Blogg & Restips
-
Vågräta och lodräta Schweiz
För en dryg vecka sedan kom jag, färdledare Lars Arvidsson, och min grupp tillbaka från en trevlig vecka i Schweiz. Det var Världens Resors första grupp till det lilla landet mitt i Centraleuropa, inte större än Skåne och Småland tillsammans, eller som Jämtland och Härjedalen om man så vill.
Schweiz är för oss européer inte på något vis ett exotiskt land men överraskar ändå med saker och företeelser som bara finns där och som man normalt inte har koll på, som t.ex att landet grundades redan 1291, att landet är världsunikt med sin direktdemokrati, och att det är Schweiziska soldater som är påvens livvakt.Resan började i den vågräta norra delen av landet. I landets största stad Zürich möttes vi och ägnade första eftermiddagen åt en längre promenad i stadens relativt lilla men charmiga centrum som ligger på bägge sidor om floden Limmat som rinner ut i Zürichsjön.
Trånga gränder, gamla hus och stora kyrkor från medeltiden blandas med modern arkitektur och det blev en mycket underhållande vandring i staden där Schweiz reformation och dadaismen startade och där både Lenin och Albert Einstein har bott.Höjdpunkterna på promenaden blev tveklöst innertaket i polishögkvarteret målat av Augusto Giacometti och stationen Stadelhofen som designats av Santiago Calatrava, samma person som designade Turning Torso i Malmö och som både studerat och bott i Zürich
Dagen efter bjöd på en utflykt till staden Basel vid floden Rhen i landets nordvästra hörn där Schweiz, Frankrikes och Tysklands gränser möts mitt i staden.
Roger Federers hemstad bjöd på ett besök på två fina men väldigt olika konstmuséer. Fondation Beyeler är ett smakfullt museum i stil med Louisiana utanför Köpenhamn och Museum Tinguely visar upp verk av landets kanske mest kända moderna konstnär, Jean Tinguely, vars konstverk är finurliga och fullt fungerande maskiner av skrot. Kontrasterna mellan dessa muséer kan inte bli mycket större och visar tydligt hur olikt konst kan gestalta sig.Sedan övergick vi från en vågrät till lodrät tillvaro genom att i staden Chur sätta oss på Glaciärexpressen, ett tåg som på 291 km och på 291 broar går mellan S:t Moritz och Zermatt. Som ung tågluffare åkte jag många mil varje år i Schweiz som är ett av mina favoritländer, men Glaciärexpressen ingick inte i tågluffarkortet och nu blev det en gammal dröm som äntligen uppfylldes, och ingen av oss i gruppen blev besviken. vilken resa vi fick!
Istället för att åka under alperna i tunnlar åkte vi nu över dem och avnjöt utsikten från panoramavagnen över en god trerätters lunch. Som högst var vi på 2044 m.ö.h vid Oberalppass där ett fyrtorn stod mitt ute i snön. Minst sagt en udda vy men förklaringen är att just där anses floden Rhen rinna upp.Vi kom fram till slutstationen Zermatt vid foten av Europas mest ikoniska berg Matterhorn som mäktigt tornar upp sig över Zermatt, och nästa dag blev den mest lodräta dagen på resan då vi tog tåget från Zermatt på 1604 m.ö.h upp till Gornergrat på 3089 m.ö.h. En stigning på 1485 höjdmeter på 9 km. Som synes på bilderna hade vi en osannolik tur med vädret och vyerna över alpvärlden och Matterhorn var makalösa, därav mitt fåniga flin.
Skymningen lade sig över Zermatt och nästa dag planade vi ut mot det vågräta Schweiz igen och åkte med en egen buss västerut till Genevesjön där vi hade två avslutande dagar i delikatessernas tecken. Med ett besök i Gruyére där vi fick lära oss hur den berömda osten blir till med tillhörande provsmakning och givetvis efteråt en ostfondue till lunch. Efter lunchen blev det ett besök hos en chokladtillverkare och med det hade vi redan kommit upp i dagens mängd av kalorier redan innan det var middagsdags.
Gårdagens kalorier försvann dock fort redan nästa förmiddag då vi besökte ett av landets största områden för vinodling högt över Genevesjön mellan Montreaux och Lausanne.
Från parkeringen vid sjön var det en klättring i trappor 160 meter upp, en utmaning för flåset men det betalade sig med en utmärkt lokal vinguide, en fantastisk vy över sjön och en god vinprovning efteråt, men bli inte avskräckta nu, det går att få skjuts upp till vinodlingarna också.
Att Schweiz är en relativt stor vinproducent är det inte så många som vet men inte så konstigt då man exporterar bara några få procent av produktionen, resten konsumeras inom gränserna.Med det avslutades vår resa och ni är varmt välkomna att följa med på nästa resa till detta både vågräta och lodräta härliga land.
Resan kallas "Vinter i Schweiz" och finns på vår hemsida under rubriken "Europa".Text: Lars Arvidsson
-
Samtida konst i renässansland
På samma sätt som 1400-talets mästare fick i uppdrag att måla altartavlor eller skulptera gravmonument bjuds idag samtida konstnärer till Italien för att skapa i det gudomliga landskapet eller ställa ut i renässansmiljöer. Höstens konstresa till Italien inkluderar bland annat Venedigs kända konstbiennal, besök i Neapel och Rom. Vi reser även till Niki de Saint Phalles galna, psykedeliska värld inbäddad i det vackra toskanska landskapet.
-
Vi ser Chiharu Shiota i Helsingfors och Köpenhamn
Under 2022 visas stora utställningar av den fantastiska konstnärinnan Chiharu Shiota både i Helsingfors och i Köpenhamn. Vi kommer till dessa utställningar på resan Nya Helsingfors i maj samt Konst i Oslo och Köpenhamn i juni.
-
Äntligen Pakistan!
Inför våren 2020 hade vi tre fullbokade grupper som skulle resa på vår pionjärresa till Pakistan, men pandemin gjorde att resorna ställdes in. Nu äntligen är resorna iväg och nästan samtliga av de 31 resenärerna som nu färdas genom Pakistan har bokat om sina resor om och om igen, väntat och hoppats. Vi gläds alla åt att vi äntligen kunde komma iväg och genomföra våra första resor till Pakistan. Jenny Adhikari är färdledare på den första avgången som nu kommit halvvägs in i resan. Hon har skickat oss några bilder som vi gärna vill dela med er. Spännande och oerhört vackert! Nästa avgång till Pakistan går nu i oktober och sedan våren 2023.
-
Längs krokodilfloden
Indonesien har öppnat för inresa! Härligt tycker vi och ser fram emot höstens fina rundresa som vi kallar Varaner och vulkaner. En till som ser fram emot att visa upp sitt älskade Indonesien är vår uppskattade färdledare André Möller. Läs hans blogg från senaste resan till storslagna naturupplevelser i Borneos regnskog.
-
Colombias tid är nu - Jörgen Fredriksson reste till Colombia
Jörgen Fredriksson, en av grundarna till Världens Resor, reste till Colombia för några år sedan och blev helt betagen. Resan var en av de bästa resorna han någonsin gjort och ledde till att Världens Resor skapade en resa som kom att heta Colombias tid är nu. Här kommer Jörgens reflektioner efter resan.