Blogg & Restips
-
Ostindiefararen Götheborg - följ med som passagerare!
Du kan redan nu anmäla ditt intresse att följa med 2022!
1995 påbörjades bygget av ett av vår tids mest spännande historieprojekt. En hyllning till vår maritima historia, men även ett skapande av ny seglingshistoria: Ostindiefararen Götheborg. Som sin jungfrufärd, tog hon sig an den stora Kinexpeditionen 2005-2006. Expeditionen blev en succé! Med sin skönhet och unicitet väckte hon stor uppmärksamhet var än i världen hon lade till. Vi har goda nyheter, nu är det dags igen! I april 2022 sätter hon återigen segel och vi kommer att kunna erbjuda en unik möjlighet för ett fåtal resenärer att följa med. Läs mer och anmäl intresse..Klicka här för intresseanmälan
Detta välrenommerade 1700-talsskepp byggdes mellan 1995-2005 i trä, med den tidens verktyg, material och metoder, tog världen med storm när hon efter tio år av byggande, som sin jungfrufärd, tog sig an den stora Kinexpeditionen 2005-2006. Expeditionen blev en mycket uppmärksammad succé.En unik möjlighet att följa med som passagerare!
Till alla er som missade henne då eller saknat henne sedan dess: Vi har goda nyheter. Nu är det dags igen! I april 2022 sätter hon återigen segel, polerar kanonerna och ger sig iväg på en ny nervkittlande expedition.Med avfärd från hemmahamnen Göteborg seglar hon först till London, via Lissabon in i Medelhavet och genom Suezkanalen till Röda havet. Sedan väntar Oman, Indien och Vietnam innan resan går längs Kinas sydkust för att avsluta i Shanghai cirka sex månader senare.
Till skillnad från hennes förra expedition kommer det denna gång, utöver en besättning om ca 80 man, finnas sex unika platser ombord till försäljning för passagerare på flertalet delsträckor. Tillsammans med vårt systerföretag PolarQuest har vi fått förtroende att bli Ostindienfararens exklusiva partner för att arrangera dessa resor. Något vi är oerhört förväntansfulla och stolta över.
Som passagerare kommer du få sova i en hytt med våningssäng (inte i hängmattor som jungmännen), du behöver inte vara en aktiv del i det tunga arbetet ombord och det krävs därmed ingen utbildning eller erfarenhet. Du får dock möjligheten att vara med i ett arbetslag, och delta i de uppgifter du själv önskar. Massor av spännande aktiviteter, föredrag och möten väntar under dagarna ombord.
För några av delsträckorna kommer vi dessutom kombinera seglatsen med spännande landarrangemang före och efter själva seglingen.
Vi vill poängtera att detta inte kommer att vara en seglats som präglas av lyx. Det kommer att vara trångbott, gungigt och livfullt – men ett äventyr få förunnat och därmed otroligt exklusivt! Vi tror att den som har ett starkt seglings- eller fartygsintresse och som gärna vill vara en del i allt det som pågår under en dag, som kommer att ha störst behållning av resan ombord. Du kommer vara flertalet dagar ute till havs, och det kommer därmed finnas krav på god allmänhälsa och fysik. Du ska bland annat ha god balans och kunna gå i branta trappor under hårt väder.
Ostindiefararens exakta seglingsschema är ännu inte klart, men du kan redan idag skriva upp dig på vår intresselista. Det kommer sedan vara ni, som står på denna lista, som får information först av alla när det är dags att lansera resorna. Kanske är det inget för dig, men någon i din närhet som är intresserad av denna unika möjlighet? Tipsa gärna! Det blir endast sex deltagare per delsträcka och resa. I slutet av sommaren, början av hösten räknar vi med att de första programmen ska vara klara.
Livet ombord Ostindiefararen Götheborg
Ombord råder febril aktivitet. Besättningen om 80 man består av människor från hela världen, i olika åldrar och med olika ordinarie professioner. Många spännande och lärorika möten är att vänta! Det kommer finnas gott om inplanerade aktiviteter ombord, såsom föreläsningar eller filmvisning. Men många aktiviteter kommer även uppstå spontant. Någon kanske spelar gitarr och sjunger och någon annan lär ut hur man knyter knopar.Varje morgon startar med frukost i kajutan eller på kanondäck vid sjutiden och vid 8.00 är det uppställning för dem som vill vara med vid vaktavlösningen. Midskeppsvakten säger god natt och går och lägger sig medan babordsvakten tar över. På förmiddagarna får du vara med och sätta dig in i hur seglingen ombord fungerar. Kapten säger några väl valda ord, berättar om vädret och dagens planer.
Efter uppställningen tar styrman och båsen över. De delar ut arbetsuppgifter till vaktlaget. Kanske blir det en vändning undan vind, kanske får någon klättra upp i den 47 meter höga masten och släppa ut mer segelduk? Någon blir satt på rodret och en annan får stå som utkik. Som passagerare kan du få en plats i ett vaktlag och får då hjälpa till med det du vill, kan och får. Eller så är du med bara som en iakttagare av allt som sker ombord.
Efter ännu en vaktavlösning är det dags att äta lunch. Lunchen serveras i kajutan eller ibland tillsammans med besättningen på kanondäck. På ett svenskt fartyg dricks det mycket kaffe, så även efter lunchen.
På eftermiddagarna finns det möjlighet att vila, fortsätta segla med den nyvakna styrbordsvakten eller lyssna på en spännande föreläsning. Kanske berättar Kapten om segelfartygens utveckling genom århundradena eller båsen om traditioner till sjöss?
