp, och njuter av soluppgången, utsikten över masaistäppen, de mäktiga övriga topparna Mawenzi, Mount Meru m fl. 

  Det är inte slut på utmaningar än. Vandringen nedför berget är krävande för knän och vrister. Det blir inte mycket sömn det här dygnet men alla kommer ner trötta, överväldigade och oskadda. Alla var överens om att det var åtta dagar av fantastisk vandring på sluttningarna av Afrikas tak. Alla kom inte upp. Men ingen ångrade att man ”Bestigit Kilimanjaro under fullmåne”.

  Magnus Carlquist
  Färdledare

 • Nya äventyr för hela familjen

  Vi utökar vårt utbud av spännande familjeresor. Ny höstlovsresa till Sydafrika och jullov i Indonesien. Resorna är utformade så att de passar både barn, ungdomar och vuxna. Den svenska färdledaren tar hand om allt det praktiska och ser även till att ni får med er massa kul kunskap hem i bagaget.

  Läs hela inlägget

  Så här tycker några av alla nöjda familjer som reser med oss:

  "Det bästa med resan var att vi fick se många djur och vacker natur, väldigt kunniga engagerade guider, rent/fräscht boende. Att resan var till nära 100% anpassad för barnen och att färdledaren Mathias Buskas var så engagerad och påläst."
  Eva-Lena, Johan, Aron och Joar Syrén, reste till Tanzania

  Vad var bäst? "- Badet, nej Allt, säger 12-åringen. - Helheten, skulle kännas futtigt att bara välja ut något av allt vi fick uppleva, säger pappan. - Mycket av allt, mixen med mat, kultur, stad, folk och högt tempo och hela familjen var med på allt, kunskap hela tiden om allt möjligt, säger mamma. - Resan var bra i allmänhet, typ den bästa vi har varit på, säger 17-åringen. - Massor, och all japanska jag hörde på tåglinjerna kanske, säger 15-åringen."
  Annica Snäll med familj, reste till japan

  Jullov i Indonesien

  NY RESA. Följ med på en äventyrsfylld resa till Indonesien! Vi spanar efter Komododrakar utanför Flores och lär oss att surfa på Bali. Vi snorklar, åker forsränning och mountainbike, vandrar uppför en vulkan och provar på att odla ris. Vi lär oss om de olika religioner som utövas i Indonesien och får en inblick i hur folk lever ute i byarna. Julen firar vi på båten i arkipelagen kring Komodo, och nyår på en strand på Bali.

  Höstlov med safari i Sydafrika

  NY RESA. Sydafrika är ett land som gjort för att åka på semester med hela familjen. Vår resa går till malariafria Västra Kapprovinsen där vi får uppleva Kapstaden med de omgivande vindistrikten, Godahoppsudden och pingvinerna vid Boulders Beach. Vi kommer också få inblick i vardagslivet i kåkstaden Langa och få lära oss spåra djur av en guide från ursprungsbefolkningen san. I Hermanus åker vi ut till havs för att se valar innan färden går vidare till Oudsthoorn för att träffa strutsar. Avslutningsvis tillbringar vi ett par dagar i det vackra och djurrika viltreservatet Gondwana där vi åker på spännande safari i öppna safaribilar.

  För att läsa om alla våra roliga och populära familjeresor klicka här. Höstlov i Tokyo, Safari i Tanzania, Jullov i Sydostasien 

 • Vi klimatkompenserar flygresan

  Från och med januari 2018 klimatkompenserar vi för CO2 utsläppet för alla resenärers flyg från och till Sverige på alla våra resor. Ett steg för ett mer hållbart resande.

  Läs hela inlägget

  Så här går det till:

  • Varje flygresa generar ett koldioxidutsläpp.
  • Hur mycket som släpps ut beror på flygsträcka, bränsle, flygbolag samt hur många personer som sitter på flyget. 
  • Beräkningen definieras som ton koldioxid/resenär.
  • Vi använder företaget South Pole för beräkning av CO2 utsläppet för varje resenärs flygresa från och till Sverige.
  • Vi investerar pengar i certifierade klimatprojekt som motsvarar antal ton CO2 enligt beräkningen. 
  • Siffror på CO2 utsläpp och motsvarande investeringar kommer kvartalsvis presenteras på webben med start april 2018. 
 • Jörgen reste till Europas högst belägna by

  För några år sedan åkte vi, hela personalen på Världens Resor, till Georgien. Det var lätt att snabbt tycka väldigt mycket om det säregna landet i gränslandet mellan Asien och Europa - de fantastiska kyrkorna, de högresta bergen, de kraftiga röda saperavivinerna och inte minst maten. Det goda brödet khachapuri och smårätterna, ptkali, blev snabbt favoriter. Att strosa runt i det historiska Tbilisi och göra en dagsutflykt till Höga Kaukasus gav väldigt mycket mersmak.

