Namaste Nepal!
Fredagen den 13 mars landade jag på Kathmandus flygplats. Denna skrockfulla otursdag visade sig den här gången medföra tur, mitt flyg var nämligen ett av de sista att få komma in i landet.
Bara några timmar senare tog Nepals regering beslut om att dra in alla visum vid ankomst till följd av coronavirusets spridning. Men när jag stod där i den lång(samma)a kön för att få mitt pass stämplat var jag helt ovetandes om detta. Först dagen därpå kom beskedet och då går det upp för mig att turen nog var med mig just denna otursdag trots allt.
Den enorma stupan Boudhanath i Kathmandu.
Det var min första resa till Nepal och förväntningarna var höga. Jag hade hört så mycket gott om detta lilla land, inklämt mellan jättarna Indien och Kina. Det tog inte lång tid innan jag förstod vad alla pratade om, det är nämligen väldigt lätt att bli förtjust i Nepal. Överallt möts man av vänliga människor, historiska byggnader finner man runt varje krök och mäktiga Himalayas toppar syns mer än ofta i ögonvrån. Nepal kan tyckas litet på kartan, men här ryms över 100 olika folkgrupper, en rös exotiska djur som noshörning, tiger, krokodil och snöleopard, och inte minst ett gäng av världens högsta berg med kändisen Mount Everest i täten.
Kvällspromenad i gamla kungadömet Bhaktapur med sin vackra arkitektur i newari-stil.
Tanken var att jag skulle spendera de tre första dagarna tillsammans med våra två grupper som skulle anlända dagarna efter mig, men eftersom de inte kunde komma in i landet ställdes bägge resorna in. Det var tråkiga nyheter och ett hårt bakslag för alla berörda. But my show must go on! Mina första dagar spenderade jag i Kathmandudalen och schemat var fullspäckat med strövtåg fulla med intryck, vackra vyer och fina möten.
Ett besök till munkklostret i Nala var inte fulländat utan den obligatoriska fotbollsmatchen.
Efter några väl spenderade dagar i området runt Kathmandu var det dags att bege mig till flygplatsen igen, men denna gång till inrikeshallen. Att flyga inrikes i Nepal är en upplevelse i sig. Alla strikta regler som vanligtvis måste följas på en flygplats var totalt oväsentliga här. Glöm prydliga sicksack-köer, här var det först till kvarn som gällde och om vattenflaskan skulle med, ja då var det i handbagaget den skulle packas. Nästa stopp Pokhara.
Flyget till Pokhara tar bara 25 min, men hela resan bjuder på förstklassiga vyer över Himalaya.
Pokhara är en väldigt ren och lugn stad i jämförelse med Kathmandu. Det här blev min utgångspunkt för nästkommande vandringsdagar i Annapurnamassivet, hem till några av världens bästa vandringsleder. Min plan var att gå samma loop som vi gör på några av våra rundresor med start från Tikhedunga via Ghorepani, Ghandruk, Dhampus och tillbaka till Pokhara. Precis när vi ska ge oss av upp i bergen får jag nyheten att Nepals regering beslutat att stänga gränserna för all internationell trafik fr.o.m. nästkommande måndag, samma dag som mitt flyg hem till Sverige skulle gå. Kontoret i Stockholm tvingades boka om mig till tidigast möjliga flyg vilket gjorde att min resa förkortades med två dagar. Med de nya flygtiderna var det bara att styra om i schemat och min fyradagarsvandring blev istället två intensiva dagar. En guppig jeepresa och 5 timmars vandring senare var jag framme i den lilla bergsbyn Ghorepani.
Även jeepen fick nog av vägarna tillslut.
I Ghorepani går arkitekturen i blå skala.
Kl. 04.30 ringde mitt alarm morgonen därpå. Det var dags att sätta på sig pannlampan och vandra upp till vandringens högsta punkt, Poon Hill. Lagom till soluppgången nådde vi toppen. Det är en mäktig känsla att stå och blicka ut över några av Himalayas högsta toppar ta form allteftersom solen stiger.
Soluppgången från Poon Hill var en av resans höjdpunkter.
På resan "Rhododendronvandring i Nepal" går vi denna klassiska rutt Annapurna Panorama. Det är en lättillgänglig vandringsled som bjuder på makalösa vyer och vi rör oss på höjder mellan 800-3200 möh. Under vandringarna ingår alla måltider och vi behöver inte bära vår egen packning. Det är en innehållsrik resa passar dig som är nyfiken på Nepals många olika sidor. Vi börjar och slutar i Kathmandudalen med sitt rika kulturarv och intressanta historia, och däremellan ser vi allt från berg i Annapurna till exotiska djur i Chitwan.
Resan "Stora vandringsresan till Nepal" går även den till Annapurna-området och vi gör samma rutt som ovan men åt motsatt håll. Detta är en singelresa och passar dig som reser ensam och vill resa ihop med andra ensamresenärer. Resan är något kortare med ett mer intensivt schema där vi fokuserar lite mer på vandringarna och bor på bättre hotell. Resan leds av vår mycket uppskattade färdledare Jenny Adhikari som varit bosatt i Nepal sedan 15 år.
Med hjälp av Jennys kunskaper och flytande nepali utlovas många intressanta och trevliga möten.
Det blev en kort och intensiv vecka i Nepal, landet jag så länge velat besöka. Och jag kan inte göra annat än att hålla med alla dem som redan förälskat sig.
Hej då Nepal, until next time!
Text och bild: Isabell Ingevald, reseproducent och färdledare.