Sjön suger, hungern kryper på och i kajutan eller på kanondäck serveras en god middag, följt av en kopp kaffe eller te uppe på soldäck medan du bevittnar en fantastisk solnedgång. En stjärnklar himmel breder ut sig, skeppet gungar sakta fram i en lätt bris och snart är det dags att krypa till kojs.Som resenär sover du i en liten dubbelhytt med våningssängar och inte i hängmattor som jungmännen gör utanför din dörr. Det är gemensamma faciliteter ombord, och i nära anslutning till din hytt finns toaletter och dusch. Vi vill understryka att detta äventyr inte präglas av någon lyx och komfort, men är oerhört exklusivt då det är få förunnat.
Hur fysiskt krävande är det ombord för dig som passagerare?
För att följa med som passagerare, behöver du förvisso inte kunna klättra högst upp i masten eller klara av det fysiskt krävande arbete som besättningen utför. Men det kommer finnas krav på god fysisk och mental hälsa, mycket god balas och obehindrad rörlighet, samt att du inte har några pågående eller nyligen dokumenterade sjukdomar. Det är även viktigt att vara medveten om ni kommer befinna er under flera dagar ute till havs, utan möjlighet att gå iland. Ett hälsoformulär med läkares underskrift kommer behöva fyllas i.Detta kommer bli ett exceptionellt spännande äventyr, som inte liknar någon annan resa vi på PolarQuest eller Världens Resor tidigare genomfört. Det är viktigt att du som potentiell resenär har en tydlig bild av hur livet ombord kan te sig.
Världens Resor och PolarQuest – en perfekt kombination
PolarQuest har över 20 års erfarenhet från expeditionskryssningsbranschen och stor kunskap i hur det är att resa på udda och unika fartygsexpeditioner. Världens Resor, har bred kunskap och erfarenhet från världens alla hörn, och kanske främst från Asien, där Ostindiefararen Götheborg har sitt slutmål. Tillsammans utgör vi det perfekta teamet för att erbjuda platser ombord samt landarrangemang, längs denna seglats från Lilla London till Fjärran Östern.Ostindiefararen Götheborg
Få har nog undgått charmen och skönheten hos 1700-talsskeppet Ostindiefararen Götheborg – byggd i trä, med den tidens verktyg, material och metoder, med totalt 26 segel och en rigg som väger ca 20 ton.De utrymmen som besättningen använde på 1700-talet har behållits så historiskt korrekta som möjligt. Till exempel har den gröna färgen på möblerna sitt ursprung från en bräda av ett skott som hittades under utgrävningen.
Längst ner i skeppet finns idag det mesta av den tekniska utrustningen och under byssan i förskeppet ett proviantförråd. På undre däck finns i förskeppet byssan där all mat lagas, akter om denna finns två skansar där jungmännen sover och i akterskeppet hytter för den fasta besättningen.
Övre däck består huvudsakligen av det som kallas kanondäck och det var där manskapet bodde på 1700-talet. Under nutida seglingar används detta som ett gemensamt utrymme för hela besättningen där man äter och umgås.
Längst akterut på väderdäck finns hytt- och soldäck. De heter så för att under det aktersta, hyttdäcket, finns hytterna för kapten och överstyrman och under soldäcket finns styrplatsen där däcket skyddar denna mot solen.
Klicka här för att komma till Ostindiefararens hemsida, där ni finner väldigt detaljerad och intressant information om fartyget och hur hon byggdes. -
Vi ser Chiharu Shiota i Helsingfors och Köpenhamn
Under 2022 visas stora utställningar av den fantastiska konstnärinnan Chiharu Shiota både i Helsingfors och i Köpenhamn. Vi kommer till dessa utställningar på resan Nya Helsingfors i maj samt Konst i Oslo och Köpenhamn i juni.
-
Äntligen Pakistan!
Inför våren 2020 hade vi tre fullbokade grupper som skulle resa på vår pionjärresa till Pakistan, men pandemin gjorde att resorna ställdes in. Nu äntligen är resorna iväg och nästan samtliga av de 31 resenärerna som nu färdas genom Pakistan har bokat om sina resor om och om igen, väntat och hoppats. Vi gläds alla åt att vi äntligen kunde komma iväg och genomföra våra första resor till Pakistan. Jenny Adhikari är färdledare på den första avgången som nu kommit halvvägs in i resan. Hon har skickat oss några bilder som vi gärna vill dela med er. Spännande och oerhört vackert! Nästa avgång till Pakistan går nu i oktober och sedan våren 2023.
-
Längs krokodilfloden
Indonesien har öppnat för inresa! Härligt tycker vi och ser fram emot höstens fina rundresa som vi kallar Varaner och vulkaner. En till som ser fram emot att visa upp sitt älskade Indonesien är vår uppskattade färdledare André Möller. Läs hans blogg från senaste resan till storslagna naturupplevelser i Borneos regnskog.
-
Colombias tid är nu - Jörgen Fredriksson reste till Colombia
Jörgen Fredriksson, en av grundarna till Världens Resor, reste till Colombia för några år sedan och blev helt betagen. Resan var en av de bästa resorna han någonsin gjort och ledde till att Världens Resor skapade en resa som kom att heta Colombias tid är nu. Här kommer Jörgens reflektioner efter resan.
-
Pilgrimsvandra med Lars i sommar!
Att vandra på pilgrimsleder har blivit allt mer populärt och många är de som gått hela eller delar av leden till Santiago de Compostela. Men visste ni att det finns en mycket närmare Pilgrimsled? Det räcker att åka till Sundsvall så har man startpunkten för den 58 mil långa S:t Olavsleden som sträcker sig till den norska staden Trondheim där leden slutar vid den magnifika Nidarosdomen.