  Läs hela inlägget

  Det goda brödet khachapuri och smårätterna, ptkali, blev snabbt favoriter. Att strosa runt i det historiska Tbilisi och göra en dagsutflykt till Höga Kaukasus gav väldigt mycket mersmak. Under de senaste åren har Georgien mer och mer hamnat i fokus med fler som reser dit och idag i Stockholm har vi tre georgiska restauranger. För min del dröjde det fram till i somras då jag själv äntligen kunde komma iväg med familjen. Vi började vår resa i Armenien och fortsatte norrutöver mot Georgien. Målet för resan var att få åka till den nordvästra delen Svaneti som jag drömt om allt sedan jag såg bilder av byarna med de mäktiga tornen för närmare 30 år sedan. 

  Efter några dagar i Tbilisi och ytterligare några dagar på en vingård i Khaketi åkte vi den långa bilvägen till nordvästra Georgien. Landskapet blev vackrare och vackrare ju närmre vi kom Svaneti. Efter en lång dags färd var vi framme i huvudorten Mestia. Redan här möter oss de berömda tornen. Dessa torn började byggas redan 100 f kr men de äldsta vi ser idag dateras till åren 800 till 1100. I hela Svaneti finns det idag flera tusen torn som alla har fungerat som vakttorn. Man blir lite förundrad över hur det kunde behövas i varenda hushåll, men så är verkligen fallet. 

  Mestia har lite av nybyggarkänsla över sig. På senare år områdets popularitet gjort att mängder av de gamla hemmen gjorts om till mindre gästgiverier och nya hotell har byggts. Det verkar som de flesta i Mestia jobbar inom turistnäringen. De svanetiska herrarna verkar ha övergivit jordbruket och jobbar nu som chaufförer och sitter i sina stora bilar med fyrhjulsdrift. Vi kom att bo på tre olika gästgiverier i traditionell stil som också kom att bidra till den trevliga vistelsen.

  Vi har kommit hit för att vandra några dagar, men oavsett om man vandrar eller ej har området fantastiskt mycket att erbjuda. Här finns vackra små kyrkor, trevliga museer men framförallt ett landskap som är makalöst. Svaneti har över 300 glaciärer och de snöklädda topparna som omger oss i alla riktningar mäter runt 5000 meter. Vårt slutmål för vandringen är Europas högst belägna by, Ushguli, belägen 2200 möh. Vi går mellan byar som alla har kvar sin traditionella karaktär. 

  Längs vägen går vi förbi glaciärer som letar sig hela vägen ned till stigen, underbara slåtterängar som sträcker sig hundratals meter och längs merparten av vandringen följer vi en pärlande flod. Till slut når vi Ushguli som inte bara är Europas högst belägna by. Det är också den kanske mest välbevarade av Svanetis byar. Det finns 200 torn bara i de fyra närliggande byar som tillsammans är Ushguli. Över byarna vakar det högresta berget Ushba. Jag har vandrat i Himalaya, Patagonien, Drakensbergen, Alperna och på många andra håll, men måste säga att Georgien kan mäta sig med allt. Här är vackert, de historiska byarna unika och maten välsmakande. Vad mer kan vi begära? Svaneti är med på vår nya resa Sommar i Georgien.

  Text och bild: Jörgen Fredriksson, delägare Världens Resor

 • Hantverk och textil i Japan

  För dig som vill lära känna Japan lite mer på djupet kan detta vara helt rätt sätt. Genom besök och workshops hos olika hantverkare får vi lära oss massor om hur traditioner, ceremonier och hantverk hänger ihop. Se bilder från resan.

  Läs hela inlägget


  Under resan får vi lära oss om, och på nära håll uppleva och prova på flera av Japans hantverkstraditioner. Vi reser till mindre städer och möter stolta hantverkare och konstnärer som aktivt arbetar med att bevara en rik tradition. Vi får en förståelse om hur kultur, religion, musik och den japanska mentaliteten hänger ihop och är tätt sammanflätade i varandra.


  Om vi tar begreppet teceremoni är det mer komplext än att bara dricka en kopp te. Flera hantverk är inblandade och varje föremål har en specifik innebörd. Teskopan, skålen, vaserna, blomsterarrangemang, kimonotyget, lyktorna och musiken. Under vår resa blir det flera workshops där vi själva får vara med och prova på olika hantverk, men vi besöker även fina museer, den vackre byn Gujohachiman, varma källor,  en shintopräst och mycket mer.


