Inhotim i Brasilien - en helt unik konstupplevelse
Mitt i ingenting, en dryg timme utanför staden Belo Horizonte ligger Inohotims center för modern konst, en av världens absolut mest spektakulära konstsatsningar. Denna satsning är till lika delar ett utomhusmuseum och en botanisk trädgård som idag täcker ett område som omfattar 14 000 hektar.
På 80-talet började den rika mineralmagnaten Bernardo Paz att utveckla Inhothim. Först skapade han den botaniska trädgården. Han blev sedan övertalad av konstnären Tunga att börja samla modern konst. Med tiden lät han konstnärer, både inhemska och internationella, att komma hit för att bygga stora konstverk i det fria. Det sägs att allt av de dryga två miljarder han fick för att sälja en gruva gått in i detta projekt.
Helio Oiticicas färggranna konstverk Magic Square
Trädgården som innehåller ett drygt tjugotal paviljonger öppnade för allmänheten 2006 och inkluderar idag mer än 500 olika konstverk. Ambitionen är att det till slut ska finnas 50 paviljonger samt en mängd konstverk som ligger spridda i den stora parkanläggningen. Det är en fantastisk upplevelse att gå omkring bland de otaliga sjöarna i klara blåa färger och med en artrikedom som inkluderar cirka 5000 arter. Det finns närmare 1500 olika palmsorter och otaliga varianter av orkidéer i denna fantastiska botaniska trädgård. Det lär vara Brasiliens artrikaste botaniska trädgård.
Den brasilianska konstnärinnan Lygia Papes paviljong.
Det är en unik möjlighet att få njuta av naturen, konsten och arkitekturen som en sammansvetsad enhet som vi gör här. Samtliga konstverk är från 1960 och senare med stort fokus på samtida konst. Här hittar vi konstverk av Olafur Eliasson, Yayoi Kusama, Paul McCarthy, Chris Burden, Matthew Barney och andra stora världsnamn på konstscenen. Men här finns också en fin möjlighet att hitta in i den brasilianska samtidskonsten som vinner alltmer uppmärksamhet världen över. Konsten tar avstamp i de neo-konkretister som Brasilien är mest känt för. Många av de stora brasilianska konstnärerna har här egna paviljonger såsom Helio Oiticica, Lygia Pape, Cildo Meireles, Tunga och Adriana Varejao.
Adriana Varejaos paviljong
Här finns storslagna projekt som Chris Burdens Beam Drop där 72 stålbalkar släppts ned i flytande cement från lyftkranar på 45 meters höjd. Resultatet blir ett enastående plockepinn. I Doug Aitkens Sonic Pavillion hittar vi en mycket spektakulär rund byggnad med frostat glas som ligger på toppen av en kulle. Kullen innehåller en källa som är 202 meter djup och här på botten finns fem mikrofoner som gör ljudupptagningar som spelas upp live i galleriet på ovansidan. Om du någonsin undrar hur jordens inre låter så får du här svaret.
Chris Burdens Beam Drop
Doug Aitkens Sonic Pavillion
Matthew Barneys enastående traktor som dragits in i en gigantsik glaskupol mitt i eukalyptusskogen är också ett fantastiskt konstverk. De två senaste paviljongerna är de enda som tillägnats fotografi och där fotograferna Miguel Rio Branco och Claudia Andujar fått varsin paviljong i en mycket snygg arkitektonisk skrud. Just nu byggs en paviljong åt och av Olafur Eliasson som sannolikt lär vara klar till vår resa.
Matthew Barneys konstverk De Lama Lamina
Här finns också konstverk som verkligen smälter in i den omgärdande miljön. I ett par av konstverken går det bra att bada så ta gärna med er badkläder.
Vår konstresa till Brasilien går nu naturligtvis inte bara till Inhotim. Under resan kommer vi till de väsensskilda men på olika sätt hyperintressanta städerna Brasilia, Rio de Janeiro och Sao paulo. Vi får en rejäl inblick i Oscar Niemeyers arkitektur i Brasilia, Belo Horizonte, Rio de Janeiro och Sao Paulo. Vi gör ett besök i Calatravas nya, utsökta Morgondagens Museum i Rio och ser många fantastiska gallerier och museer. Resan avslutas med ett besök på världens näst äldsta konstbiennal, Sao Paulo biennalen.
Övriga bilder från resan till Brasilien:
Oscar Niemeyers Museum för samtida konst i Niteroi utanför Rio
Calatravas nya Morgondagens museum i Rio de Janeiro
Del av gatukonstnären Kobras enorma väggmålningar i Rio de Janeiro
Jörgen Fredriksson i Olafur Eliassons kalejdoskop, Inhotim
Text: Jörgen Fredriksson, delägare Världens Resor