Färöarna - allra bäst till fots
I augusti 2021 gick vår första resa till Färöarna. Även i år har du chansen att följa med på ”Färöarna till fots". Vi har pratat med färdledaren Chris Overgaard Pedersen om det förvånansvärt oupptäckta resmålet i Nordatlanten som hyllas världen över. En ögrupp som är en del av Norden, pytteliten och storslagen på samma gång och med vandring så pass enkel att de flesta kan hänga med.
Det är oklart exakt när det händer, men plötsligt är Färöarna – den lilla ögruppen, norr om de brittiska öarna, mellan Norge och Island, namnet på alla reseredaktörers läppar. New York Times kallar Färöarna sin ”favoritdestination” och National Geographic Travel utnämner ögruppen till en av världens mest fascinerande platser. Parallellt med hyllningarna i resepressen får stjärnkockar världen över upp ögonen för den atlantiska ögruppen. Både på grund av råvarorna som anses hålla toppklass och det sätt på vilket maten tillreds, genom fermentering. Alla vill resa hit. För lugnet, den vilda naturen, maten och den nordiska kulturen. Det faktum att man tar sig fram på svenska bidrar också till den hemmastadda känslan.
Chris Overgaard Pedersen, som leder vår vandringsresa till Färöarna i juli, tror att Coronaeffekten är ytterligare en förklaring till hajpen.
– Pandemin har gjort oss öppna för nya upplevelser och fått oss att inse att det finns många vackra, outforskade platser i Norden.
Färöarna har varit en del av det danska kungariket i flera hundra år och Chris, som är från Danmark, förälskade sig i Färöarna redan första gången han satte foten där.
– Det är ett otroligt häftigt resmål. Naturen är så annorlunda. Man har de här dramatiska bergen som reser sig rakt upp från havet som går från turkost till djupblått och frodig grönska tack vare att öarna ligger mitt i golfströmmen. Det är också speciellt att vara på en plats som har fyra säsonger på en dag – där det är naturen som sätter dagordningen. Det kan vara fint väder där du står och oväder alldeles över krönet.
Färöarna ligger ungefär på samma geografiska nivå som Sundsvall och är känt för sina hastiga väderomslag. Vädret är extremt lokalt och beror på vilka vindar och strömmar som kommer in i vikarna. Det kan vara strålande sol och 15 grader varmt i dalen och full storm och regn på uppe toppen. Medeltemperaturen är omkring 13 grader under sommarmånaderna och plus fem grader på vintern. Vandringen är enkel och tillgänglig genom dagsetapper och du är aldrig mer än fem kilometer från havet.
– Det är inte så att du behöver kämpa dig fram till de högsta topparna för att kunna njuta av utsikten, utan du har vacker utsikt redan när du börjar vandra. På en femkilometersvandring kan du nå upp till tio vackra utkiksplatser utan att behöva gå mer än 100 höjdmeter.
Som besökare fullkomligt knockas du av de osannolikt natursköna omgivningarna med kullar så knallgröna att det ser ut som de är körda genom ett Iphonefilter, glittrande fjordar och gigantiska fågelberg.
– Det här är definitivt en resa för personer med stort intresse för unika naturupplevelser och det spelar ingen roll om du är 20 eller 70 år, om du är en sportig typ eller mer road av att gå lugnt och fotografera. Vi kommer att göra dagsetapper från a till b eller köra lite loops och du behöver bara bära med dig en ryggsäck med picknick och klädombyte. På de längre etapperna är vi två guider så att vi kan dela upp gruppen om det behövs.
Det lär finnas runt en halv miljon lunnefåglar på Färöarna och du behöver inte vara ornitolog för att uppskatta fågellivet.
– Exakt vilken typ av mås är inte så noga för mig, men jag kan tycka att det är häftigt med unika fåglar på unika platser. Både tevekanaler och olika magasin är ju där för att filma och fotografera varje månad och även om man inte ens gillar fåglar blir man ju imponerad över de enorma mängderna.
Det färöiska köket lockar foodies från hela världen och varje kväll provar vi något nytt. Råvarorna anses vara i världsklass, inte minst för att det är så kort väg från råvaran till bordet. Allt är färskt.
– Det som är speciellt med den här resan är kombinationen av att vara ute i ruff natur på dagen och sedan äta en femrättersmiddag på en finkrog på kvällen eller få möjligheten att prova lokala maträtter i ett privat hem.