Blogg & Restips
-
Underbara konstupplevelser på Tjörn
På resan Verket, Bruket, Konsten som går den 29 augusti i år tar vi återigen in västkustens främsta konstupplevelser på ön Tjörn. Här besöker vi det underbara Nordiska Akvarellmuseet som i år har den uppmärksammade utställningen av den belgiska surrealisten René Magritte. Bara någon mil frän Akvarellmuseet ligger en av Sveriges främsta skulpturparker, Pilane, belägen i en underbar miljö. Jag, Jörgen Fredriksson, kommer att leda resan.
Sedan 2007 har Pilane haft uppskattade konstutställningar bland de 2000 år gamla gravfälten mitt på Tjörn. Det är en enastående omgivning att komma till med fina promenader som tar oss genom ängar med blommor och vackra klipphällar med utsikt över Kattegatt. Här och var ser vi fornlämningar i form av stensättningar och 15 olika moderna skulpturer som är trevligt utplacerade i terrängen.
Kent Karlssons verk Endless är nytt för i år.Pilane är tio hektar stort och går man i lugn takt tar det ungefär en timme att gå runt och se på de olika konstverken. Den tyska konstnärinnan Anna Fasshauser är årets huvudnummer och hon har en stor mängd skulpturala verk utställda. Hon jobbar framförallt med väldigt färggranna aluminiumskulpturer.
Gunsmoke av Anna Fasshauser
Några gamla favoriter är kvar sedan tidigare som katalanska Jaume Plensas Anna som med tiden blivit en symbol för hela västkusten. Den var egentligen bara inhyrd för att stå här i tre år, men när den skulle plockas bort blev det enorma protester och efter stora insatser blev Anna kvar och västkusten förblev lugnt och rofyllt.
Den 14 meter höga Anna är populär.
Från Pilane är det bara en mil till Nordiska Akvarellmuseet som precis öppnat upp sommarens utställning, en stor retrospektiv utställning av René Magritte. René Magrittes gåtfulla, surrealistiska bildvärld, där givna sanningar och våra invanda föreställningar ifrågasätts har inte visats i någon större utställning sedan 1967. Nu visas drygt 250 verk.
René Magritte, La bataille de l'Argonne.
Nordiska Akvarellmuseet ligger i en väldigt vacker öppen lokal, precis vid havet. På den tillhörande fiskrestaurangen Vatten äter vi något riktigt gott från havet till lunch. Följ med ni också till Tjörn, en riktig pärla på västkusten.
Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn
Utöver Tjörn går resan till flera fantastiska platser i Sverige där konsten använts som ett botemedel mot avfolkning. Vi besöker de fantastiska miljöerna i det gamla järnverket i Avesta, Verket, samt till den gamla pappersmassa fabriken i Fengersfors och Konst på Hög i Kvarntorp som är en av Sveriges i särklass häftigaste och märkligaste skulpturparker.
Konstnärskomplexet Not Quite i Fengersfors
Vi bor på tre platser som alla knyter an till den svenska industrihistorien, Grythyttan i Bergslagen, Alberts i Trollhättan och den gamla brukspatronens herrgård i Baldersnäs i Dalsland. På alla ställen äter vi trevliga tre-rätters middagar om kvällarna.
Baldersnäs herrgård är en underbar plats att komma till.
Lovar en resa som ger en inblick i Sveriges industriella historia samt att vi får se vad dessa orter gör idag som ett botemedel mot avfolkning. Men först och främst är det en väldigt fin konstresa.
Text: Jörgen Fredriksson
Några fler bilder från Verket, Bruket, Konsten
Kjell Engmans glaskonst på Verket i Avesta
Lenny Clarhälls Malaganerna på Konst på Hög
Picassostatyn i Kristinehamn -
Jörgen Fredrikssons första körsbärsblomning
Jag flyttade till Tokyo i slutet av mars 1997 för att läsa modern japansk litteratur på Daito Bunka Universitet i Tokyo. Inflyttningen till det lilla huset i distriktet Nakano i västra Tokyo var 1 april och precis som är brukligt i Japan fanns där inte en enda pinal. Efter att ha packat in mina tillhörigheter och jobbat med att få huset beboeligt hela dagen var det dags för första middagen.
-
Med familjen till Japan
Journalisten Kicki Lind samtalar med Anne Rajmic och frågar hur det var att resa med familjen till Japan på höstlovet.
-
Tre generationer på safari under höstlovet
Erfarenheterna av den här resan är enbart positiva. Min upplevelse förstärktes av att se hur hänförda alla i familjen var och samtidigt är det ju härligt att ha gemensamma minnen att bearbeta och prata om, berättar Gunnar Gotte, som tillsammans med sin fru Elisabeth, sonen Anders med fru Anna och barnbarnen Amelie 10 år och Julia 13 år reste med på Höstlov med safari i Tanzania.
-
Det nya Köpenhamn
Under det senaste året har jag rest många gånger till våra nordiska grannländers huvudstäder för att utforska vad nytt som händer och då i synnerhet sett mer noggrant på stadsutveckling, arkitektur och konst. Oslo, Helsingfors och Köpenhamn har alla gjort enorma nya kultursatsningar.
-
Det nya Oslo
Nu i juni 2022 öppnar Nordens största konstmuseum, det nya Nationalmuseet i Oslo som kostat närmare 5 miljarder kronor. Under det senaste året har jag, Jörgen Fredriksson, åkt fyra gånger till Oslo. Det är inte utan ett sting av avundsjuka som jag konstaterat hur ett nytt Oslo växt fram i en rasande fart på ett helt annat sätt än vad vi kunnat se i Stockholm. Vi besöker det nya Nationalmuseet, går på opera och ser nya Munchmuseet på resan som går 10 oktober 2022.