  Här är vi på en bambu workshop i Kyoto där varje deltagare får tillverka sin egen teskopa som senare användes under teceremoni i Okayama.


  Här är vi med på en workshop i papperstillverkning i Mino.


  Och här kunde gruppen njuta av att se tillverkning av vackra kagatextilier.


  I Okayama lär vi oss ikebana, blomsterarrangemang.


  Här besöker vi en verkstad där man tillverkar det traditionella instrumentet koto i Fukuyama. I Japan får hantverk som har längre än 100 års tradition kallas traditionella.

 • Häftig konst i Japan

  Under många år har jag haft glädjen att leda resor till olika konstprojekt i Japan. Nu i september 2018 är det dags för nästa resa. Resan går när världens mest omfångsrika konstfestival, Echigo-Tsumari, äger rum på landsbygden i Niigata i norra Japan.

  Läs hela inlägget

  Världskända konstnärer som Maria Abramovic, Yayoi Kusama och Christian Boltanski finns representerade. En av höjdpunkterna blir när vi åker ut på landsbygden och bor i konstverken. På denna resa åker vi både till den uppmärksammade arkipelagen i det japanska Inlandshavet och till bergsområdet Echigo Tsumari. På ön Naoshima bor vi ett par nätter på museihotellet som skapats av mästerarkitekten Tadao Ando och i Echigo Tsumari bor vi i ett hus byggt av ljuskonstnären James Turrell. 

   
  Vi bor en natt i James Turrells House of Light. 

  På flera håll i Japan har det vuxit fram en tradition att låta framstående arkitekter och konstnärer komma till landsbygden för att ta vara på flera hundra år gamla rivningsobjekt. De rustas upp och fylls med konst, i andra fall bygger man nya museer och på ytterligare andra ställen är det konst i det fria. Echigo-Tsumari var först i Japan (och sannolikt i världen) att börja med konst mot avfolkning, och sedan 15 år har man nu en konsttriennal var tredje år. Utspritt på landsbygden finns här flera hundra fantasifulla konstprojekt som nästan alltid bottnar i ett socialt engagemang.   


  Jimmy Liaos unika tågstation

  Landskapet är enastående med enorma terrassodlingar och vackra floder som rinner genom de djupa dalgångarna i nordöstra Japan. Vi besöker en skola som Christian Boltanski fått ställa i ordning. Christian Boltanski är en mästare på att beskriva saknad och de suggestiva miljöer han byggt upp i de olika klassrummen är väldigt speciella. De flesta hus vi besöker ligger oerhört vackert, oftast högst uppe på ett berg. Marina Abramovics ”Dream house” är ett sådant. Här har den uppmärksammade serbiska konstnärinnan fått rusta ett hem i sin karaktäristiska stil. Anthony Gormley, Jimmy Liao, Cai Guo-qiang och Yayoi Kusama är några andra av de mest uppmärksammade konstnärer vi stöter på. Områdets utsatthet märks också i flera verk. 


  Terrassodlingarna i Echigo-Tsumari

  I flera av husen/konstverken finns det möjlighet att bo, och det ska vi göra bägge nätterna här. Vi bor en natt i ljuskonstnären James Turrells hus och en natt i det fantastiska Shedding House. Vi kan verkligen utlova en unik upplevelse.


  Ett fantastiskt ljusprogram sätter vi igång när vi bor i James Turrells House of Light

  I två dagar bor vi också i Tadao Andos museihotell på ön Naoshima. Naoshima har på senare år blivit oerhört uppmärksammat i konsttidningar världen över och idag går det inte att få plats på hotellet om vi inte bokar på dagen ett år innan vi anländer. Här bor och äter vi bland konstverken. På ön Naoshima har det skapats inte mindre än fem museer som är byggda av Tadao Ando, det ena mer sparsmakat än det andra. Till ön välkomnas vi av Yayoi Kusamas två prickiga pumpor som står i hamnarna på var sida av ön. Vi utgår från Naoshima för att upptäcka de två andra konstöarna Teshima och Inujima. Här finns massor av fantastiska konst- och arkitekturprojekt i en vacker arkipelag. 


  Jörgen Fredriksson vid Yayoi Kusamas pumpa på Naoshima

  Utöver våra konstupplevelser på landsbygden besöker vi också I M Peis museum MIHO, zenbuddhistiska trädgårdar i Kyoto, Kanazawas fina museum för samtidskonst och ser Tokyos främsta satsningar på arkitekturen på 2000-talet. 

  Text och bild: Jörgen Fredriksson, japanolog och delägare