Blogg & Restips
-
Inhotim i Brasilien - en helt unik konstupplevelse
Mitt i ingenting, en dryg timme utanför staden Belo Horizonte ligger Inohotims center för modern konst, en av världens absolut mest spektakulära konstsatsningar. Denna satsning är till lika delar ett utomhusmuseum och en botanisk trädgård som idag täcker ett område som omfattar 14 000 hektar.
På 80-talet började den rika mineralmagnaten Bernardo Paz att utveckla Inhothim. Först skapade han den botaniska trädgården. Han blev sedan övertalad av konstnären Tunga att börja samla modern konst. Med tiden lät han konstnärer, både inhemska och internationella, att komma hit för att bygga stora konstverk i det fria. Det sägs att allt av de dryga två miljarder han fick för att sälja en gruva gått in i detta projekt.
Helio Oiticicas färggranna konstverk Magic SquareTrädgården som innehåller ett drygt tjugotal paviljonger öppnade för allmänheten 2006 och inkluderar idag mer än 500 olika konstverk. Ambitionen är att det till slut ska finnas 50 paviljonger samt en mängd konstverk som ligger spridda i den stora parkanläggningen. Det är en fantastisk upplevelse att gå omkring bland de otaliga sjöarna i klara blåa färger och med en artrikedom som inkluderar cirka 5000 arter. Det finns närmare 1500 olika palmsorter och otaliga varianter av orkidéer i denna fantastiska botaniska trädgård. Det lär vara Brasiliens artrikaste botaniska trädgård.
Den brasilianska konstnärinnan Lygia Papes paviljong.Det är en unik möjlighet att få njuta av naturen, konsten och arkitekturen som en sammansvetsad enhet som vi gör här. Samtliga konstverk är från 1960 och senare med stort fokus på samtida konst. Här hittar vi konstverk av Olafur Eliasson, Yayoi Kusama, Paul McCarthy, Chris Burden, Matthew Barney och andra stora världsnamn på konstscenen. Men här finns också en fin möjlighet att hitta in i den brasilianska samtidskonsten som vinner alltmer uppmärksamhet världen över. Konsten tar avstamp i de neo-konkretister som Brasilien är mest känt för. Många av de stora brasilianska konstnärerna har här egna paviljonger såsom Helio Oiticica, Lygia Pape, Cildo Meireles, Tunga och Adriana Varejao.
Adriana Varejaos paviljongHär finns storslagna projekt som Chris Burdens Beam Drop där 72 stålbalkar släppts ned i flytande cement från lyftkranar på 45 meters höjd. Resultatet blir ett enastående plockepinn. I Doug Aitkens Sonic Pavillion hittar vi en mycket spektakulär rund byggnad med frostat glas som ligger på toppen av en kulle. Kullen innehåller en källa som är 202 meter djup och här på botten finns fem mikrofoner som gör ljudupptagningar som spelas upp live i galleriet på ovansidan. Om du någonsin undrar hur jordens inre låter så får du här svaret.
Chris Burdens Beam Drop
Doug Aitkens Sonic PavillionMatthew Barneys enastående traktor som dragits in i en gigantsik glaskupol mitt i eukalyptusskogen är också ett fantastiskt konstverk. De två senaste paviljongerna är de enda som tillägnats fotografi och där fotograferna Miguel Rio Branco och Claudia Andujar fått varsin paviljong i en mycket snygg arkitektonisk skrud. Just nu byggs en paviljong åt och av Olafur Eliasson som sannolikt lär vara klar till vår resa.
Matthew Barneys konstverk De Lama LaminaHär finns också konstverk som verkligen smälter in i den omgärdande miljön. I ett par av konstverken går det bra att bada så ta gärna med er badkläder.
Vår konstresa till Brasilien går nu naturligtvis inte bara till Inhotim. Under resan kommer vi till de väsensskilda men på olika sätt hyperintressanta städerna Brasilia, Rio de Janeiro och Sao paulo. Vi får en rejäl inblick i Oscar Niemeyers arkitektur i Brasilia, Belo Horizonte, Rio de Janeiro och Sao Paulo. Vi gör ett besök i Calatravas nya, utsökta Morgondagens Museum i Rio och ser många fantastiska gallerier och museer. Resan avslutas med ett besök på världens näst äldsta konstbiennal, Sao Paulo biennalen.
Övriga bilder från resan till Brasilien:
Oscar Niemeyers Museum för samtida konst i Niteroi utanför Rio
Calatravas nya Morgondagens museum i Rio de Janeiro
Del av gatukonstnären Kobras enorma väggmålningar i Rio de Janeiro
Jörgen Fredriksson i Olafur Eliassons kalejdoskop, InhotimText: Jörgen Fredriksson, delägare Världens Resor
-
Följ med på marknad i Tbilisi
Georgiens huvudstad kan ibland upplevas som oorganiserad, ja till och med kaotiskt, eller kanske upprorisk och anarkistisk. Trots det, eller kanske just på grund av det, är Tbilisi ett av de mest unika resmålen i Europa.
Följ med vår färdledare Johnny Friskilä dit på ett spännande marknadsbesök. Den georgiska marknaden är en plats för umgänge och utbyte av meningar, åsikter samt en fest för sinnen och smakupplevelser. Johnny leder vår resa I skuggan av Kaukasus 14-30 september 2023. -
Marianne Rundström berättar om årets Litteraturtåg
Marianne Rundström, ciceron för resan Litterturtåget blickar tillbaka på förra årets resa och ser fram emot vårens nya resa som tar oss till Tällberg, Grythyttan och Dömle herrgård i Deje. Författarna möter upp längs vägen när vi färdas genom Dalarna, Bergslagen och Värmland med veterantåg.
-
Konsthetta i öknen
Höstens resa gick till hjärtat av Asien, till länder som ligger längs den historiska Sidenvägen. Det är inte första, och jag hoppas inte heller den sista gången jag kommer till Centralasien, som nu trettio år efter uppbrottet från Sovjetunionen växer fram som en ny och dynamisk region. Länderna har blivit egna nationer, har hittat sin identitet och söker nya allianser för att ta ett avgörande steg mot globalisering.
-
Med tåg genom Japan
Hösten 2022 gick premiärturen av resan Tåg genom Japan av stapeln. Följ med vår färdledare Vincent Rodin och hans grupp på resan från norr till söder, den största geografiska resa Världens Resor gjort genom Japan någonsin.
-
Hanami och mankai i vackra Tohoku.
Hanami, Mankai och Tohoku, tre japanska ord med stor innebörd men vad betyder de?
Vår färdledare Lars Arvidsson har lett över 100 resor i Japan sedan 2004 och här berättar han om den magiska körsbärsblomningen och presenterar en mycket fin resa till den vackra, spännande och relativt okända norra delen av Japans huvudö Honshu. Hit reser vi i slutet av april då alla körsbärsträden blommar som mest.