
Vildmarkslugn under välfylld norrlandsupplevelse
Man behöver inte resa långt för att få rika och spännande upplevelser. Man behöver inte flyga för att uppleva platser som känns långt bort och annorlunda än ens vanliga vardag. Det blir väldigt tydligt när vår mycket uppskattade färdledare Kerstin Söderström ger sig iväg på favoritresan Höga kusten och Inlandsbanan.
Trots att resan bara är sju dagar känns det som om jag varit borta i flera veckor eftersom programmet är så varierat – Höga Kusten, Kiruna, Inlandsbanan med Jokkmokk, vildmarksvägen med fjällvärld, vattenfall, forsar och Sveriges högst belägna asfalterade väg, Stekenjokk. Tåget tar oss snabbt och bekvämt de längre transportsträckorna och buss hjälper oss att nå smultronställena. Och trots att programmet är späckat upplever jag att vildmarkens lugn gungar in oss i en avslappnad rytm i takt med Inlandsbanans krängande. Vi gör några nedslag!
Höga kustens vackra kustlinje
Höga Kusten, som sedan år 2000 finns upptagen på UNESCOS världsarvslista, är ett skolexempel i landhöjning. Vid Skuleberget finns världens högsta kustlinje, 286 meter över nuvarande kustlinje. Det var här hav mötte land en gång i tiden. Och landhöjningen fortsätter, om än i långsammare takt, med 8 mm per år. Om några tusen år kommer vi att kunna gå från Umeå till Vasa i Finland.
Och visst är det fantastiskt, men det är nog ändå de vackra vyerna, de böljande kullarna, de lodräta bergsklipporna och lugnet på Ulvön, som ger de bestående minnena av Höga Kusten. Jag upphör aldrig att fascineras över detta växlande landskap med sina havsvikar och idylliska fiskelägen. Vid Norrfällsviken kan vi få en skymt av de typiska klapperstensfälten som bildades under landhöjningen.
Det är inte svårt att förstå att Skuleskogen gett upphov till diverse rövarhistorier och fantasier om tomtar och troll. Här finns vandringsleder i olika svårighetsgrad, vi går en kort promenad på en lättvandrad stig, totalt 2 km, så tillrättalagd att den passar för rullstol och barnvagn. Utsikten blir inte sämre för att den är lättillgänglig.
Ulvön för tankarna till surströmming. Idag producerar inte längre den jästa fisken på Ulvön, men på muséet i byn får man veta hur processen gick till. Kapellet är verkligen värd ett besök med sina spännande takmålningar. Guiden Sven berättar med inlevelse och humor om öns historia.
Händelsernas centrum Kiruna
I Kiruna kretsar allt runt gruvan. Stadens centrum har flyttats till en helt ny del. Det är imponerande hur man har kunnat flytta vissa byggnader i sin helhet och den vackra Kiruna kyrka på 600 ton står på tur under augusti 2025.
Nya kulturhuset Kristallen är väl värt ett besök. Kanske dröjer det innan det nya centrum ”sätter sig” och får en själ. Det gamla centrum hade arkitekt Ralph Erskines kända kvarter Ortdrivaren där folket döpte byggnaderna till mullbänken, snusdosan, spottkoppen med mera. De är nu alla rivna och man undrar vad kirunaborna kommer att sätta för namn på byggnaderna i den nya delen?
Kanske går människorna här med på att flyttas runt bara på grund av att alla, på ett eller annat sätt, gynnas av LKABs gruvdrift. Många blir väldigt imponerade över vårt intressanta studiebesök nere i Kirunas gruva. Eller så är det som någon skämtade ”mellan malmbergen Luossavaara och Kirunavaara ligger LÅT-OSS-VAARA”.
Inte långt från Kiruna ligger Jukkasjärvi dit vi åker för att beskåda det vackra ishotellet. Sedan 2016 finns ett 15-tal rum hela året så att man kan njuta av rummen som är rena konstverk! Som tur är får man låna en varm kåpa att ha på sig under besöket, ishotellets rum håller -5 grader hela året.
Med egen rälsbuss längs Inlandsbanan förbi Polcirkeln
Inlandsbanan tar oss på olika etapper hela vägen till Vilhelmina. Guiden och personalen på tåget skapar en familjär känsla och vi boar in oss på rälsbussen som vi har helt för oss själva. Vi gör stopp längs vägen och bor första natten i Jokkmokk. Det är något visst med den staden, tycker jag, vilken årstid du än kommer dit. De breda gatorna som har plats för snövallar på vintern, kyrkorna, Talvatissjön med en vacker promenadslinga på ett par kilometer.
Jokkmokk ligger strax norr om polcirkeln och skulle kunna kallas de svenska samernas huvudstad och här får vi lära oss mer om fjällvärlden, samisk kultur och historia. Namnet Jokkmokk användes redan på 1500-talet för den plats där samerna samlades på vintern. Birkarlarna (köpmän från kusten) kom vintertid för att driva handel med samerna och redan 1605 hade Jokkmokk en fast marknadsplats. Vintermarknaden har med undantag av pandemi-åren genomförts varje år sedan dess.
Längs Inlandsbanan bor vi också nedanför den imponerande Storforsen och går ut på Piteälvsbron, en av Sveriges två broar för bil- och tågtrafik.
Fjällvandring på hjul längs Vildmarksvägen
Vi lämnar så Inlandsbanan bakom oss och beger oss in på den 50 mil långa Vildmarksvägen. Vi får en stund att njuta av den vackra Trappstegsforsen innan vi sent på eftermiddagen kommer till Fatmomakkes samiska kyrkstad, vacker belägen vid Marsfjället. Här kan man nästan känna historiens vingslag, här finns kåtor och byggnader, de äldsta från 1700-talet. Visst minns ni ”Barnatro” av Lapp-Lisa? Har ni glömt texten när vi sjunger sången, så finns den uppsatt på väggen i det lilla kapellet som Lisa skänkte till Fatmomakke. Guiden berättar om allt från fjällkvannens användning till platsens historia medan solen sakta sänker sig över Kultsjön och Marsfjället.
Stekenjokk är Sveriges högst belägna asfalterade väg, 876 möh. Den är bara öppen från 6 juni till mitten av oktober. I april börjar en stor snöslunga att jobba sig ner genom den packade snön för att öppna vägen. Var beredd på blåst när vi kliver ur bussen. Här har vindar med 47,8 m/s uppmätts.
Det finns goda chanser att se renar på kalfjället och har vi riktig tur ser vi också den utrotningshotade fjällräven. Senare färdas vi genom ett område som är Europas björntätaste, men björnen är oerhört skygg och dessutom nattaktiv. Älg, järv, skogshare, lodjur och bäver finns också här.
Hällingsåfallet är en av mina favoritplatser längs Vildmarksvägen. En riktig pärla gömd inne i ”trollskogen”. Det dånar när vattnet störtar 43 meter ner i Sveriges längsta kanjon med nästan lodräta stenväggar. Här finns goda chanser att se regnbågar i de små vattendropparna som bildas i vattenfallets kaskader. Fukten ger också liv till ovanliga mossor och lavar och på vintern fryser vattnet till konstnärliga isformationer runt fallet.
Vi åker genom landskap som inspirerade Beppe Wolgers till den vackra filmen om Dunderklumpen. Man brukar skämta och säga att Vildmarksvägen är som att fjällvandra på hjul, och visst kommer man nära naturen!
Text och bild: Kerstin Söderberg
Följ med vår populära färdledare Kerstin på resan Höga kusten och Inlandsbanan med ICA-kuriren 7 september! Flera av platserna förekommer också på resan Höga kusten till Kiruna med DN.