
Det okända Japan - Shikoku
Jörgen Fredriksson har under de senaste åren rest flera gånger till ön Shikoku som blivit en riktig favoritplats att återvända till. Vacker natur, udda och spännande kulturella inslag och god mat bidrar till trivseln. Jörgen berättar om höjdpunkter och om vår resa Det okända Japan – Shikoku.
Aldrig någonsin har så många besökt Japan som det görs i dessa dagar. Skälen därtill är många. Det är vackert, vänligt, kulturellt enastående och numer även billigt. Trycket på de kända platserna har med tiden blivit större och vi förstår självfallet lockelsen med Tokyo, Kyoto och Hiroshima. MEN, Japan har så oerhört mycket att erbjuda även av det som inte är fullt lika känt. Naturligtvis kommer vi fortsätta med våra vanliga rundresor till Japan, men vi kommer i än större utsträckning än tidigare också jobba med resor som går bortom huvudstråken, till det mer okända Japan. Vi på Världens Resor har under många år erbjudit resor ifrån nordligaste Hokkaido till Okinawas övärld i syd. Nu kommer vi lansera en rad resor som vi kallar Det okända Japan som tar in öarna bortom huvudön Honshu, en ö i taget. Först av dessa är Shikoku. Första resan i oktober 2025 är fulltecknad, men platser finns på våravgången 2026 och framåt.
Ön Shikoku är Japans fjärde största ö och saknar helt stora städer, men har verkligen en makalöst vacker natur att stoltsera med. Hela ön är väldigt kuperad och har en otrolig grönska. Under hela resan blir naturen en följeslagare som spelar en viktig roll. Iyadalen är en dalgång som är omgiven av så höga berg att fram till långt in på 1900-talet fanns inga vettiga vägar in här. Här har gamla traditioner stannat kvar och över Yoshinofloden ser vi häftiga linabroar som fortfarande idag går att använda.
Alex Kerr är den utlänning som kanske mer än någon annan jobbat aktivt med att bevara gamla kulturtraditioner i Japan, både från sitt hem i Kyoto och på olika ställen i Japan. Här i Iyadalen har han sett till att ett stort antal av gamla traditionella hus bevarats i byn Ochiai. Vi bor en natt här uppdelade i flera olika hus.
Japan har dämt nästan alla av sina 114 floder, men här på Shikoku finns några floder kvar som fortsatt har sitt naturliga flöden kvar. På Shimantofloden väntar en vacker båttur och på Yoshinofloden ska vi prova på en enklare forsränning. Det blir många häftiga båtresor på denna resa. Utöver de två kortare turerna på floderna kommer vi också åka båt i Inlandshavet vid ett par tillfällen. En stor del av Japans dryga 14 000 öar ligger här mellan Shikoku och huvudön Honshu. Vi åker båt till konstön Naoshima och åker med en kombination av buss och cykel över de sju arkitektritade broarna mellan Shikoku och Honshu. Även här lägger vi också in en båttur i arkipelagen.
I Japan är Shikoku allra mest känt som ett pilgrimsmål. Hit kommer de så kallade ohenro san お遍路さん för att gå runt hela ön Shikoku och besöka de 88 heliga templen förknippade med Kukai, som grundade den buddhistiska grenen Shingon på 800-talet. Det tar cirka sex veckor att gå hela sträckan och lockar årligen ett par hundra tusen pilgrimer. De flesta går inte hela sträckan på en gång, utan delar upp det i olika etapper som de sedan fortsätter på ett annat år. Pilgrimerna med sin utstyrsel bidrar starkt till att skapa en speciell atmosfär på Shikoku. På denna resa kommer vi att besöka fyra olika tempel, bland annat kommer vi bo på templet Anraku som har varit öppet för pilgrimer att bo i över 400 år. De heta källorna som hör till templet anses ha helande krafter och det kan väl aldrig vara dåligt att doppa sig där. Här serveras Shojin ryori, den buddhistiska vegetariska kosten och här får vi också möjlighet att vara med vid de buddhistiska ceremonierna.
Ett annat av templen, Tairyu-ji, åker vi linbana i 10 minuter för att ta oss upp drygt 400 höjdmeter och få besöka ett utbrett fint tempel med en magnifik vy över floddalen. Templet ligger avlägset från allt annat, ofta klätt i dimma, vilket gör att det är ett slags poetiskt skimmer som vilar över detta stämningsfulla tempel.
Trästaden Yusuhara kallas ofta för Kumonoue, Ovanför molnen på svenska, och staden ligger på hög höjd. Fem av byns träbyggnader är ritade av Japans idag mest namnkunniga arkitekt, Kengo Kuma. Det finns inte någon arkitekt som idag är så verksam som han. Nu på senare år ligger han bakom mängder av stora projekt, alltifrån sparsmakade butiker som bara säljer annanasjuice till olympiastadion i Tokyo. När tidningen Times 2021 skulle välja ut världens 100 mest inflytelserika personer var Kengo Kuma en av dessa och den enda arkitekten.
Här i Yusuhara har han varit verksam i flera årtionden och använt fem olika traditionella byggnadsmetoder för att skapa de olika byggnaderna. Allt i trä, utan spikar och utsökt vackert att titta på. Biblioteket är framröstat som Japans vackraste.
På den här resan blir det många fantastiskt häftiga boenden. De traditionella husen i Iyadalen, Templet Anraku med de helande heta källorna och även här i Yusuhara bor vi på ett hotell som Kengo Kuma ligger bakom. Vågar ändå utlova att resans sannolikt häftigaste boende blir när vi bor i de olika handelshusen i Uchiko. Staden blev en gång i tiden rik på vax, men när elektriciteten kom dog näringen ut. De rika handelemännens hus har ändå bevarats till våra dagar och idag är fler av dem omgjorda till riktigt fina boenden. Här ska vi bo två nätter.
Detta är ingen resa där vi betonat de kulturella inslagen, men under resan kommer vi besöka Japans främsta konstdestination - ön Naoshima och Kengo Kumas träby Yusuhara. Resan tar oss också till två av Japans originalborgar i Kochi och Matsuyama, Japans sannolikt finaste landskapsträdgård i Takamatsu, indigobyn Wakimachi, en hel by befolkad av fågelskrämmor och en massa annat roligt.
Min egen allra starkaste bild från Shikoku är när jag sitter på kvällsmarknanden Hirome i Kochi och var jag än tittar lagas det halstrad bonito (tonfisksläkting) där de eldar med rishalm som ger den färdiga fisken en lätt rökt smak. Den rökta, halstrade boniton ska sedan blandas sedan med vitlök, salt och ingefära. Det är utan tvekan min favoriträtt i Japan. Av någon konstig anledning så har denna rätt aldrig letat sig fram till Sverige. Ni måste helt enkelt åka hit för att få äta den!
Text: Jörgen Fredriksson